Podnośnik szyby vitara 92r 3d

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
verbea

Podnośnik szyby vitara 92r 3d

Post autor: verbea » ndz maja 30, 2010 6:59 pm

Witam delikatnie mówiąc mam zepsute podnośnik szyb. Lewy nie reaguje na przycisk ani w górę ani w dół a prawy mogę opuścić z lewych drzwi ale podnosić muszę już prawymi. Miernikiem sprawdzałem i prąd na lewy silnik dochodzi. Czy mogę założyć szyby na korbę bez wymiany tapicerki drzwi? Ewentualnie od czego poza vitarą mechanizm podnoszenia pasuje?
Bo od vitary to 200zł za sztukę!!
Pozdrawiam
Frontera sport 2.8 tdi
Volvo XC 90 2.4 D5
Chrysler Pacifica 3,5
Yamaha Maxim 900

Awatar użytkownika
Szczygło
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Podnośnik szyby vitara 92r 3d

Post autor: Szczygło » śr cze 02, 2010 10:21 am

Miałem podobne problemy z podnośnikami szyb, ale proponuję zacząć diagnozę od przełączników. Prąd na zacisku silnika możesz mieć (pewnie nie ma masy), ale to nie świadczy o tym że silnik jest spalony. Jeśli możesz podnosić i opuszczać to znaczy że podnośnik jest sprawny :) Jeśli podnosić możesz jednym z klawiszy, a opuszczać drugim, to ewidentnie wina leży po stronie klawiszy! Najlepiej zacznij od przeczyszczenia styków w przełączniku. Przy tej okazji możesz też zerknąć czy nie masz wyłamanych prowadnic w ruchomej części klawisza (nie wiem jak to opisać, ale chodzi o tę część w klawiszu w której chodzi sprężynka i docisk styków). Nawet jeśli jest tylko pęknięta, to już szyby nie w zawsze chodzą. U mnie właśnie tak się stało i musiałem sporo się nażeźbić żeby zaczęło działać, a i tak skończyło się na tym :
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=7&t=75542
Dodam jeszcze że przy starych włącznikach, szyby chodziły ze sporym wysiłkiem (na pewno w zużytych stykach następował spory spadek napięcia), teraz śmigają szybciutko i bez wysiłku.
Daj znać co znalazłeś wewnątrz wyłączników
Vitara 1,6 16v Mydelniczka-top

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”