Jimny diesel pasek rozrzadu
Moderator: Albert_N
Jimny diesel pasek rozrzadu
Wymienial juz ktos?
To ze trzeba blokady to wiem, pytanie czy trzeba odpinac skrzynie aby wstawic blokade koła zamachowego czy jakos inaczej idzie je zablokowac? Np po wyciagnieciu rozrusznika.
Deptanie na pedal hamulca mnie jakos nie przekonuje..
W serwisowce podaja, ze trzeba silnik wyciagac, ale oni to tam zawsze nadgorliwi sa..
To ze trzeba blokady to wiem, pytanie czy trzeba odpinac skrzynie aby wstawic blokade koła zamachowego czy jakos inaczej idzie je zablokowac? Np po wyciagnieciu rozrusznika.
W serwisowce podaja, ze trzeba silnik wyciagac, ale oni to tam zawsze nadgorliwi sa..
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Re: Jimny diesel pasek rozrzadu
Przy okazji zapytam. Nie posiada ktoś, bądź też nie wie gdzie możnaby znaleźć wymianę rozrządu w samuraiu ? Najlepiej ze zdjęciami? 

Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
gruszek pisze:Przy okazji zapytam. Nie posiada ktoś, bądź też nie wie gdzie możnaby znaleźć wymianę rozrządu w samuraiu ? Najlepiej ze zdjęciami?
zdejmujesz osłone chłodnicy razem z wentylatorem, zdejmujesz koła pasowe na pompie wody i wale, odkręcasz plastikową obudowę, ustawiasz na znakach na wszelki wypadek i wymieniasz pasek.
Przy składaniu kolejność odwrotna
Mi się bez wyjęcia chłodnicy nie udało tego sensownie zrobić. Wywalenie chłodnicy to chwila, a ile nerwów się oszczędzi 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Mowisz o blokadzie rozrzadu czy wału i o Jimnym czy samuraju?Adam.Ż pisze:do samego paska nie trzeba z reguły blokady...
A jezeli chodzi o wymiane rozrzadu w samuraju, to 30 minut roboty. Chłodnicy nie trzeba zrzucac, wystardczy zdjac oslone wiatraka i sam wiatrak.
Tam tak naprawde nawet nie ma co sie bac znakow, bo trzeba sie postarac aby przestawic kola zebate podczas zakladania paska. Choc oczywiscie lepiej na znaki ustawic. Pasek napiac tak, aby sie go dalo przekrecic o 90 stopni.
Jak by pytajacy chcial przy okazji wymienic uszczelniacze, to sruba na wale ladnie puszcza jak sie ja odkreca rozrusznikiem. Natomiast co do sruby na walku rozrzadu, to istnieje (przynajmniej w vitarze) otwor w walku rozrzadu, w ktory mozna wstawic kawalek preta aby go zablokowac. I uszczelniacze kupic dobre, najlepiej kierunkowe z odrzutnikiem oleju. Bo inne tanie (2-5zl) koncza sie po roku, dwoch.
Tej roboty nie ma co sie bac. Jedynie sie zastanawiac, dlaczego kosztuje w serwisie ~800-1200zl.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
mówiłem o samuraiu.
A generalnie podejrzewam że silnik w jimnym to nie jest jakaś skomplikowana V-ka...
A generalnie podejrzewam że silnik w jimnym to nie jest jakaś skomplikowana V-ka...
co znaczy sensownie w tym przykładzie??KSikorski pisze:Mi się bez wyjęcia chłodnicy nie udało tego sensownie zrobić. Wywalenie chłodnicy to chwila, a ile nerwów się oszczędzi

Bo jak wyjmiesz wiatrak razem z obudową to miejsca jest sporo.

Tam jest poprostu parszywy silnik renoAdam.Ż pisze:mówiłem o samuraiu.

Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
|bst| pisze:Wymienial juz ktos?
Renowkowe silniki sa z klinami na wale i walku, sa bez klinow i sa troche z klinami

Pozdrawiam
sj 425 606468554
Jak wymienic to ja wiem, mam serwisowke suzuki od jimny 1.5 DDISmeenia pisze: Renowkowe silniki sa z klinami na wale i walku, sa bez klinow i sa troche z klinamitzn na dolnym kole jest regulacja. Pozdaj konkretnie co za motor, z ktorego roku i jakies oznaczenie, to powiem jak wymienic i poratuje jakims obrazkiem moze.
Pozdrawiam

Pytanie tyczy sie tego jak zrobic aby sie nie narobic

W manualu podaja, ze nalezy wymontowac silnik, ustawic kola na blokady, zalozyc blokade na kolo zamachowe i odkrecac. Wyciaganie silnika lub odpinanie skrzyni srednio mi pasuje. Stad pytanie czy robil juz ktos w tym silniku wy miane rozrzadu i borykal sie z tym problemem.
Klinow tam nie ma, Wszedzie jest na gladko.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T