Jakie największe koła
Moderator: Albert_N
Jakie największe koła
Witam wszystkich.Mam pytanie.Jakie największe koła mogę założyć do mojej vitki bez ingerencji w przełożenia.Skrzynia to automat trzybiegowy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Jakie największe koła
Vitara z 90 roku 1,6.V8 .Dopiero wszystko przede mną .
Czyli niewiele ponad serie, szkoda kupować mniejsze niż 30" jeżeli niebawem jakieś lifty zamierzasz robić.
No to od początku
Tez mam 1,6 8v a automacie i kola 30", lift budy 6cm i zawiechy. Jesli chodzi o skrzynie i silnik to daje rade, teraz przez przypadek zalożylem wolniejsze mosty tj, np. od 1,6 16v i jest lepiej. Musisz zrobic lifta jak chcesz wlozyc cos wiekszego, jak nie to max 215R15 i to z obcieraniem na wyjebach.
gaz 69, 99% oryginal
suzuki vitara 1.6 8v automat, light lift.......
coś sie mi wydaje że kolega sie myli 1.6 8V miał przełożenie w mostach 'przeważnie@ 5.125 a 1.6 16V szybsze napewno.. Więc dziwne spostrzeżenie. Wiem bo miałem 16V. Wracając do tematu kup 31" i będzie powód do liftowkuszi pisze:Tez mam 1,6 8v a automacie i kola 30", lift budy 6cm i zawiechy. Jesli chodzi o skrzynie i silnik to daje rade, teraz przez przypadek zalożylem wolniejsze mosty tj, np. od 1,6 16v i jest lepiej. Musisz zrobic lifta jak chcesz wlozyc cos wiekszego, jak nie to max 215R15 i to z obcieraniem na wyjebach.

1.6 16V Vitara
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
1.3 8V Samurai
2.8 TD-6 Patrol
1.3 16V Jimny 2004 jest
Moje spostrzezenia sa takie:
1,6 8v automat 3 stopniowy 4,85 - na pewno, czyli szybsze.
1,6 16v - 5,125 automat i manual, wolniejsze.
gaz 69, 99% oryginal
16-stka miała(napewno manual ne wiem jak automat choć wydaje mi sie że też) również i szybsze przełożenia. Manual 8-mki tylko 5,125kuszi pisze:Moje spostrzezenia sa takie:
Masz V8, to powinieneś mieć mocy pod dostatkiem i całkiem spore kapcie przyjąć Vitka powinna...sowland pisze:Vitara z 90 roku 1,6.V8 .Dopiero wszystko przede mną .

Temat wałkowany miliardy razy, ale widać brać Suzukowa wyrozumiała jest i odpowiada

Miałem w poprzedniej (8V) nalewki PERSICHINI 225/70 R15 bez liftu.
Spora strata mocy, nawet na reduktorze, ale dawała jakoś radę po błotku pod warunkiem, że jechała jako pierwsza (zanim ktoś zrobił koleiny pod >30")

W 1,6 16V krótkiej (santana) przełożenia w mostach mam 1:4,85, czyli szybsze.
A w 8V japońskiej było 1:5,125 i te były właśnie wolniejsze.
O automatach nie mam pojęcia niestety, ale pewnie to i tak było zależne od długości Vitki i silnika.
Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

Kup 31, jeśli kupisz coś małego kompromisowego, to może okazać się tak że po paru miesiącach będziesz już myślał o większej oponie, a kasa będzie wtopiona 

Kup 42", będzie podstawa do budowy czegoś na unimogu z innym silnikiem, inną ramą... A budę może zostawisz póki nie zgnijekacjen pisze:Kup 31, jeśli kupisz coś małego kompromisowego, to może okazać się tak że po paru miesiącach będziesz już myślał o większej oponie, a kasa będzie wtopiona

