Snorkel ręcznie robiony?
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Snorkel ręcznie robiony?
Witam,
Zamierzam w moim Samuraiu wyprowadzić rurę, gdzie łyka powietrze na górę. Wiem, że na allegro są gotowe snorkelki, ale widziałem samoróbki i o takie coś mi chodzi. Czy ma ktoś instrukcję jak krok, po kroku takie coś zrobić? Co gdzie itd. ? Jakie materiały...
I jeszcze na marginesie... nie działa mi licznik prędkości, co się mogło stać? Jakaś linka?
Pozdrawiam.
Zamierzam w moim Samuraiu wyprowadzić rurę, gdzie łyka powietrze na górę. Wiem, że na allegro są gotowe snorkelki, ale widziałem samoróbki i o takie coś mi chodzi. Czy ma ktoś instrukcję jak krok, po kroku takie coś zrobić? Co gdzie itd. ? Jakie materiały...
I jeszcze na marginesie... nie działa mi licznik prędkości, co się mogło stać? Jakaś linka?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw maja 06, 2010 4:51 pm przez nightmare000, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Snorkel ręcznie robiny?
castorama kibelrurki, złączki kątowe i do działa....
co do licznika sprawdź linkę wchodzącą do reduktora jak będzie cała to ślimak w reduktorze.
co do licznika sprawdź linkę wchodzącą do reduktora jak będzie cała to ślimak w reduktorze.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
-
- jestem tu nowy...
Re: Snorkel ręcznie robiny?
Dopiero ''raczkuję'' w tej tematyce. Możesz mi powiedzieć jak dokładniej to zrobić. Chyba, że dobrze myślę: oczywiście wiercę dziurkę, przez co wsadzę ''kibel-rurkę''
, łączę ją ze starą którą wchodzi mi tylko w róg ( czy może zastępuję w całości i tylko ta kibel-rurka ma wychodzić od silnika? ) następnie wyciągam filtr powietrza i nasadzam go na górę na zewnątrz samochodu na kibel-rurce, mam ten filtr na zewnątrz jakoś osłonić, bo co jak deszcz itp. itd. ?
To mają być giętkie rury, czy te szare czy jakie tam PCV?
A np. wszelkie uszczelnienia - może być silikon?
Z góry dzięki za wyjaśnienia i pomoc
.

To mają być giętkie rury, czy te szare czy jakie tam PCV?
A np. wszelkie uszczelnienia - może być silikon?
Z góry dzięki za wyjaśnienia i pomoc

Re: Snorkel ręcznie robiony?
zostawiasz puszkę w której masz samuraiowy filtr powietrza (filtr zostaw w środku tylko dobrze uszczelnij pojemnik w którym filtr się znajduej), następnie z tej puszki wyprowadzasz sobie rurkę przez blachę na zewnątrz i po ramce szyby w górę... rury pcv mogą być szare, uszczelnić możesz spokojnie silikonem, będzie ok, szare rurki możesz sobie zmatowić papierkiem ściernym i prysnąć w czarny kolor będzie wyglądało bardziej profi 

-
- jestem tu nowy...
To super
. a powiedz mi jak z zakończeniem, poprostu minimalnie skierowane w dół, żeby nie kapało jak pada deszcz, czy jakiś kapturek, kratka?
I jeszcze odnośnie łącznika silnik - > filtr powietrza, mam tam taką rurę ale jakaś taka cienka, już widać, że czas ją trochę zniszczył, ledwo się trzyma
... czy mogę ją zastąpić taką samą kiblową PCV, albo taką tą giętką i w wypadku PCV okręcić ją pianką izolacyjną ( albo nawet nie obkręcać, tylko jak wtedy będzie to na wyższe temp. reagować? ).
To jak narzucę silikon przy puszce z filtrem to muszę odrazu nowy tam filtr wsadzić, bo przecież wtedy jak bym go otwierał, to ciągle bym musiał na nowo silikonem jeździć
.

