Problem z gasnącym silnikiem Vitara 1,6 16v
Moderator: Albert_N
- Szczygło
- jestem tu nowy...
Problem z gasnącym silnikiem Vitara 1,6 16v
Przeszukałem wątki na forum, i nie znalazłem podobnej przypadłości do mojej. Mianowicie, jeśli auto podskoczy na wertepach (czasem nawet na dziurze w drodze), to wyłącza się zapłon (piszę zapłon bo na benzynie i na gazie są podobne efekty), i auto gaśnie. Można go odpalić albo po chwili, albo jeśli podskoczy kolejny raz. Sprawdziłem kable WN, wiązki od silnika i już nie wiem co o tym myśleć. Jestem umówiony na przyszły tydzień do elektryka, ale może ktoś ma doświadczenie z takim zachowaniem samochodu. Nie muszę chyba pisać jak bardzo utrudnia ono jazdę - zwłaszcza w terenie. Trochę się obawiam że to problem z komputerem. Na 99 procent jest to problem elektryki.
Vitara 1,6 16v Mydelniczka-top
Re: Problem z gasnącym silnikiem Vitara 1,6 16v
Ja bym sprawdził czujnik położenia wałka rozrządu - może kabelek jest luźny.
Jak nagle gasnie to poszarp za kable wokol rozdzielacza i cewki.
raczej to bedzie cos banalnego.
raczej to bedzie cos banalnego.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Dobierz się do kompa, to nie takie trudne, odpal auto i wytrząsaj drania. Może to słaby kontakt na złączu (kupić i spryskać KONTAKTEm w spray'u) lub zimny lut.Szczygło pisze:Trochę się obawiam że to problem z komputerem. Na 99 procent jest to problem elektryki.
Suzuki JLX Sidekick '93 1,6l 16V automat
- Szczygło
- jestem tu nowy...
Nie miałem netu od soboty i dopiero teraz piszę :
- targałem wszystkimi możliwymi przewodami w komorze silnika i przy kompie,
i nic
spróbuje z tym komputerem jak będę miał chwilkę wolną.
Dzięki za sugestie
- targałem wszystkimi możliwymi przewodami w komorze silnika i przy kompie,
i nic
spróbuje z tym komputerem jak będę miał chwilkę wolną.
Dzięki za sugestie
- Szczygło
- jestem tu nowy...
Niestety nic nie dały te próby. Komputer też nie reaguje na wstrząsy. Już nie wiem gdzie szukać problemu.
Na szczęście już niedługo odstawie go do fachowca, i mam nadzieję że on znajdzie rozwiąże problem.
Na szczęście już niedługo odstawie go do fachowca, i mam nadzieję że on znajdzie rozwiąże problem.
- Szczygło
- jestem tu nowy...
Problem rozwiązany!
Oczywiście że to był banał. Mikser jest przykręcony do klapki przeciwwybuchowej trzema śrubkami, jedna się wykręciła, i jak podskoczył na wybojach, to mikser wypadał z kolejnego elementu dolotu. Nie wiem czemu na benzynie wtedy nie chciał palić, ale może dlatego że przepływka nic nie pokazywała (powietrze szło bokiem), i komputer wariował. Tak czy inaczej, już nie ma problemu.
Dzięki wszystkim za sugestie.
Oczywiście że to był banał. Mikser jest przykręcony do klapki przeciwwybuchowej trzema śrubkami, jedna się wykręciła, i jak podskoczył na wybojach, to mikser wypadał z kolejnego elementu dolotu. Nie wiem czemu na benzynie wtedy nie chciał palić, ale może dlatego że przepływka nic nie pokazywała (powietrze szło bokiem), i komputer wariował. Tak czy inaczej, już nie ma problemu.
Dzięki wszystkim za sugestie.