hamulec ręczny - co to może być?
Moderator: Albert_N
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
hamulec ręczny - co to może być?
Sprawa wygląda tak, że w samcu ręczny się zaciąga, ale na desce nie świeci się kontrolka i hamulec nie trzyma. W trakcie jazdy co jakiś czas kontrolka od ręcznego mignie. Gdzie szukać przyczyny? Z tego co widzę to linki są na swoich miejscach. Więc musiało się spsuć gdzieś indziej. Jakieś pomysły?
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Re: hamulec ręczny - co to może być?
Kontrolka ręcznego uruchamiana jest przez wciśnięcie bolca, co dokonuje się podczas przesuwu dźwigni (znajdziesz w okolicach osi obrotu). Idzie od niego kabelek pod fotelem kierowcy, obwód i bolec do sprawdzenia 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
A że hamulec nie trzyma to objaw okładzin do regulacji albo ich brak. Jeśli to drugie to daj znać bo chyba mam zbędne.czarny bielsko pisze: na desce nie świeci się kontrolka i hamulec nie trzyma. W trakcie jazdy co jakiś czas kontrolka od ręcznego mignie.
Bartek
No jest tam taki rozpierak szczęk którym sie szerokość ustawiaBartex pisze:A że hamulec nie trzyma to objaw okładzin do regulacji albo ich brak. Jeśli to drugie to daj znać bo chyba mam zbędne.czarny bielsko pisze: na desce nie świeci się kontrolka i hamulec nie trzyma. W trakcie jazdy co jakiś czas kontrolka od ręcznego mignie.
moze to właśnie to
W sobote moge ci coś pomóc

SAMURAI
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
okpziaber pisze:No jest tam taki rozpierak szczęk którym sie szerokość ustawiaBartex pisze:A że hamulec nie trzyma to objaw okładzin do regulacji albo ich brak. Jeśli to drugie to daj znać bo chyba mam zbędne.czarny bielsko pisze: na desce nie świeci się kontrolka i hamulec nie trzyma. W trakcie jazdy co jakiś czas kontrolka od ręcznego mignie.
moze to właśnie to
W sobote moge ci coś pomócjak grilla bedziemy robić

jakby co to się odezwęBartex pisze:A że hamulec nie trzyma to objaw okładzin do regulacji albo ich brak. Jeśli to drugie to daj znać bo chyba mam zbędne.czarny bielsko pisze: na desce nie świeci się kontrolka i hamulec nie trzyma. W trakcie jazdy co jakiś czas kontrolka od ręcznego mignie.

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
No właśnie jak zaciągam ręczny to się kontrolka nie zapala. Za to podczas jazdy sobie co jakiś czas mrugnie. W takim razie sobie sprawdzęKSikorski pisze:Kontrolka ręcznego uruchamiana jest przez wciśnięcie bolca, co dokonuje się podczas przesuwu dźwigni (znajdziesz w okolicach osi obrotu). Idzie od niego kabelek pod fotelem kierowcy, obwód i bolec do sprawdzenia

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Kabelek moze gdzieś dotykać masy i dlatego mruga. Sprawdź tez poziom płynu w zbiorniczku, nie pamietam czy czasami ta sama kontrolka nie jest od ręcznego i poziomu płynu.
Jeśli jest go za mało, sprawdź hamulce czy nie sa już zużyte.
Są dwie różne.lukassos pisze:Kabelek moze gdzieś dotykać masy i dlatego mruga. Sprawdź tez poziom płynu w zbiorniczku, nie pamietam czy czasami ta sama kontrolka nie jest od ręcznego i poziomu płynu.
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
ale nie pamiętam na 100%

Płyn to "!" a ręczny to "P".
Jimny M16A
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
No to w takim razie mi się płyn kończy. Jaki trzeba dolać?
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Ja leje DOT 4 i śmiga.czarny bielsko pisze:No to w takim razie mi się płyn kończy. Jaki trzeba dolać?
Samurai 1.3 '89r
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu - stąd biorą się posrane pomysły...
Nie puszczone bąki unoszą się do mózgu - stąd biorą się posrane pomysły...
Do Samuraia sugerowany jest DOT 3.
Różnią się temperaturą wrzenia...
Możesz spokojnie wlać też dot4
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
Przerabiałem temat w 2 suzukach i efekt po zmianie był ten sam i kończył sie reperaturkami.
Bartek
a ja powiem, że może, bo leje dot4 i wszystko żyje 

Jeśli uszczelki zdechły po zmianie płynu, to znaczy, że już ich nie było i uszczelniało się tylko na syfie, który DOT4 wypłukał.

A jakich można się spodziewać w 20letnim aucie?N2O pisze:Jeśli uszczelki zdechły po zmianie płynu, to znaczy, że już ich nie było i uszczelniało się tylko na syfie, który DOT4 wypłukał.
Bartek
No widzisz, w sumie każdy nowy płyn mógłby rozszczelnić układ.
Jak się często(minimum raz na 2 lata) wymienia płyn, to uszczelki nie zdążą się zniszczyć.
Jak się często(minimum raz na 2 lata) wymienia płyn, to uszczelki nie zdążą się zniszczyć.
Z tym dolewaniem to ostrożnie
Jezeli nie ma wycieków,to zapalenie się kontrolki swiadczy o granicznym zuzyciu okładzin na klockach,albo szczękach-po prostu wiecej płynu wchodzi w układ i poziom w zbiorniczku spada.
Oczywiście może to być też sygnał przecieku-łatwo sprawdzić.

Jezeli nie ma wycieków,to zapalenie się kontrolki swiadczy o granicznym zuzyciu okładzin na klockach,albo szczękach-po prostu wiecej płynu wchodzi w układ i poziom w zbiorniczku spada.
Oczywiście może to być też sygnał przecieku-łatwo sprawdzić.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
Jest jeszcze jedna taka kwestia, że właściwie przed cofnięciem tłoczków w zaciskach powinno się poluzować odpowietrzniki, co by nie pchać płynu w drugą stronę.
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Dobra - sprawdziłem na zimnym silniku i poziom płynu w zbiorniczku był troszkę poniżej minimum. Dolałem świeżego, ale wiem, że czeka mnie wymiana całego w najbliższym czasie
sprawdzę czy nie ma wycieków. Ręczny jakby zaczął się silniejszy robić i teraz czuć, że jest
Dzięki za porady - kontrolka już nie świeci i wiem co z tym fantem zrobić dalej 

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było