Wyskakujący przedni napęd
Moderator: Albert_N
Wyskakujący przedni napęd
Witam. Mam problem z Samuraiem. Po włączeniu przedniego napędu po chwili wyskakuje. Dzieje się to w terenie, na twardych drogach, na asfalcie, bez względu na dziury i nagłe przyśpieszanie. Po prostu nagle pyk i zostaje tylny napęd. Autko ma 18 latek i nie miało żadnych modyfikacji. Używane było przez liśniczego więc bez off-roadów. Proszę o pomoc. 

Re: Wyskakujący przedni napęd
pewnie masz krzywy drążek , lewarek od reduktora sprawdź czy przy pozycji 4L nie dotyka tunelu konkretnie przedniej części tunelu jeśli dotyka to trzeba wyprostować ciągnąc na siłe do tyłu jak nie dotyka nigdzie to nie masz kulki utrzymujacej położenia lewarka a to juz wieksze dłubanko
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Ja też tak miałem przy urwanej poduszce reduktora też możesz sprawdzić 

Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda trzeba dzień czekać!
Kolego dobrze by było jakbyś napisał dokładniej czy dzieje się to na 4H czy 4L bo z tego co piszesz to raczej 4H, jeśli by poduszka była oberwana (ja tak miałem) to wyskoczy, ale z 4L na N a raczej nie możliwe żeby wyskakiwało z 4L na 2H. Tak jak piszesz to raczej teza kolegi Vipereckiego ma tutaj sens.
Galloper LWB - turysta
Jeżeli urwała ci się, lub naderwała poduszka, lub 2, lub 3 od reduktora lub 1 od skrzyni to ci wajche cofa. I wyrzuca na 2wd. Jeśli nie to , to w reduktorze przyczyna śpi. Ale mniej prwadopodobne.
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...
Dzięki za pomoc. Spróbuję najpierw rozwiązanie kolegi Vipereckiego. Jeśli to nie pomoże to będzie trzeba sprawdzać poduszki. 4H wyskakuje na 2H. 4L trzyma bez zarzutu. W sobotę sprawdzę "prostotę" drążka. Jak coś z tego wyjdzie to dam znać.
jeśli tak to raczej przyczyna nie tkwi w drążku...
Przy drążku to z reguły z 4L na N wyskakuje...
Przy drążku to z reguły z 4L na N wyskakuje...
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
A jeżeli 4L trzyma to kulka raczej też odpada. Więc może poduszka?
Galloper LWB - turysta
zdecydowanie nie odpada
tylko jeśli działało i przestało działać to proponuje rozebrać reduktor (jeśli poduszki są ok a lewarek nie obija się o budę). Kulki same z siebie raczej nie mają możliwości się zgubić jeśli wcześniej były
. Sprawdź koniecznie łożysko z N`ką. Zdarza się, że gdy się rozpadnie, wyskakiwanie ma miejsce. Ale może być też tak, że nie dopinasz do końca i dlatego wyskakuję. 
tylko jeśli działało i przestało działać to proponuje rozebrać reduktor (jeśli poduszki są ok a lewarek nie obija się o budę). Kulki same z siebie raczej nie mają możliwości się zgubić jeśli wcześniej były

A ja się podłącze z podobnym lecz innym problem - czasem aby z 4H na 2H machnąć to trzeba duuuużo chlebka
Suzi '86 + M/T + lift IM +50mm + Lock Right tył + ......
Africa Twin 7a na kostkach
LR Disco 300Tdi
LR Disco 300Tdi
a to tak bywa gdy są naprężenia na zębach, zalecane jest rozłączanie na toczącym się wózku w momencie zdejmowania nogi z gazu.
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8

- apede
-
- Kontaktowanie:
Naprezenia w ukladzie. Trzeba cofnac kila metrow po prostej, potem ruszyc do przodu i wtedy lekko wachlowac. Na sile nie ma co.
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Czy to taka ogólna (fabryczna) przypadłość czy coś jest spie.....e?
LR Disco 300Tdi
LR Disco 300Tdi
to jest taka przypadłość kiedy nie masz międzyosiowego mechanizmu różnicowego 

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
To właśnie przestało mi to przeszkadzać absolutnie 

LR Disco 300Tdi
LR Disco 300Tdi
Wracam do niespodziewanego 4H na 2H. 4L trzyma bardzo dobrze i to mnie ratowało przez sobotę i niedzielę. Wersja z krzywym drążkiem odpada. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale pomiędzy 2H i 4H jest bardzo krótki skok. No i jeszcze jedno: jak przytrzymuję ręką drążek na 4H to trzyma. Wyczuć jednak można kiedy chce wyskoczyć. Ciągłe trzymanie ręki na drążku
nie jest (jak Kolegom wiadomo) zbyt zdrowe, zwłaszcza że zazwyczaj przy 4H potrzebujemy wykonywać pewne czynności oburącz. Chyba skończy się na kanale u zaprzyjaźnionego mechanika (jak wyzdrowieje). 

czyli gdzieś przepadła ci kulka w lewarku
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Dłuższa i kosztowna dłubanina?viperecki pisze:czyli gdzieś przepadła ci kulka w lewarku
kulka sama z siebie wypaść nie może
może strzelić sprężynka
miałem identyczny przypadek jak kolegi
było to zmielone łożysko w reduktorze - na tyle zmielone, że nie było w nim 1/3 kulek, zostały zlane z olejem - największy kawałek miał 1/2 całej kulki
może strzelić sprężynka
było to zmielone łożysko w reduktorze - na tyle zmielone, że nie było w nim 1/3 kulek, zostały zlane z olejem - największy kawałek miał 1/2 całej kulki
Czyli taki młynek do kulekSalata123 pisze:kulka sama z siebie wypaść nie może
może strzelić sprężynka

LR Disco 300Tdi
LR Disco 300Tdi
Nareszcie "naprawiłem". U znajomego mechanika wymieniłem na sprawny używany
Mechanik ma teraz go na warsztacie i się nim "bawi".
Dzięki wszystkim za pomoc.

Mechanik ma teraz go na warsztacie i się nim "bawi".
Dzięki wszystkim za pomoc.
Panowie mi włąsnie wybija z 4L na 2H, reduktor byl rozbierany wymieniane wszystkie lozyska tzn robilem to z wujkiem. Wujka nie ma i gadalem z nim to powiedzial ze srut mogl przejsc przez sprezyne, tylko nie wiem gdzie jest ten dekielek. Moglby ktos objasnic co musze sciagnac, gdzie sruta szukac?
Musisz poszukac imbusowej malej srubki w obudowie reduktora, jak ja wykrecisz to wyciagasz sprezyne z kulka.Adek pisze:Panowie mi włąsnie wybija z 4L na 2H, reduktor byl rozbierany wymieniane wszystkie lozyska tzn robilem to z wujkiem. Wujka nie ma i gadalem z nim to powiedzial ze srut mogl przejsc przez sprezyne, tylko nie wiem gdzie jest ten dekielek. Moglby ktos objasnic co musze sciagnac, gdzie sruta szukac?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
To ten reduktor co kulki rozłupywał?Salata123 pisze:kulka sama z siebie wypaść nie może
może strzelić sprężynka