I jeszcze odnośnie łącznika silnik - > filtr powietrza, mam tam taką rurę ale jakaś taka cienka, już widać, że czas ją trochę zniszczył, ledwo się trzyma

To jak narzucę silikon przy puszce z filtrem to muszę odrazu nowy tam filtr wsadzić, bo przecież wtedy jak bym go otwierał, to ciągle bym musiał na nowo silikonem jeździć

U mnie wyglądało to tak jak na zdjęciach. Rurka PCV od wody, podłączona do filtra. Zrobiona dziura w błotniku. Dziurka w obudowie filtra powietrza zasilikonowana, na pokrywce zrobiona ''uszczelka'' z silikonu. Działało

4x4 Tczew
-
- jestem tu nowy...
To teraz pozostaje mi lecieć na zakupy kiblorurek, zacisków, mocowań i silokonu
.
Zamierzam trochę do wody nim powjeżdżać, ale bez zalewania go w całości i nie na jakieś długie kąpiele
. Czy coś pogrzebać przy wydechu? Myślałem, żeby skrócić i wyprowadzić z boku troszkę do góry, albo wogóle skrócić, żeby był żywszy, bo silnik 1.0 beznzyna.
Na co warto spojrzeć wogóle przed taplaniem w wodzie poza snorkelem?

Zamierzam trochę do wody nim powjeżdżać, ale bez zalewania go w całości i nie na jakieś długie kąpiele

Na co warto spojrzeć wogóle przed taplaniem w wodzie poza snorkelem?
Zrób odpowietrzenia dla mostów, reduktora i skrzyni biegów...
W górnej czesci tych elementów masz kapturki srednicy palca i dlgosci paru centymetrów. Sciagasz je i zakladasz w te miejscu przewody gumowe które wyprowadzasz maksymalnie wysoko do kabiny.
W górnej czesci tych elementów masz kapturki srednicy palca i dlgosci paru centymetrów. Sciagasz je i zakladasz w te miejscu przewody gumowe które wyprowadzasz maksymalnie wysoko do kabiny.
Ambulans High Roof 30" 1.6 4.16
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
oo to to to to !PI7er pisze:Zrób odpowietrzenia dla mostów, reduktora i skrzyni biegów...
bo co Ci z kibel rury jak po jednym wypadzie będziesz musiał wymieniać oleje w mostach.
właśnie Pi7er mnie ubiegł le nie do końca sprawdż kable i kopółke jak stare i brzydkie zapodaj nowe bo woda lubi unieruchomić autko na starych kablach
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Olej to pikus, 7zł na promo w tesco hipol za litr
Gorzej jak zostanie tam wilgoc a napewno zostanie po wymianie oleju i zacznie chrupac lozyska i.t.p
I kup takiego szpreja do przewodów wysokiego napiecia i kopulki, który zabezpieczy je przed wilgocia.

Gorzej jak zostanie tam wilgoc a napewno zostanie po wymianie oleju i zacznie chrupac lozyska i.t.p
I kup takiego szpreja do przewodów wysokiego napiecia i kopulki, który zabezpieczy je przed wilgocia.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
sposób na to taki, że zalewasz sobie mosty olejem napędowym, robisz kółko zlewasz i nowe oleum... w każdym razie nie chodzi o to 7zł tylko o czas który trzeba poświęcić później na czyszczenie mostów, bo często z mieszanki hipol/woda robi się maź...PI7er pisze:Olej to pikus, 7zł na promo w tesco hipol za litr![]()
-
- jestem tu nowy...
Ktoś też mi coś wspominał o przygotowaniu hamulców do wody. Z przodu mam tarcze, tył bębny czyli standard. Co tam pogrzebać?
Macie jakieś zdjęcia, opis odnośnie roboty przy mostach, reduktorze, skrzyni biegów itp.? Ułatwiło by to pracę
.
Macie jakieś zdjęcia, opis odnośnie roboty przy mostach, reduktorze, skrzyni biegów itp.? Ułatwiło by to pracę

nie mamy zdjęć, kolego wykaż się troszkę własną intuicją i technicznym rozumowaniem, to naprawdę nie jest trudne do zrobienia... bębnów do topnienia raczej nie ma jak przystosować, chyba, że sobie w nich ponawiercasz otwory 

proszę http://picasaweb.google.com/MisiUpl/Sno ... directlinknightmare000 pisze: Macie jakieś zdjęcia, opis odnośnie roboty [...] ? Ułatwiło by to pracę.
http://www.allegro.pl/item1020953956_sn ... jimny.html
któś miał do czynienia z tym cudem
łamie się odrazu przy montażu czy dopiero po jakimś czasie

któś miał do czynienia z tym cudem

łamie się odrazu przy montażu czy dopiero po jakimś czasie

Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "
ja jeszcze proponuje uszczelnic dzwon skrzyni biegow bo po ostatnim wypadzie okazalo sie ze jest to bardzo wazne i czule miejsce,jak zalejesz dzwon to samochod nie ma "mocy"
a to filmik. polecam
http://www.youtube.com/watch?v=wD9dK8eWXks
a to filmik. polecam

