Który rozrusznik najlepiej robi w suzuce:)
Moderator: Albert_N
Który rozrusznik najlepiej robi w suzuce:)
Jak w temacie, sa przynajmniej 3 modele,
- Mitsubishi w grubej obudowie bez przekaldni planetarnej (najczesciej wystepowal w Samuraiu).
- Mitsubishi w cienkiej obudowie z przekaldnia planetarna
- Bosch w cienkiej obudowie bez przekaldni planetarnej
Pierwszy odpada poniewaz w smauraiu z silnkiem vitary kiepsko sie miesci.
Chcialem drugi kupic (mitsubishi z przekaldnia planetarna) ale znjaomy od rozrusznikó odradzil do topienia w blocie, zbyt skomplikowana budowa - sporo tulejek.
Najchetniej bym Boscha wlozyl ale znalezc taki ciezko. Ma ktos jakies doswiadczenia z topieniem wersji z przekladnia planetarną ?
- Mitsubishi w grubej obudowie bez przekaldni planetarnej (najczesciej wystepowal w Samuraiu).
- Mitsubishi w cienkiej obudowie z przekaldnia planetarna
- Bosch w cienkiej obudowie bez przekaldni planetarnej
Pierwszy odpada poniewaz w smauraiu z silnkiem vitary kiepsko sie miesci.
Chcialem drugi kupic (mitsubishi z przekaldnia planetarna) ale znjaomy od rozrusznikó odradzil do topienia w blocie, zbyt skomplikowana budowa - sporo tulejek.
Najchetniej bym Boscha wlozyl ale znalezc taki ciezko. Ma ktos jakies doswiadczenia z topieniem wersji z przekladnia planetarną ?
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Re: Który rozrusznik najlepiej robi w suzuce:)
W parchu mam hitachi z przekładnią planetarną(silnik na łożyskach kulkowych) i działa, w zimie kręci jak głupi.

A BOSCH'a i Valeo sobie odpuść bo to badziew konkretny jest.

A BOSCH'a i Valeo sobie odpuść bo to badziew konkretny jest.
A pod woda i w bagnie ? 

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Z hitachi w nissanach można robić różne cuda i nadał działają.
Ten co teraz mam to leżał z 10 lat z wodą w środku, wymieniłem łożyska i szczotkotrzymacz, wyczyściłem obudowę i zapierdziela jak głupi.

Ten co teraz mam to leżał z 10 lat z wodą w środku, wymieniłem łożyska i szczotkotrzymacz, wyczyściłem obudowę i zapierdziela jak głupi.

Dzieki, przekonales mnie, kupuje Patrola 

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Ten napewno wystepuje w v6, kręci milutko, niestety nie pasiMitsubishi w cienkiej obudowie z przekaldnia planetarna

Lepiej pózno niz wcale
http://www.allegro.pl/item964142252_roz ... 6_16v.htmlhadek pisze:Ten napewno wystepuje w v6, kręci milutko, niestety nie pasiMitsubishi w cienkiej obudowie z przekaldnia planetarna
taki nie pasi ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
miałem w vitce bosha i reanimowałem go po kazdym topieniu przy pomocy rozruszników z citroena (valeo) pasuje idealnie wszystko poza kopółką a na koniec kupiłem właśnie mitsu kręcił wolniej ale za to zawsze 

Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Takie mitsu http://www.allegro.pl/item994843053_roz ... 88_98.html ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
chyba takie w każdym razie było o połowie większe od bosch/valeo
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

http://www.allegro.pl/item979667180_roz ... nzyna.html taki ?viperecki pisze:chyba takie w każdym razie było o połowie większe od bosch/valeo
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Jak z rozrusznikiem Valeo wjedziesz w wodę to magnesy odpadają.

Mam od dawna mitsu z przekładnią. Bzdura z tym skomplikowaniem. Planetarka jest całkiem szczelna. Jak 3 lata temu smaru napchałem to do ostatniego przeglądu (padł bendix niedawno) cały czas tam był i świeży. Części dostępne do niego z półki bez problemu, co w przypadku nowych chińczyków tak łatwe podobno nie jest.
Kuszman pisze:Bzdura z tym skomplikowaniem. Planetarka jest całkiem szczelna.
OK, przekonaliscie mnie do mitsu z planetarka ale jak sie karwa zapcha po pierwszym topieniu to tu wróceN2O pisze:A BOSCH'a i Valeo sobie odpuść bo to badziew konkretny jest.

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Zanim go zamontujesz to przynajmniej rozbierz, wyczyść i nasmaruj.

Za pozno, decyzje podjolem ,wczesniej nic o tym nie pisalesN2O pisze:Zanim go zamontujesz to przynajmniej rozbierz, wyczyść i nasmaruj.

Kupuje, wkladam i czekam az wybuchnie

Czym i co smarowac ?
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
A ten : http://www.allegro.pl/item979667180_roz ... nzyna.html
to ktory rodzaj ? Ja mam taki u siebie i to jedyny ktory przezyl caly sezon i dalej robi. Wczesniej mialem kilka typowo samuraiowskich i rozsypywaly sie namietnie. Oryginalnie w samuraiu to chyba mitsubishi bylo prawda ?
to ktory rodzaj ? Ja mam taki u siebie i to jedyny ktory przezyl caly sezon i dalej robi. Wczesniej mialem kilka typowo samuraiowskich i rozsypywaly sie namietnie. Oryginalnie w samuraiu to chyba mitsubishi bylo prawda ?
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

To jest typowy mitsu w grubej obudowie, byl fabrycznie montowany w samuraiu/vitara/jimny.
Przez to ze ma gruba obudowe nie pasuje do silnika 1.6 w polaczeniu ze skrzynia samuraia (na upartego mozna przeszlifowac obudowe rozrusznika i blok silnika)
Przez to ze ma gruba obudowe nie pasuje do silnika 1.6 w polaczeniu ze skrzynia samuraia (na upartego mozna przeszlifowac obudowe rozrusznika i blok silnika)
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Ja go z vitary zakupilem. W samuraiu nigdy takiego nie widzialem. I pochodzi z silnika 1.6. Wiec nierozumiem czemu mialby nie pasowac do takiegoż silnika - chyba ze problem stanowi skrzyniaPI7er pisze:To jest typowy mitsu w grubej obudowie, byl fabrycznie montowany w samuraiu/vitara/jimny.

Świszcząca Suka Stage I

Samuraiowe kolo zamachowe przy silniku 1.6 ma mniejsza srednice w odniesieniu do ko0la z vitary i rozrusznik jest wóczas blizej bloku silnika. Oryginalne kolo zamachowe z 1.6 nie miesci sie w dzwonie skrzyni 1.3 i trzeba zakladac od samuraia.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Nie licha historia 

Świszcząca Suka Stage I

Na pocieszenie mogę powiedzieć ze rozruszniki w cienkiej obudowie wchodza bez problemu 

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
No ale ja się już pogubiłem w tym wątku. Które z tych rozruszników są najlepsze i w jakich samochodach możne je znaleźć . Można by było pokusić się o jakąś klasyfikacje z wypisanymi modelami samochodów z których pasują całe rozruszniki , a z których pasują np. same korpusy (wystarczy przekręcić głowiczki ew. zębatkę przełożyć)
Świszcząca Suka Stage I

Zanabylem Boscha w cienkiej obudowie bez przekladni planetarnej.
Bosch wystepowal tylko w Vitkach produkowanych w Hiszpani.
Bosch wystepowal tylko w Vitkach produkowanych w Hiszpani.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr