Hamulce cylinderki SJ 410 SAMURAI Pomocy

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

lisowczyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Hamulce cylinderki SJ 410 SAMURAI Pomocy

Post autor: lisowczyk » pn kwie 26, 2010 8:45 pm

witam wszystkich
pomocy ........ - zmieniłem w moim SJ410 1983 r:) wszystkie gumki w cylinderkach (mam wersje 4x bębny - przod i tył:)
ciekły cholernie dolewałem płynu i sie jezdziło - ale w sobote skonczył sie przeglad wiec musiałem je zrobic ...
i teraz wszystko ok - nie ciekna ale byłem dzis na przegladzie i klapa ... na hamowni wyszło ze oba koła z prawej strony - ZERO! i teraz tak podejrzewam ze prawe przednie koło - miałem bardzo zalane płynem - wiec moze tarcza sie ślizga - przecierałem ale chyba widocznie mało ...a prawy tył - dziwne bo suchy ???? i zero hamulca...
moze zle odpowietrzam !!- robiłem tak: w kolejnosci
1. prawe przednie koło
2.lewe przednie koło
3. srodek - (nazwe to " reduktorek")
4 i ostatnie koło lewe

nie odpowietrzałem koło prawe tylnie bo u niego nie ma odpowietrznika - po prostu wchodzi do niego przewód od tego "reduktorka" i wychodzi od razu do koła lewego tylniego.... moze tutaj jest jakis "myk"

prosze o pomoc co to moze byc i jak odpowietrzać- moze robie cos zle - ps zmieniłem tez gumki w pompie hamulcowej (wersja bez serwo ) - pasuje taki zestaw http://www.seinsa.es/en/productos/produ ... p?Id=13734 wszystko ok (15zł)

do tyłu na cylinderki http://www.seinsa.es/en/productos/produ ... p?Id=80188 (11zł)
a na przod na cylinderki taki http://www.seinsa.es/en/productos/produ ... 4&IdGrp=No (14zł - na dwa cylinderki)

moze to komus sie przyda :)
ps- ośmioletni syn juz płacze - bo samurai stoi - a do lasu ciągnie:)

Piotr SJ410 83' persihini 225x70 (i spokojnie daje silnik 1.0 )
SJ410 , 1.0 , odwrócone trójkąty + Persichini 225/70/r15

Awatar użytkownika
Lesław

Kontaktowanie:

Re: Hamulce cylinderki SJ 410 SAMURAI Pomocy

Post autor: Lesław » pn kwie 26, 2010 10:40 pm

Odpowietrzasz zawsze zaczynając od koła, które znajduje się najdalej od pompy.
Skoro mówisz, że masz wszędzie bębny, to o jakich tarczach piszesz?

Mówisz, że nie hamowała cała prawa strona. Nie czułeś tego jadąc na przegląd?

Jeśli cylinderki działają, to nawet zapowietrzone będą hamować - nie będzie zera na wskaźniku.
Zresztą odpowietrzając widzisz czy idzie jeszcze powietrze z układu, czy sam płyn. Jeśli tylko płyn, to powinno być ok. Pedał hamulca powinien być twardy przy pierwszym naciśnięciu.
Nie wiem, czy są tam samo-regulatory szczęk. Tu może być problem w ustawieniu, bo wbrew nazwie, one się same nie regulują...
Y61 2.8 '99 - robi się... :)
Samurai SJ 413 - Historia...

lisowczyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lisowczyk » pn kwie 26, 2010 10:54 pm

tarcze- ps bład -----------miałem na mysli szczeki :) ze mokre od płynu .... (a nie tarcze!)

tak jadac na przeglad ściągało mnie cholernie na jedna strone :( ale chciałem sprawdzic co jest ...

odpowietrzałem inaczej niz piszesz - najpierw prawe przednie koło - potem lewe przednie , srodek i tylnie lewe...

spróbuje moze wytrzec (nie wiem czym - te szczeki) tak dokładnie.............................

i potem odpowietrzyc od tyłu - jak piszesz...

ps.jak odpowietrzyłem to chyba ok - leciał czysciutki nowy dot4

ale mam ten hamulec rosnacy -czyli pierwszy raz naciskam słaby drugi juz dobrze a trzecie nacisniecie OK

nie mam zadnych wycieków ...

pozdr

lisowczyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lisowczyk » pn kwie 26, 2010 10:59 pm

Nie wiem, czy są tam samo-regulatory szczęk. Tu może być problem w ustawieniu, bo wbrew nazwie, one się same nie regulują...[/quote]

jesli chodzi o samoregulatory - nie ruszałem ich - moze musze troszke je powykrecac??? ...................... jak mam to zrobic- na czuja????

tylko aby wykrecic je w podobnych odległościach - zeby tarcza scierała sie równomiernie... - mam z przodu 2 szt i z tyłu tez .... czy jest na to jakas metoda???

Awatar użytkownika
Lesław

Kontaktowanie:

Post autor: Lesław » pn kwie 26, 2010 11:06 pm

Też tego nie opanowałem i dlatego jak mam do zrobienia bębny - płacę mechanikowi. :D
Y61 2.8 '99 - robi się... :)
Samurai SJ 413 - Historia...

lisowczyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lisowczyk » pn kwie 26, 2010 11:08 pm

Lesław pisze:Też tego nie opanowałem i dlatego jak mam do zrobienia bębny - płacę mechanikowi. :D

ale dzieki za checi -- ...............................a ja bede WALCZYŁ- albo on albo ja:)

kolo123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kolo123 » pn kwie 26, 2010 11:38 pm

Umyj szczeki i odpowietrz jak książka mówi.
Poza tym kolego z takimi hamulcami auto jest zagrożeniem nie tylko dla ciebie ale także dla innych użytkowników drogi, chodnika etc.

lisowczyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lisowczyk » pn kwie 26, 2010 11:41 pm

kolo123 pisze:Umyj szczeki i odpowietrz jak książka mówi.
Poza tym kolego z takimi hamulcami auto jest zagrożeniem nie tylko dla ciebie ale także dla innych użytkowników drogi, chodnika etc.

czym umyc- jaki srodek ................- a ...ksiazki nie mam:(

zagrożenie to wiem - dlatego pytam i robie ..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”