Jak wyciągnąć szybę z ramki... samurai
Moderator: Albert_N
Jak wyciągnąć szybę z ramki... samurai
Witam
Panowie lakieruje samuraia i potrzebuje wyciągnąć przednią szybę z ramki... jak się do tego zabrać bo nie chcę uszkodzić szyby a podważanie uszczelek nie za dużo daje, no i jak ją później włożyć na swoje miejsce ? potrzeba do tego jakiś specjalistycznych narzędzi ? bo jak dużo z tym pierdzielenia to odpuszczę i polakieruje oklejają jakoś, chociaż wolał bym uniknąć takiego sposobu.
Panowie lakieruje samuraia i potrzebuje wyciągnąć przednią szybę z ramki... jak się do tego zabrać bo nie chcę uszkodzić szyby a podważanie uszczelek nie za dużo daje, no i jak ją później włożyć na swoje miejsce ? potrzeba do tego jakiś specjalistycznych narzędzi ? bo jak dużo z tym pierdzielenia to odpuszczę i polakieruje oklejają jakoś, chociaż wolał bym uniknąć takiego sposobu.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Re: Jak wyciągnąć szybę z ramki... samurai
Wyjac da sie podwadzajac uszczelke i pchajac jednoczesnie szybe, dobrze bedzie na sloneczku to sie uszczelka miekka zrobi. Zaklada sie w dwie osoby, jedna dociska lekko szybe, druga uzywa specjalictycznego narzedzia " sznurek do bielizny" wcisnietego w rowek uszczelki. Trzeba po prostu ciagnac za sznurek od srodka odwinac uszczelke na rant ramki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
sj 425 606468554
Oczywiście jeśli będziesz zbyt mocno naciskał zrobi się ładna rysa przez całość. Jeśli nie masz korozji pod uszczelką to oklejaj 

BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
dokładnie ..łatwiej i szybciejWieśmak pisze:Oczywiście jeśli będziesz zbyt mocno naciskał zrobi się ładna rysa przez całość. Jeśli nie masz korozji pod uszczelką to oklejaj

Może pęknąć bo płaska. Sposobem na pewny demontaż szyby bez jej uszkodzenia jest wycięcie uszczelki.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

ja nie miałem żadnego problemu z wymiana szyby od środka samochodu uszczelke wywinołem pod rant osadzonej szyby i poszło elegancko,do zakładania sznurek do bielizny tak jak już ktos wspomniał,wkładać najlepiej w dwie osoby jedna dociska szybe tam gdzie akurat ciągniesz sznurek 

Sj 413 89' [S]pecial werszyn
Naciąć blaszek ok. 40x10 mm i 1 mm grubości. Ile? garść i ciut więcej. Na stół roboczy rozłożyć coś miękkiego np. koc, a na to ramkę z szybą do wyjęcia, ramkę kładziemy 'tyłem' do góry. Następnie pomiędzy uszczelkę a ramkę wciskamy blaszki i jednocześnie odginamy uszczelkę do pionu. Trzeba pamiętać żeby robić to z wyczuciem i bez pośpiechu, uszczelka nie musi być do razu postawiona do pionu, po założeniu wszystkich blaszek można ją jeszcze bardziej odginać. Blaszki powinny być wciskane co ok. 4 cm, na całym obwodzie uszczelki. W efekcie szyba powinna wyjść z ramki pod swoim własnym ciężarem, ale nie zaszkodzi jej w tym lekko dopomóc. Jeśli szyba nie jest uszkodzona to istnieje niewielkie prawdopodobieństwo żeby pękła itp., uszczelka też powinna przetrwać w stanie pozwalającym na ponowne założenie szyby. Własnoocznie widziałem dwie samurajowe szyby demontowane tym sposobem, obydwie wyskoczyły aż miło. O wiele bardziej skomplikowanym wydaje mi się proces zakładania przy pomocy sznurka.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl