Silnik z jimny do Samuraja
Moderator: Albert_N
Silnik z jimny do Samuraja
Jak w temacie. Jestem przed wymianą silnika i wydaje mi się że prócz elektryki przekładka nie powinna sprawić większych problemów. Nie wiem jak się ma sprawa z tą mocniejszą jednostką na łańcuszku. Podpowiedzcie coś.
Re: Silnik z jimny do Samuraja
Też z chęcią bym poczytał jakieś konstruktywne podpowiedzi
Czeka mnie to samo, co kolegę nademną:)

4x4 Tczew
Dzięki wielkie . Wszystko już wiem 

To się dowiedziałeśŁeLeK pisze:Też z chęcią bym poczytał jakieś konstruktywne podpowiedziCzeka mnie to samo, co kolegę nademną:)

Dzika Koza
Mogę pomóc z wmontowaniem silnika na łańcuchu do samuraja
mam doświadczenie
mam doświadczenie
Jimnyota
Michał4x4 pisze:To się dowiedziałeśŁeLeK pisze:Też z chęcią bym poczytał jakieś konstruktywne podpowiedziCzeka mnie to samo, co kolegę nademną:)
Zasypało mnie postami normalnie

4x4 Tczew
Bierze się kompletną wiązkę(do całego nadwozia) od jimnego i dostosowuje do samurai'a.

Witam kolegów. Troszkę odkopię temat. Otóż postąpiłem jak kolega mądry post wyżej i mam problem. Silnik odpala - Jest to 1.3 16V Jimny 2003r. Ale problem jest z obrotami. Momentalnie po zapaleniu obroty wskakują na 3,5 tyś i spadają d0 2.5 i znowu do 3.5 - takie falowanie.
CZym to może być spowodowane ?
4x4 Tczew
Poszukaj problemu w okolicach kolektora dolotowego - raczej czegoś nie podłączyłeś i łapie lewe powietrze.
No właśnie zauważyłem, że to nie falowanie. Przy 3,5 tyś obrotów słychać ''cyk'' i schodzi do 2,5... Także coś go odcina przy 3,5tyś. Generalnie to się check engine świeci, także pewnie mnóstwo błędów jest... Za dwa dni będę miał komputer do diagnostyki, więc pewnie się okażę dopiero wtedy...
4x4 Tczew
Zwykły skaner na OBDII prawdę ci powie.
Witam ponownie szanowne grono
Fakt, miałeś rację - przeoczyłem podciśnienie od Servo ( największe
). Silnik działa jak ta lala. Wyświetla się jeszcze Check Engine, ale to jutro zweryfikuje
Teraz pozostało mi pozbycie się zbędnych przewodów z wiązki i upchanie jej pod deską
Jak to jeździ sprawdzę dopiero na dniach, bo wszystko musi być ''tip-top'' poskładane 

4x4 Tczew
Masz Jimny-fsm(manual do Jimny)?
Jeśli nie to sobie ściągnij(link jest na forum) - są tam bardzo fajne kolorowe i zrozumiałe schematy.
Bardzo prosto da się nawet podłączyć dmuchawę od samca mając kawałek starej wiązki(trzeba tylko wypiąć wsuwki i przełożyć do drugiej wiązki). Niestety teraz nie pamiętam jak to robiłem ale mając schemat kumaty człowiek powinien sobie poradzi(w samurai'u rezystory prędkości są w dmuchawie, a w jimny oddzielne).
Wycieraczki i oświetlenie bardzo prosta sprawa, czujniki do ręcznego itp też da się podpiąć.
Prędkościomierz można podpiąć do impulsatora ze starego licznika lub do czujnika do metromierza, sygnał musi być podpięty bo inaczej będzie się check zapalał i w efekcie tracił moc.
Problem w tym, że prędkościomierz nie koniecznie będzie ci pokazywał prawdziwą prędkość.

Jeśli nie to sobie ściągnij(link jest na forum) - są tam bardzo fajne kolorowe i zrozumiałe schematy.
Bardzo prosto da się nawet podłączyć dmuchawę od samca mając kawałek starej wiązki(trzeba tylko wypiąć wsuwki i przełożyć do drugiej wiązki). Niestety teraz nie pamiętam jak to robiłem ale mając schemat kumaty człowiek powinien sobie poradzi(w samurai'u rezystory prędkości są w dmuchawie, a w jimny oddzielne).
Wycieraczki i oświetlenie bardzo prosta sprawa, czujniki do ręcznego itp też da się podpiąć.
Prędkościomierz można podpiąć do impulsatora ze starego licznika lub do czujnika do metromierza, sygnał musi być podpięty bo inaczej będzie się check zapalał i w efekcie tracił moc.
Problem w tym, że prędkościomierz nie koniecznie będzie ci pokazywał prawdziwą prędkość.

- HUSKYTEAM
- Kontaktowanie:
Zbyt nerwowo operujesz prawym pedałem. Uspokój emocje, to i obroty się ustabilizująMomentalnie po zapaleniu obroty wskakują na 3,5 tyś i spadają d0 2.5 i znowu do 3.5 - takie falowanie.

DZiękuję za dobrę rady
Jeszcze kilka dni mi to zejdzie, gdyż trochę późno do domu z pracy wracam
Informować będę na bieżąco 

4x4 Tczew
Witam , ja tez dłączyłem silnik jimny 2002 rok do samuraja , bak jimny , silnik kręci ale nie odpala , moze wiecie w czym jest problem , no i swieci mi check engine , pompa paliwa pracuje , a silnik nie pali
BODEK
może być przynajmniej kilka rzeczy 

A czasem nie masz immobilaisera ? ? U mnie wszyskie kostki do siebie pozłączałem, pompkę paliwa od BMW i wszystko działa
Pierw wyciągnij świecę i zobacz, czy masz iskrę
Może być, ze nie dostaje zasilania. Generalnie jest duuużo możliwości, dlaczego silnik nie odpala 

4x4 Tczew
A kolega tak pisze jak by się znałmoże być przynajmniej kilka rzeczy
Może za małe napięcie na komputer wbiega

ok sprawdzę czy mam iskrę , mam imo , może blokować :/ (jak go obejść ?) , wszystko mam dobrze podłączone , zresztą nie da się podpiąć źle
napisze czy jest iskra , a może nie mam którejś masy podpięte , czy to może być przyczyną ?

BODEK
JA tam tylko mase do rozrusznika miałem podpiętą i zapalił. A masz zegary od Jimnego ? Wtedy będziesz wiedział, czy to immo blokuje.
4x4 Tczew
Na immo odpali i zgaśnie za chwilę.
Sprawdź iskrę, masy, kostki, przekaźniki główne.... itp, itd....

Sprawdź iskrę, masy, kostki, przekaźniki główne.... itp, itd....
nie powinien odpalic, nawet na chwile.
I co kolega odpalił w końcu ten silnik? Mam taki sam problem!!!!!!!!!! 

- orzelowski
- jestem tu nowy...
u mnie też pojawiał sie ten problem- sprawa była prosta- bezpiecznik "IG"