Kod błędu 24
Moderator: Albert_N
Kod błędu 24
Zerwana linka prędkościomierza Samurai 91 r , kod błędu 24 - Macie jakiś sposób aby zgasła kontrolka check engine bez wymiany zerwanej linki ?
Samurai91BFG235/75MT1:4.16
Re: Kod błędu 24
A skąd komp "wie" o zerwanej lince? jakiś czujnik w reduktorze? ja mam wtryskowca z sj zrobionego i zdemontowana linke i check sie nie pali 

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
Wie z braku sygnału impulsatora, ktory znajduje sie w liczniku i jest napedzany linką WatsonieRadziO413 pisze:A skąd komp "wie" o zerwanej lince? jakiś czujnik w reduktorze? ja mam wtryskowca z sj zrobionego i zdemontowana linke i check sie nie pali

Lepiej pózno niz wcale
wyjmij zaróweczkeMacie jakiś sposób aby zgasła kontrolka check engine bez wymiany zerwanej linki

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

U mnie kod błedu 12 co to za kod ? szkoda robic nowy watek wiec tu zapytam 

12--- W pamięci urządzenia sterującego nie ma żadnych kodów. Wykonać zwykłe czynności sprawdzająceD_A_R_O_ pisze:U mnie kod błedu 12 co to za kod ? szkoda robic nowy watek wiec tu zapytam
była vitara 1.6 16v long, był Y61 2.8TD, jest tylko plaskacz
klark pisze:12--- W pamięci urządzenia sterującego nie ma żadnych kodów. Wykonać zwykłe czynności sprawdzająceD_A_R_O_ pisze:U mnie kod błedu 12 co to za kod ? szkoda robic nowy watek wiec tu zapytam
sorry 21 podobno czujnik połozenia przepustnicy ?
KODY
Każdy kod zostanie powtórzony trzy razy a po nim następny w kolejności numerycznej
12--- W pamięci urządzenia sterującego nie ma żadnych kodów. Wykonać zwykłe czynności sprawdzające
13--- Sonda lambda lub jej obwód
14--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
15--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
21--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
22--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
23--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
24--- Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
25--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
31--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
32--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
33--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
34--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
41--- Sygnał zapłonu lub obwód
42--- Czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód
44--- Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
45---Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
W celu zakończenia procedury odczytu kodów samo diagnozy trzeba usunąć mostek ze złącza samo diagnozy.
W celu wykasowania z pamięci bez pomocy czytnika kodów należy odłączyć ujemny biegun akumulatora, na co najmniej 30 sekund odłączenie akumulatora powoduje utratę wszystkich wartości adaptacyjnych i ponowna nauka wymaga uruchomienia zimnego silnika oraz jazdy z różnymi prędkościami przez 20-30 minut oraz pozostawienia go na biegu jałowym przez 10 minut.
Każdy kod zostanie powtórzony trzy razy a po nim następny w kolejności numerycznej
12--- W pamięci urządzenia sterującego nie ma żadnych kodów. Wykonać zwykłe czynności sprawdzające
13--- Sonda lambda lub jej obwód
14--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
15--- Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód
21--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
22--- Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
23--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
24--- Czujnik prędkości pojazdu lub jego obwód
25--- Czujnik temperatury powietrza lub jego obwód
31--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
32--- Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód
33--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
34--- Przepływomierz powietrza lub jego obwód
41--- Sygnał zapłonu lub obwód
42--- Czujnik położenia wału korbowego lub jego obwód
44--- Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
45---Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
W celu zakończenia procedury odczytu kodów samo diagnozy trzeba usunąć mostek ze złącza samo diagnozy.
W celu wykasowania z pamięci bez pomocy czytnika kodów należy odłączyć ujemny biegun akumulatora, na co najmniej 30 sekund odłączenie akumulatora powoduje utratę wszystkich wartości adaptacyjnych i ponowna nauka wymaga uruchomienia zimnego silnika oraz jazdy z różnymi prędkościami przez 20-30 minut oraz pozostawienia go na biegu jałowym przez 10 minut.
biedny inżynier 

A ten fragment to z czego wzięty?poreb pisze:...
Jakoś nie zauważyłem, żeby po odcięciu heblem na następny dzień ecu działało inaczej niż zwykle

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
zapomnialem o zrodle
http://suzuki.a-ng.eu/?t=2;3&a=21
tez w to akurat watpie
ale tak mi sie skopiowalo
http://suzuki.a-ng.eu/?t=2;3&a=21
tez w to akurat watpie

ale tak mi sie skopiowalo
biedny inżynier 

a jak miałbyś zauważyć? pewnie jak by kasować co 15 minut i zjechać bak, to by wyszło przy spalaniuKostuch pisze:A ten fragment to z czego wzięty?poreb pisze:...
Jakoś nie zauważyłem, żeby po odcięciu heblem na następny dzień ecu działało inaczej niż zwykle

generalnie taki sposób "chodzi" na forach zarówno u nas, jak i za granicą (USA i Australia) i najprawdopodobniej działa, chyba, że to taka internetowa legenda

PS: gdzieś na zagramanicznych forach wyczytałem swego czasu, że można pamięć skasować także bezpiecznikiem DOME (wyjmując go) ... ile w tym prawdy? ciężko powiedzieć, fakt, że m. in. na schematach część ECU jest do niego podpięta (mowa o silniku G16B).
Suzuki Vitara Cabrio '96 1.6 16V
Może ktoś podpowie gdzie ten mostek jest? U mnie cały czas mruga kod 12, nawet szpece w serwisie w Niemczech nie potrafili tego zlikwidować.
Może ktoś podpowie gdzie ten mostek jest? U mnie cały czas mruga kod 12, nawet szpece w serwisie w Niemczech nie potrafili tego zlikwidować.
Możesz alternatywnie mieć złączkę na kablach w okolicy skrzynki bezpieczników.lukassos pisze:W celu zakończenia procedury odczytu kodów samo diagnozy trzeba usunąć mostek ze złącza samo diagnozy.
- 085
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
W okolicy bezpieczników, biała wtyczka z dwoma bolcami. Przynajmniej u mnie, G13BA 1994, monowtrysk czyli.lukassos pisze:W celu zakończenia procedury odczytu kodów samo diagnozy trzeba usunąć mostek ze złącza samo diagnozy.
A ja dzisiaj zerwałem linkę (znaczy ona, sama się) i... wyskoczył ciągły kod błyskowy

Odżałować stówkę czy wykręcić żarówkę

Odkręć jeszcze połowę osprzętu z silnika. Też będzie działać...085 pisze: Odżałować stówkę czy wykręcić żarówkę

-
- jestem tu nowy...
witam
nie bede zakładał nowego tematu
a mam pytanie o błąd 45---Wyłącznik biegu jałowego lub obwód
co to jest czy ktoś sie z tym spotkał
samurai 1,3 na wtrysku
samurai 1,3 na wtrysku
Pajero I
Samurai 1.8
Samurai 1.8
Przetestuj TPS wg opisu w manualu.klosek122 pisze:witam
samurai 1,3 na wtrysku
-
- jestem tu nowy...
szukałem w manualu tego TPS... i nic nie znalazłemKostuch pisze:Przetestuj TPS wg opisu w manualu.klosek122 pisze:witam
samurai 1,3 na wtrysku
możesz cos dokładniej opisać?
Pajero I
Samurai 1.8
Samurai 1.8
Oczywiście.klosek122 pisze:
możesz cos dokładniej opisać?
Strona 4A-54