butla z gazem LPG pod podłogę, nowy zbiornik na benzynę
Moderator: Albert_N
butla z gazem LPG pod podłogę, nowy zbiornik na benzynę
Cześć wszystkim!
Posiadam Vitarę z 95 roku z silnikiem 2.0 v6 z gazem. Przecieka mi zerdzewiały zbiornik na benzynę i denerwuje mały bagażnik, bo zajęty jest butlą z gazem. Powstaje więc pytanie: Czy można wrzucić butlę z gazem o pojemności 40 litrów pod podłogę (chyba w miejsce obecnego zbiornika na benzynę, bo nigdzie indziej nie wejdzie, a tam będzie mieć luz) a na benzynę zrobić nowy zbiornik o pojemności 20-30litrów?? Czy ktoś robił coś takiego?? gdzie umieścić zbiornik na benzynę, żeby wszystko się pomieściło i niebyło problemu z podłączeniem dopływu benzyny i innych przewodów??
Piszcie
z góry dzięki:)
Posiadam Vitarę z 95 roku z silnikiem 2.0 v6 z gazem. Przecieka mi zerdzewiały zbiornik na benzynę i denerwuje mały bagażnik, bo zajęty jest butlą z gazem. Powstaje więc pytanie: Czy można wrzucić butlę z gazem o pojemności 40 litrów pod podłogę (chyba w miejsce obecnego zbiornika na benzynę, bo nigdzie indziej nie wejdzie, a tam będzie mieć luz) a na benzynę zrobić nowy zbiornik o pojemności 20-30litrów?? Czy ktoś robił coś takiego?? gdzie umieścić zbiornik na benzynę, żeby wszystko się pomieściło i niebyło problemu z podłączeniem dopływu benzyny i innych przewodów??
Piszcie
z góry dzięki:)
Re: butla z gazem LPG pod podłogę, nowy zbiornik na benzynę
Mam gdzieś zdjęcia takiego rozwiązania w samim. Właściciel twierdził że nie stwierdza kolizji z glebą czy kamieniami podczas jazdy w terenie, ale jak sobie popatrzę na spód swojego zbiornika paliwa
wgniecenie po korzeniu który szczęśliwie minął się z mostem jest wielokości pięści, nie znam drugiego przypadku żeby ktoś sobie coś takiego zafundował. Zbiornik gazu jest co prawda pancerny, ale to jednak znaczne ryzyko.

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
dupa tam nie ryzyko
Misiul w kozuni ma, sporo innych osób i bangla
zbiornik gazu jest dużo wytrzymalszy niż zbiornik paliwa
Misiul w kozuni ma, sporo innych osób i bangla
zbiornik gazu jest dużo wytrzymalszy niż zbiornik paliwa
Czwarte serce 

Ja w Samuraiu mam LPG zbiornik w miejscu zbiornika paliwa
pół roku i ani rysy
A w klapie tylnej mam 5l w razie ''wu'' 

4x4 Tczew
GazuŁeLeK pisze:Ja w Samuraiu mam LPG zbiornik w miejscu zbiornika paliwapół roku i ani rysy

Zielony Hijszpan TEAM SŁAWNO 4X4
Stachu-80 pisze:GazuŁeLeK pisze:Ja w Samuraiu mam LPG zbiornik w miejscu zbiornika paliwapół roku i ani rysy
hehe

4x4 Tczew
Jasne, a świstak te sreberka zawija i zawijaŁeLeK pisze:...pół roku i ani rysy
...

LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza

jak się jeździ tylko po czarnym 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
butla w miejsce zbiornika i mały zbiornik od komarka pod maskę w miejsce lewarka zmotać
tak widziałem - tylko dobry korek do tego zbiornika bo bhp

Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe

nie wiem, czy zbiorniczek z benzyna pod maską to dobry pomysłboomi2 pisze:butla w miejsce zbiornika i mały zbiornik od komarka pod maskę w miejsce lewarka zmotać![]()

4x4 Tczew
zbiornik z benzyną pod maską w komorze silnika to troszkę chybiony pomysł, no ale do odważnych świat należy hehe, zawsze ten dreszczyk emocji pod tytułem czy się zapale czy nie pozostaje hehe 

tylko taki na dojazdy jak lpg się skończy to czemu nie 
albo taki jak w trabancie co kranik miał w kabinie

albo taki jak w trabancie co kranik miał w kabinie

w trabancie prawdopodobieństwo rolki jest "kapkę" mniejsze aniżeli w zuzi, ja bym się tam bał, w końcu sama benzyna nie jest wybuchowa a jej opary, nagromadzenie takich oparów pod maską + rozgrzane elementy kolektora-wydechu, czy jakikolwiek przeskok iskry i bum gotowe.
oj tam, oj tam,
wspomiałem juz o b.h.i p.
mała ironia poleciała...
olać paliwo i wozić plastikowy zbiorniczek 5l na pace i w razie W jego motać na doajzd do stacji LPG.

wspomiałem juz o b.h.i p.

mała ironia poleciała...