Chyba nie łapię żartu
Znam przynajmniej 3 osoby które żałowały tak wydanej kasy. Półśrodki często mszczą się podwójnymi wydatkami.
Znam przynajmniej 3 osoby które żałowały tak wydanej kasy. Półśrodki często mszczą się podwójnymi wydatkami.
Kolega @sowland nie napisał gdzie chce tym autem jeździć, ma 8 zaworowca, nie pytał o żaden konkretny bieżnik, nie pisze nic o lifcie...
U siebie mam ok 29,5" KL-71 przy 16 zaworowym silniku i skrzyni od 8V (reduktor zwykły vitarowy).
W terenie to jest 1-3 na reduktorze (przy czym 3 zapinałem ostatnio w Jelczu na szybkościówce
), a po czarnym... Cóż, na każdym biegu koło 3krpm jest jeszcze coś pod butem, tym bardziej przy 4krpm, ale moje opony są lekkie.
Ja rozumiem, że automat zdzierży dużo i ułatwi silnikowi pracę, ale jak kolega sobie założy jakieś nalewki simexa w tak sugerowanym mocno rozmiarze 31", to byle górka go pokona na czarnym
"Największe koła" - ma być bulwar, czy jakie największe koła dać w teren, czy jakie największe koła, żeby jechało jeszcze po czarnym?
Nie da się określić jednoznacznie. Każde auto jest inaczej zużyte, każdy kierowca wymaga innej dynamiki, każda droga jest inna.
Pożycz od kogoś koła różnych rozmiarów, pojeździj swoim autem i zobacz co daje radę jeśli chcesz mieć tylko jeden komplet.
U siebie mam ok 29,5" KL-71 przy 16 zaworowym silniku i skrzyni od 8V (reduktor zwykły vitarowy).
W terenie to jest 1-3 na reduktorze (przy czym 3 zapinałem ostatnio w Jelczu na szybkościówce

Ja rozumiem, że automat zdzierży dużo i ułatwi silnikowi pracę, ale jak kolega sobie założy jakieś nalewki simexa w tak sugerowanym mocno rozmiarze 31", to byle górka go pokona na czarnym

"Największe koła" - ma być bulwar, czy jakie największe koła dać w teren, czy jakie największe koła, żeby jechało jeszcze po czarnym?
Nie da się określić jednoznacznie. Każde auto jest inaczej zużyte, każdy kierowca wymaga innej dynamiki, każda droga jest inna.
Pożycz od kogoś koła różnych rozmiarów, pojeździj swoim autem i zobacz co daje radę jeśli chcesz mieć tylko jeden komplet.

8V ma najwolniejsze przełożenia w mostach jakie mogą być w Vitarze, co akurat się chwali.
Bardzo intensywnie poluje.Tereny nadwiślańskie /częste wylewy/Nie potrzebuje nawet MT-ków .Mam Kl-78 i świetnie sobie radzą na glinie .Troche mi tylko brak wysokości jak nasypie śniegu albo woda stoi na polach.Mam poniesione auto na zawieszeniu/rozciągane sprężyny odwrócone mocowanie itd/ Nie chciałbym tylko wchodzić w z byt szeroką opone .
Patent z rozciąganiem sprężyn stosował m.in. M&Ms...sowland pisze:Bardzo intensywnie poluje.Tereny nadwiślańskie /częste wylewy/Nie potrzebuje nawet MT-ków .Mam Kl-78 i świetnie sobie radzą na glinie .Troche mi tylko brak wysokości jak nasypie śniegu albo woda stoi na polach.Mam poniesione auto na zawieszeniu/rozciągane sprężyny odwrócone mocowanie itd/ Nie chciałbym tylko wchodzić w z byt szeroką opone .
To dawało miejsce pod około 29".
No i jeszcze napisz jakie felgi chcesz założyć do tych opon?
Bo "kółka" Vitarowe są bardzo wsunięte, alusy borbeta 6 ramienne trochę bardziej wystają, jak masz zamiar kupić jakieś inne, to patrz na ET, bo albo będzie ocierać o ramę przy skręcie/wykrzyżu, albo nie schowa się w błotnik...