Wymiana łożysk w tylnych kołach -problem ,
Moderator: Albert_N
-
-
- Kontaktowanie:
Wymiana łożysk w tylnych kołach -problem ,
Witam. Dziś zabrałem się za wymianę łożysk w tylnych kołach w Samuraiu . Oczywiście wszystko rozebrałem,umyłem, stare tulejki o łożyska rozciąłem. Nabiłem nowe łożyska na półosie ,podgrzałem tulejkiu do czerwoności i nałożyłem na półosie . Problem się pojawił w momencie montażu półosi . Po założeniu półosi i przykręceniu blach do których montuje się szczęki ,nie można pokręcić półosiami .Blokują się, . I teraz pytanie ,czy pomiędzy blachy ,a ,most powinny być uszczelki ?
bo jeżeli zastosowałbym uszczelki takie po 2 mm na stronę , to by się półosie kręciły swobodnie . Czy może problem tkwi gdzieś indziej ? Oczywiście zestaw naprawczy dedykowany do samuraia . Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Jest Samurai 1,3 '90 , BF Goodrich 235/75R15 KM2 .
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Re: Wymiana łożysk w tylnych kołach -problem ,
nie ma tam żadnych uszczelek, przynajmniej u mnie nie było i półoś się kręciła bez oporów, może za mało wbiłeś tą półoś w pochwę mostu ?
Ostatnio zmieniony pt kwie 29, 2011 10:35 pm przez slavok, łącznie zmieniany 2 razy.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
-
-
- Kontaktowanie:
Wbiłem do oporu , już sam nie wiem gdzie tkwi problem . Zestaw dobrany wg.rocznika i nr.VIN .slavok pisze:nie ma tam żadnych uszczelek, przynajmniej u mnie nie było i półoś się kręciła bez oporów, może za mało wbiłeś tą półoś w pochwę mostu ?
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
w samuraiach były dwa rodzaje łożysk, jedne są szersze a drugie węższe z tulejką za łożyskiem, dobry zestaw kupiłeś ?
Na rocznik i VIN to nie patrz raczej, bo ktoś przed tobą mógł równie dobrze most podmienić
po za tym w tych katalogach to bzdury wypisują...
Na rocznik i VIN to nie patrz raczej, bo ktoś przed tobą mógł równie dobrze most podmienić

Ostatnio zmieniony pt kwie 29, 2011 10:37 pm przez slavok, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprawdź czy zamontowałeś odpowiedni zestaw łożysk.
-
-
- Kontaktowanie:
No wiem, jutro pomierzę stare i nowe łożkai porównam. A sklep to powinien dopytać szczegóły , a nie sprzedaćppierwszelepsze ,no nie ?slavok pisze:w samuraiach były dwa rodzaje łożysk, jedne są szersze a drugie węższe z tulejką za łożyskiem, dobry zestaw kupiłeś ?
Na rocznik i VIN to nie patrz raczej, bo ktoś przed tobą mógł równie dobrze most podmienićpo za tym w tych katalogach to bzdury wypisują...
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Przecież to ty masz wiedzieć co chcesz kupić, w sklepie są tylko sprzedawcy bez wiedzy na temat mechaniki.

to Ty jeszcze nie wiesz, że jednym z głównych celów sklepów w naszym pięknym kraju jest zysk 

-
-
- Kontaktowanie:
Zgoda,ale niktnie wspomniał nawet , że są dwa rodzaje . A najgorsze to , że na długi weekend zostanę bez auta . No i dodatkowy koszt zakupu nowych łożysk . W tej chwili jadę do garażu ,wieczorem zdam relacjęN2O pisze:Przecież to ty masz wiedzieć co chcesz kupić, w sklepie są tylko sprzedawcy bez wiedzy na temat mechaniki.

Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Z tego co wiem to są dwa rodzaje - do wąskiego 6207 2RS C4 i do szerokiego mostu Koyo DG357222DW. Jak szukałem zestawu do wąskiego mostu, to sprzedawca zaproponował mi taki z łożyskiem Koyo, nie zaryzykowałem. Z drugiej strony, to w tych zestawach są dodawane pierścienie dystansowe których używa się przy wąskim moście, może więc pasują do obydwu?krzysiekass pisze:Zgoda,ale niktnie wspomniał nawet , że są dwa rodzaje .
Krzysiek, a nie założyłeś przypadkiem tych dystansów? (jak się domyślam masz szerokie mosty)
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
Dlatego warto zawsze rozebrać, zmierzyć i kupić w sklepie z łożyskami. Wychodzi zdecydowanie taniej i pewniej:)krzysiekass pisze:Zgoda,ale niktnie wspomniał nawet , że są dwa rodzaje . A najgorsze to , że na długi weekend zostanę bez auta . No i dodatkowy koszt zakupu nowych łożysk . W tej chwili jadę do garażu ,wieczorem zdam relacjęN2O pisze:Przecież to ty masz wiedzieć co chcesz kupić, w sklepie są tylko sprzedawcy bez wiedzy na temat mechaniki.
Dzięki za pomoc
4x4 Tczew
-
-
- Kontaktowanie:
No i wszystko jasne . Zestaw regeneracyjny dedykowany do Suzuki Samurai firmy SKF jest nie kompletny
!
. Brakuje tulejek dystansowych . Nie mieści mi się tow głowie , jak taki zestaw może być niekompletny . Sklep rozkłada ręce ... . Zaraz jadę do Bochni po same tulejki dystansowe,i dodatkowo tuleje te co się grzeje . Pozdrawiam i przestrzegam potomnych 

Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
Tulei zaciskowych nie grzej do czerwoności - wystarczy w sumie ugotować je w garnku z wodą lub położyć na jakim rozgrzanym piecu typu koza.

- ostrokolowo
A najlepiej nie podgrzewać tylko wcisnąć prasąN2O pisze:Tulei zaciskowych nie grzej do czerwoności - wystarczy w sumie ugotować je w garnku z wodą lub położyć na jakim rozgrzanym piecu typu koza.
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

Coś dziwnie...
Mam szeroki most. Z jednej strony mam półoś z pierścieniem dystansowym, z drugiej strony bez (bo awaryjnie zakupiłem półoś i była bez pierścionka).
Nic nie ociera ani nie blokuje z żadnej strony.
Mam szeroki most. Z jednej strony mam półoś z pierścieniem dystansowym, z drugiej strony bez (bo awaryjnie zakupiłem półoś i była bez pierścionka).
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
W dyfrze jest trochę luzu między półośkami, może dlatego ci stykło.

Może.N2O pisze:W dyfrze jest trochę luzu między półośkami, może dlatego ci stykło.
Ale nadal nie widzę przyczyny dla której obecność lub brak pierścionka miałby rzutować na blachę do mocowania szczęk

Półośki za głęboko wchodzą.
No i?N2O pisze:Półośki za głęboko wchodzą.
Średnica dalszej części półosi jest taka sama jak pierścionka (przez jakiś cm albo i więcej).
Nie mam teraz mostu samurai'a przed oczyma, to ci nie powiem o co tam chodzi, bo po prostu dawno czegoś takiego nie rozbierałem.

-
-
- Kontaktowanie:
Dziś wszystko zmontowane , Bez pierścieni dystansowych półosie schodziły się do siebie i nie można było nimi obracać . Po montażu pierścieni problem nie istnieje .Pozdr.
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
-
-
- Kontaktowanie:
Ale ten numer nie przejdzie , jeżeli pierścieni nie ma na obydwóch półosiach .Kostuch pisze:Coś dziwnie...
Był Wrangler YJ 4,0 HO
Była Vitara
Był Wrangler YJ 4,0 HO

Była Vitara
- ostrokolowo
Może się mylę ale sprawa jest bardzo prosta, bez tego pierścienia łożysko dotyka do blachy mocującej i dla tego się nie kręci
Jest Vitara 

Nie ma możliwości, żeby łożysko tj. bieżnia wewnętrzna, bo zewnętrzna i tak pozostaje nieruchoma, blokowało się o blachę mocującą. Średnica otworu blachy mocującej, a tym bardziej tarczy kotwicznej wyklucza taką opcję.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Łożysko zewnętrzną częścią z założenia dotyka blachy mocującej. Specjalnie jest tam przetłoczenie w które wchodzi wystająca część łożyska.ostrokolowo pisze:Może się mylę ale sprawa jest bardzo prosta, bez tego pierścienia łożysko dotyka do blachy mocującej i dla tego się nie kręci
Tak jak pisał Didymos, otwór w blasze jest dużo większy niż półoś i nie ma tam co ocierać.
Bo?krzysiekass pisze:Ale ten numer nie przejdzie , jeżeli pierścieni nie ma na obydwóch półosiach .Kostuch pisze:Coś dziwnie...
Cyknę dzisiaj foto, bo jakieś legendy się tworzą...