olać paliwo i wozić plastikowy zbiorniczek 5l na pace i w razie W jego motać na doajzd do stacji LPG.

zresztą kto montuje gaz żeby potem w teren jeździć - jak auto ma byc uniwersalne i na codzień to ok a jak ktos mota je na teren to bym gazu nie wstawial...
ja nie mam gazu... tak dla wyjaśnienia... a w miejscu lewarka mam skrzynke z narzędziami które nie paruja i nie ma obawy zapalenia
ja nie mam gazu... tak dla wyjaśnienia... a w miejscu lewarka mam skrzynke z narzędziami które nie paruja i nie ma obawy zapalenia

boomi2 pisze:oj tam, oj tam,![]()
wspomiałem juz o b.h.i p.![]()
mała ironia poleciała...![]()
Metalowy, a nie plastikowy

Gaz ''likwiduje'' gaśnięcie samochodu pod dużym kątem, np. jak stoisz pod górę

4x4 Tczew
likwiduje to też wtrysk 

Redukuje koszty paliwa o 50% 
Każdy chce mieć ostatnie słowo

Każdy chce mieć ostatnie słowo

4x4 Tczew
no to jest + niewątpliwy aczkolwiek zależy kto ile jeździ ja mam do jazdy na co dzień płaskiego diesla aczkolwiek ostatnio coraz częściej wsiadam do samuraia by gdzieś na szybko podjechać hehe
W przyszły weekend przy okazji większego remontu planuję wrzucić butlę pod spód w zamian seryjnego baku...
Wymyśliłem sobie że wstawię TAKI ZBIORNIK z zewnętrzną pompą paliwa obok/za butlą.
Wszystko ładnie i pięknie tylko zaczęła zastanawiać mnie jedna rzecz- co z powrotem paliwa (o ile taki jest
)??
Pozdrawiam
Wymyśliłem sobie że wstawię TAKI ZBIORNIK z zewnętrzną pompą paliwa obok/za butlą.
Wszystko ładnie i pięknie tylko zaczęła zastanawiać mnie jedna rzecz- co z powrotem paliwa (o ile taki jest

Pozdrawiam

Zielony Autobus 2,7TDi
no jak to co z powrotem, musisz go zrobić chyba że sobie wypuścisz wężyk pod samochód 

Czyli jakiś dodatkowy króciec trzeba zrobić w takim baku...slavok pisze:no jak to co z powrotem, musisz go zrobić chyba że sobie wypuścisz wężyk pod samochód

Zielony Autobus 2,7TDi
Jasne że trzeba dodatkowy króciec i jeszcze jedno o odpowietrzeniu zbiornika też trzeba pomyśleć.Browning pisze:Czyli jakiś dodatkowy króciec trzeba zrobić w takim baku...slavok pisze:no jak to co z powrotem, musisz go zrobić chyba że sobie wypuścisz wężyk pod samochód
Ja w Pajero mam butlę gazu (50l.) pod autem i dorobiony z aluminium mały zbiornik na benzynkę (ok 25l) umieszczony obok. Wszystko działa jak należy. Zbiornik benzyny otrzymał solidną osłonę. Butla z gazem, jako pancerna sama w sobie, jest osłonięta oryginalną osłoną zbiornika paliwa. Wszystko zrobione jest tak, by nie wystawało bardziej niż oryginalny zbiornik benzyny, w związku z czym ryzyko uszkodzenia jest niewiększe niż przed przeróbką. Ja jestem zadowolony. Bagażnik pozostał w pełni funkcjonalny, a złotówki z kieszeni wylatują wolniej. Zbiornik na benzynę został wykonany w taki sposób, by pompa, pływak i taki zaworek przeciwkapotażowy pasowały oryginalne - dzięki temu uniknąłem problemów z działaniem układu paliwowego spowodowanych niewłaściwym dobraniem np.pompy - polecam takie rozwiązanie 

Chyba dorzuce zdjęcie mojego zbiornika po kontakcie z korzeniem
Zbiornik (na benzynę oczywiście) stracił na pojemności jakieś 2 l.
Wcale się zbytnio nie starałem, tylko trzeba było nocą podjechać pod pieczątkę w tradycyjny dla Suzuki sposób
Szczęśliwie korzeń minął główkę mostu a że auto było nachylone 45 st. zbiornik zgarnął to co zostało do zgarnięcia
Podejrzewam że takiego strzału nie wytrzymały by spawy zbiornika na gaz.

Zbiornik (na benzynę oczywiście) stracił na pojemności jakieś 2 l.

Wcale się zbytnio nie starałem, tylko trzeba było nocą podjechać pod pieczątkę w tradycyjny dla Suzuki sposób

Szczęśliwie korzeń minął główkę mostu a że auto było nachylone 45 st. zbiornik zgarnął to co zostało do zgarnięcia

Podejrzewam że takiego strzału nie wytrzymały by spawy zbiornika na gaz.
LJ-80 - FUN
LJ-81 jeszcze lepsza
LJ-81 jeszcze lepsza