Świecąca kontrolka świec żarowych - Samurai 1.9D

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

samurai2009
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Świecąca kontrolka świec żarowych - Samurai 1.9D

Post autor: samurai2009 » śr lut 24, 2010 9:11 pm

Witam serdecznie :wink:
Prosze o pomoc bo mam mały (chyba) problem. Samurai 1.9D z silnikiem RENAULTA z 2002r.=> Podczas jazdy zapala się lampka sygnalizująca nagrzewanie świec żarowych(świeci non stop)Gaśnie jedynie na wolnych obrotach.Ponadto wydawało mi sie że gdy dodawałem gazu (w czasie jazdy)auto zachowywało sie według mnie dziwnie, jak gdyby lekko traciło moc.
Kolega podłączył laptop do komp.samuraia i zdiagnozował. "obwód czujnika obciązenia"?czy ktoś z WAS spotkał sie z czyms takim?
Wdzięczny będę za pomoc co z tym robić?jak zlikwidować. :cry:
Pozdrawiam

meenia

Re: Świecąca kontrolka świec żarowych - Samurai 1.9D

Post autor: meenia » śr lut 24, 2010 9:22 pm

samurai2009 pisze:Witam serdecznie :wink:
Prosze o pomoc bo mam mały (chyba) problem. Samurai 1.9D z silnikiem RENAULTA z 2002r.=> Podczas jazdy zapala się lampka sygnalizująca nagrzewanie świec żarowych(świeci non stop)Gaśnie jedynie na wolnych obrotach.Ponadto wydawało mi sie że gdy dodawałem gazu (w czasie jazdy)auto zachowywało sie według mnie dziwnie, jak gdyby lekko traciło moc.
Kolega podłączył laptop do komp.samuraia i zdiagnozował. "obwód czujnika obciązenia"?czy ktoś z WAS spotkał sie z czyms takim?
Wdzięczny będę za pomoc co z tym robić?jak zlikwidować. :cry:
Pozdrawiam

Podaj oznaczenie kodowe bledu, bo to okreslenie "obwód czujnika obciązenia" to z jakiegos bardzo "profesjonalnego" programu diagnostycznego jest i nic to niestety nie mowi.

Pozdrawiam
sj 425 606468554

samurai2009
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: samurai2009 » śr lut 24, 2010 9:27 pm

Jutro podam o ile taki będzie oznaczenie kodowe?dzieki :wink:

Awatar użytkownika
jarekstryszawa

Kontaktowanie:

Post autor: jarekstryszawa » śr lut 24, 2010 9:46 pm

U mnie zeszłej zimy podczas przyspieszania autko gasło i świeciła kontrolka żarowych- okazała się, że zamarzł odpowietrznik i ledwo mogłem otworzyć korek wlewu ON z powodu panującego podciśnienia (auto garażowane pod wiatą, ciągły mróz ok. 1.5 miesiąca). Sprawdzałeś odpowietrzenie?
Jak mawiają bracia Rosjanie- go hard or go home!

https://www.facebook.com/jarekstryszawa

samurai2009
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: samurai2009 » śr lut 24, 2010 10:48 pm

Odpowietrzenie jest ok, dzisiaj wieczorem tankowałem.Poza tym u mnie ociepliło się, temperatura na plusie :wink:

KulaCB
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KulaCB » czw lut 25, 2010 9:50 am

mam Samuraia 2003r z tym samym silnikiem. Miałem latem jak było wilgotno takie same objawy. Trochę mnie to wkurzyło bo nie lubię jak mi coś świeci i auto nie działa pod względem silnikowym tak jak powinno.

Rozpocząłem od najprostszych możliwości usterki. Mianowicie od przekaźników i bezpieczników w komorze silnika. Odpiąłem akumulator i po kolei każdy z 3 przekaźników wyciągałem, stukałem w niego śrubokrętem, czyściłem styki (nóżki i gniazda). Następnie bezpieczniki w komorze. Każdy tak samo jak przekaźnik (tyle że bez pukania śrubokrętem :D ) założyłem klemę i działało wszystko.

Za jakiś czas (parę miesięcy był spokój) straciłem panowanie nad elektryką. Auto zgasło na przejeździe kolejowym i nie chciał odpalić. Jak odpalił to kontrolka świec nie gasła. Obroty falowały 1000-1500rpm i zdziczałem. Auto zaciągnąłem do BOSH-a na Sępiej w Bydgoszczy (objawy wskazywały na wadliwy zawór w pompie LUCAS Epic - taka jest montowana w tym silniku) Przeraziłem się po raz kolejny bo cena za nową pompę jest kosmiczna a zawór nie jest wymienny. Następnego dnia dzwoni znajomy z serwisu i mówi że już chodzi ale nie jest tak jak powinno. Pojechałem, wsiadam, odpala kontrolka świec gaśnie, jadę do domu. Po drodze czuję że to nie jest to, brak pełnej mocy, trochę za bardzo kopci itp.. Podjechałem na stację benzynową, gaszę silnik wracam i czapa... nie odpala. Hol pod dom i auto czekało aż nabierze mocy prawnej na naprawę.

Pewnej niedzieli mi się nudziło i idę do auta, otwieram maskę, kumpel gmera miernikiem przy pompie wtryskowej, ja w tym czasie łapię za wiązkę komputera (przy nogach pasażera) i PYK pod maską. Jakiś przekaźnik załapał. Odpalam, działa jak nówka, ogień. Moc powróciła i działa do dziś. Muszę przeczyścić dokładnie styki przy ECU bo raz na jakiś czas mi kontrolka jeszcze przyświeci.

Sprawdź wszystkie połączenia pompa-komputer-świece żarowe-stacyjka. Jeśli nic nie jest spalone, przerwane itp to powinno takie coś pomóc na takie objawy.

Mam plandekę. Szczelność tego jaka jest każdy wie i wilgoci co nie miara w aucie, zwłaszcza w deszczowe dni. Styki mogą sobie zaśniedzieć i są jaja.

Jesteś kolego może z Bydgoszczy albo okolic?

samurai2009
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: samurai2009 » czw lut 25, 2010 7:10 pm

Witam
Jestem z Lubuskiego a lampka przestała świecić :D

KulaCB
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KulaCB » czw lut 25, 2010 9:41 pm