Tylny most się odzywa :)
Moderator: Albert_N
Tylny most się odzywa :)
Witam wszystkich.Koledzy.Od wczoraj słyszę przy dodawaniu gazu że zaczyna delikatnie buczeć tylny most.Jak odejmuje gaz to cisza.Nie mam żadnego luzu na wyjściu na wał .Olej jest ok.Może ktoś miał takie symptomy a jeżeli tak to jak z nich wybrnąć?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Tylny most się odzywa :)
Może to łożysko koła? Jak nie to pewnie łożysko stożkowe na ataku...
Zielony Autobus 2,7TDi
- ostrokolowo
Mam ten sam objaw i podejrzewam łożysko koła, jak wymienię to Ci napiszę czy to to (wymian pewnie przed wakacjami no chyba ze padnie zupełniesowland pisze:Witam wszystkich.Koledzy.Od wczoraj słyszę przy dodawaniu gazu że zaczyna delikatnie buczeć tylny most.Jak odejmuje gaz to cisza.Nie mam żadnego luzu na wyjściu na wał .Olej jest ok.Może ktoś miał takie symptomy a jeżeli tak to jak z nich wybrnąć?
Pozdrawiam

Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

Też tak miałem, wyło jak dodawałem gazu, wydawało się, że to właśnie łożysko na ataku a okazało się, że to łożyska na półosiach...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
- ostrokolowo
Ja jestem prawie pewien, że to łożysko koła bo jak je ostatnio zakładałem to zmontowałem całość bez uszczelniacza (na szybko było a pokaleczyłem tuleje przy zdejmowaniu)
Jest Vitara 

tuleje się wymienia a nie wykorzystuje kolejny raz, wyjedzie ci koło to się nauczysz
tak w ogóle jak ci się ją udało wyciągnąć hehe.

- ostrokolowo
100% rzeźbaslavok pisze:tuleje się wymienia a nie wykorzystuje kolejny raz, wyjedzie ci koło to się nauczysztak w ogóle jak ci się ją udało wyciągnąć hehe.

Przyspawaliśmy do tulei rurę o odpowiedniej długości natomiast z drugiej strony poprzeczka i przyspawana nakrętka (duża) potem wkręcaliśmy w to śrubę i przy ramieniu ponad metrowym i lekkim podgrzaniu jakoś zeszło. Po jej ponownym założeniu heftneliśmy tulejkę w 3 miejscach. Będzie ciekawie przy wymianie... Trzeba było działać na szybko to jedyne wytłumaczenie powyższych działań

Jest Vitara 

Panowie, ale faktycznie może być tak że wyją łożyska kół, tylko przy dodawaniu gazu? takie mało to logiczne się wydaje..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
zazwyczaj wyją łożyska na ataku, a na półosiach szumią aczkolwiek może tak być 

Wycie się pojawia, jak się zluzuje nakrętka flanszy na ataku. Odkręć wał i popatrz na to.TomaszRT pisze:Panowie, ale faktycznie może być tak że wyją łożyska kół, tylko przy dodawaniu gazu? takie mało to logiczne się wydaje..
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
nie namawiam do niczego ani nie sugeruje.slavok pisze:tuleje się wymienia a nie wykorzystuje kolejny raz, wyjedzie ci koło to się nauczysz ...
Kiedyś na początku wykorzystywaliśmy ponownie zdjęte tuleje z półosi i nigdy koło nie wyjechało

Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
zdejmowałem, żadnego luzu.. ani na flanszy jako takiej i w ogóle żadnego.. jak polatałem pare km ze zdjętym wałem, na samym przodzie, to cichutko było..Kostuch pisze:Wycie się pojawia, jak się zluzuje nakrętka flanszy na ataku. Odkręć wał i popatrz na to.TomaszRT pisze:Panowie, ale faktycznie może być tak że wyją łożyska kół, tylko przy dodawaniu gazu? takie mało to logiczne się wydaje..
ale zważywszy, że po topieniu w rzece okazało się że szlak trafił rure odpowietrzającą, zaciągnął trochę wody a potem zanim wymieniłem olej to parę km zrobiłem, to jednak wszystko wskazuje chyba na łożyska ataku.. ale nie mam czasu tego wszystkiego rozebrać..
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
no jak Ci się udawało to wyciągać to gratulacje, my ze znajomym próbowaliśmy i nie było chuchu by wyciągnąć, jedną się udało ale była tak zmasakrowana, że potargała by uszczelniacz.Adam.Ż pisze:nie namawiam do niczego ani nie sugeruje.slavok pisze:tuleje się wymienia a nie wykorzystuje kolejny raz, wyjedzie ci koło to się nauczysz ...
Kiedyś na początku wykorzystywaliśmy ponownie zdjęte tuleje z półosi i nigdy koło nie wyjechało
slavok pisze:no jak Ci się udawało to wyciągać to gratulacje, my ze znajomym próbowaliśmy i nie było chuchu by wyciągnąć, jedną się udało ale była tak zmasakrowana, że potargała by uszczelniacz.Adam.Ż pisze:nie namawiam do niczego ani nie sugeruje.slavok pisze:tuleje się wymienia a nie wykorzystuje kolejny raz, wyjedzie ci koło to się nauczysz ...
Szlifierką wycinasz górę lozyska do bieżni. Zdejmujesz tarcze do hamulców (jeśli tam jeszcze jest). Wkładasz półoś w imadło i szlifujesz delikatnie bieżnie łożyska z dwóch stron do momentu, aż będzie ją można młotkiem/przecinakiem/srubokrętem usunąć.
Później na prasie bezinwazyjnie ściągasz pierścień.
Zakładasz go później, albo nie - zależy od odwagi. Ja założyłem

pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
http://www.pultusk4x4.org
A czy ktoś się orientuje ile kosztują łożyska na atak.Pytam z ciekawości czy naprawiać czy kupić inny most.
Dwa łożyska w sklepie to circa 200zł. Do tego nowa tuleja pewnie z 50zł w ASO. Plus wymianasowland pisze:A czy ktoś się orientuje ile kosztują łożyska na atak.Pytam z ciekawości czy naprawiać czy kupić inny most.

Za 150 można mieć cały dyfer. Co prawda w niewiadomym stanie, ale...
a skąd wiesz czy inny most nie będzie w gorszym stanie ? łożyska na atak to 100zł kpl z uszczelniaczem, skąd te ceny bierzecie... tuleja 100zł w ASO
na upartego można rozciągnąć starą, ale czy warto ?

Ceny na przykład:slavok pisze:a skąd wiesz czy inny most nie będzie w gorszym stanie ? łożyska na atak to 100zł kpl z uszczelniaczem, skąd te ceny bierzecie... tuleja 100zł w ASOna upartego można rozciągnąć starą, ale czy warto ?
http://www.lozyska.net.pl/advanced_sear ... b4&x=0&y=0
Pewnie SKF albo Koyo będzie droższe.
Napisałem, że kupiony dyfer będzie w niewiadomym stanie...
30306:
KOYO 43zł
TIMKEN 39zł
NACHI 58zł
30307
NACHI 55zł
jakieś zwykłe polskie 20zł
uszczelniacz
3zł przemysłowy, 21zł motoryzacyjny, można wsadzić 2 przemysłowe i nie puści.
ceny bez zniżek, brutto.
o tym stanie to nie pisałem w twoją stronę tylko do kolegi wyżej
KOYO 43zł
TIMKEN 39zł
NACHI 58zł
30307
NACHI 55zł
jakieś zwykłe polskie 20zł
uszczelniacz
3zł przemysłowy, 21zł motoryzacyjny, można wsadzić 2 przemysłowe i nie puści.
ceny bez zniżek, brutto.
o tym stanie to nie pisałem w twoją stronę tylko do kolegi wyżej

Podnosiłem auto za tył raz z jednej raz z drugiej strony a to wycie było po środku . Wygląda mi na atak . Zaryzykuje chyba i od łożysk zaczne . A gdzie kupie tuleje ?
Za komplet Timkenów na atak w Warszawie płaciłem chyba 100zł. Tuleja rozprężna do samuraia w ASO rzeczywiście powinna kosztować 50zł, ale przestali ją robić i teraz tuleją do samuraia jest tuleja z jimniego za 100zł.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
sprawdź dokładnie bo ja też podnosiłem kręcilem i wyło jak na ataku a to łożyska na półosiach byłysowland pisze:Podnosiłem auto za tył raz z jednej raz z drugiej strony a to wycie było po środku . Wygląda mi na atak . Zaryzykuje chyba i od łożysk zaczne . A gdzie kupie tuleje ?

a nie wiesz może z jakiego materiału to jest wykonane ? może by to dorobił za grosze...Za komplet Timkenów na atak w Warszawie płaciłem chyba 100zł. Tuleja rozprężna do samuraia w ASO rzeczywiście powinna kosztować 50zł, ale przestali ją robić i teraz tuleją do samuraia jest tuleja z jimniego za 100zł.
Na all...ro ktos sprzedaje te tuleje za 39,90 ale z jakiego materialu jest zrobione i czy warte swojej ceny to nie wiemslavok pisze:a nie wiesz może z jakiego materiału to jest wykonane ? może by to dorobił za grosze...
http://moto.allegro.pl/pierscien-lozysk ... 66568.html
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.
Upsss.
No tak wy o tuleji na walek atakujacy a ja o tuleji na polos.
No tak wy o tuleji na walek atakujacy a ja o tuleji na polos.
Vitara1.6 8v 90r.Zawiecha +4", bodylift +2", KL-71 31", 4.24, LockRight-tyl, cdn.