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Winda jest a gdzie kinetyk, gdzie hi-lift ? 
Ostatnio mialem podobna wklejke i mnie przyssalo, szarpanie patrolem nic nie dalo, wyrwala sie rura spinajaca rame, napierw w takim przypadku gdzie auto stoi dluzej w gównie dobrze jest je podniesc do góry liftem aby sie odessalo od dna a dopiero pozniej szarpac kinetykiem.

Ostatnio mialem podobna wklejke i mnie przyssalo, szarpanie patrolem nic nie dalo, wyrwala sie rura spinajaca rame, napierw w takim przypadku gdzie auto stoi dluzej w gównie dobrze jest je podniesc do góry liftem aby sie odessalo od dna a dopiero pozniej szarpac kinetykiem.
604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
szarpanie sztywnymi linkami
tak jak kolega pisze trza było go pierwsze hiliftem zwindować i dopiero wyciągać a tak to pięknie się skończyło na powyrywanych elementach, ale wklejka piękna heheh 

kuba84 pisze:ja jeszcze proponuje uszczelnic dzwon skrzyni biegow bo po ostatnim wypadzie okazalo sie ze jest to bardzo wazne i czule miejsce,jak zalejesz dzwon to samochod nie ma "mocy"
a to filmik. polecam![]()
cyt: '' ja pierdooolee, ja pieeeerdoooleee..'' niezły komentarz

4x4 Tczew

Bartek
Ale Hi-Lift ciekawy... Tylko lawetę do niego trzeba mieć poważną...
A tak w ogóle to ona się chyba nie przykleiła, tylko zaczepiła o coś. To było zresztą widać nawet jeszcze przy szarpaniu ramem.
A tak w ogóle to ona się chyba nie przykleiła, tylko zaczepiła o coś. To było zresztą widać nawet jeszcze przy szarpaniu ramem.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
byly podejmowane proby kinetykiem ale sie skonczylo na naderwaniu tylnej rury ktora skonczyla wyrywac spychara
.
teraz wiem ze trzeba zrobic pozadne haki zeby bylo gdzie zaczepic liny,progi pod hi lfta ktore dzisiaj skonczylem motac,uszczelnic dzwon skrzyni biegow no i oczywiscie zaopatrzyc sie w hi lifta
a najleprze jest to ze wczesniej przejechalem tamtendy bez problemu

teraz wiem ze trzeba zrobic pozadne haki zeby bylo gdzie zaczepic liny,progi pod hi lfta ktore dzisiaj skonczylem motac,uszczelnic dzwon skrzyni biegow no i oczywiscie zaopatrzyc sie w hi lifta

zaskocze cie bo poprostu go wessalo, widac na filmie za na poczatku jak wjechalem to wody po kostki,PiRoman pisze:A tak w ogóle to ona się chyba nie przykleiła, tylko zaczepiła o coś. To było zresztą widać nawet jeszcze przy szarpaniu ramem
a najleprze jest to ze wczesniej przejechalem tamtendy bez problemu
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
MIalem identycznie, przejezdzalem przez syf i inne auta tez, wracajac stanolem i juz nie wyjechalem,postal godzine i go wessalo, szarpanie kinetykiem urwala tak samo rure jak u Cibie tylko z przodu, dzis naprawilem to, wlozylem w srodek rure 42,4x3.6 i obspawalem
Gdybym odrazu go podniosl liftem to by wylazl pewnie, czlowiek caly czas sie uczy

Gdybym odrazu go podniosl liftem to by wylazl pewnie, czlowiek caly czas sie uczy

604 083 564 Piotr
604 083 564 Piotr
Nad kulturą wypowiedzi młodocianego kamerzysty można by popracować.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21