potrzebna pomoc przy resorach
Moderator: Albert_N
potrzebna pomoc przy resorach
Cześć
Aktualnie jestem w trakcie remontu swojego samuraja (santana). W tej chwili zajmuje się zawieszeniem. Mam problem z resorami. Oddałem je do kowala (facet działa podobno od 20 lat) i jak się okazało nie jestem w stanie teraz ich założyć. Są poprostu za krótkie, a co za tym idzie strzałka ugięcia jest tak duża że nawet amrków nie jestem w stanie założyć. W przednich kołach drążek stabilizatora nie sięga, a w tylnych wieszaki. I w tym cały problem. Facet robi dobrze swoją robotę, a mimo to coś nie gra.
Resory oddałem do gościa bo jak auto stało na kołach to były wyprostowane a przednie to powoli łapały ugięcie w drógą stronę. Więc mus to mus. Niestety teraz nie pasują.
Ja mam dwie odpowiedzi. Albo facet od którego kupiłem samuraja (santana) wstawił cokolwiek byle jeździło, a ja nie umiałem tego wyłapać, albo kowal przedobrzył i zbyt mocno wyklepał.
Która z odpowiedzi jest bardziej prawdopodobna? Czy też może odpowiedź nr 3: resory do santany są inne niż do japońskiego samuraja. A facet sklepał je na wymiar japończyka a nie hiszpana.
Dajcie znać
Pozdr
Paweł
Aktualnie jestem w trakcie remontu swojego samuraja (santana). W tej chwili zajmuje się zawieszeniem. Mam problem z resorami. Oddałem je do kowala (facet działa podobno od 20 lat) i jak się okazało nie jestem w stanie teraz ich założyć. Są poprostu za krótkie, a co za tym idzie strzałka ugięcia jest tak duża że nawet amrków nie jestem w stanie założyć. W przednich kołach drążek stabilizatora nie sięga, a w tylnych wieszaki. I w tym cały problem. Facet robi dobrze swoją robotę, a mimo to coś nie gra.
Resory oddałem do gościa bo jak auto stało na kołach to były wyprostowane a przednie to powoli łapały ugięcie w drógą stronę. Więc mus to mus. Niestety teraz nie pasują.
Ja mam dwie odpowiedzi. Albo facet od którego kupiłem samuraja (santana) wstawił cokolwiek byle jeździło, a ja nie umiałem tego wyłapać, albo kowal przedobrzył i zbyt mocno wyklepał.
Która z odpowiedzi jest bardziej prawdopodobna? Czy też może odpowiedź nr 3: resory do santany są inne niż do japońskiego samuraja. A facet sklepał je na wymiar japończyka a nie hiszpana.
Dajcie znać
Pozdr
Paweł
Re: potrzebna pomoc przy resorach
odpowiedz 2 raczej. Czasami tak jest jak kowal sie dobrze przyłoży do roboty 

Też witamy kolegę. Wstaw jakąs fotkę to podpowiemy jakie to resorki.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
Najlepiej jest oddawać cały samochód , niestety .
samurai blaszanka 93
W Kaliszu oddawałem resory do kolesia który tez dość długo przerabia zawieszenia. Spojrzał na resor i powiedział krótko tylnie max 5 cm w górę, przednie 4cm. Po zmontowaniu auto tyle się właśnie podniosło. Tylne resory bez długiej brechy ciężko zamontować. Wróciłem też do oryginalnych wieszaków, na długich zabrakło amortyzatora.
Moja Suzuka jest na oryginalnych wieszakach. Nic nie przerabiałem. Dziś odebrałem od kowala "poprawione" resory. Mam nadzieje, że będą pasowały. "Długa brecha" nie pomogła w montowaniu. Niestety trzeba było poprawić. A jeśli chodzi o długość amorków.... jasne, że można postawić na kołach a potem je zakładać, ale bałem się żę na wybojach je urwie. To samo z drążkiem stabilizatora, który okazał się za krótki na tak sklepane resory. Niedługo drugie podejście do zakładania wszystkiego. Zobaczymy jak pójdzie.
-
Wywal ten drążek,po co Ci on.pawel_m pisze:Moja Suzuka jest na oryginalnych wieszakach. Nic nie przerabiałem. Dziś odebrałem od kowala "poprawione" resory. Mam nadzieje, że będą pasowały. "Długa brecha" nie pomogła w montowaniu. Niestety trzeba było poprawić. A jeśli chodzi o długość amorków.... jasne, że można postawić na kołach a potem je zakładać, ale bałem się żę na wybojach je urwie. To samo z drążkiem stabilizatora, który okazał się za krótki na tak sklepane resory. Niedługo drugie podejście do zakładania wszystkiego. Zobaczymy jak pójdzie.
Ja jeżdże na co dzień bez i daje radę.

Muscel M 461-230 + Suza 93
Subaru impreza R
Subaru Legacy TURBO
Subaru impreza R
Subaru Legacy TURBO
-
- jestem tu nowy...
Witam proszę o radę.
Po zamontowaniu wciągary troche mi się wyprostowały resory zwrócili mi na to uwagę koledzy w dziale foto nasze suzi i nie wiem czy tak można jeździć.
Amortyzatory chyba też są za krótkie z tego co teraz widzę ponieważ jak podniosę na lewarku samochód to kolo opada tylko 5 cm i to juz koniec amortyzatora a robił mi to ponoc wspaniały fochowiec a że ja nie zabardzo sie znam na tym wiec mu zaufałem.
Powiedzcie wiec koledzy co mozna z tym zrobić - habrować resory i dolożyć jedno pióro czy już tylko wymiana na nowe i jakie amortyzatory najlepiej zamontować

Po zamontowaniu wciągary troche mi się wyprostowały resory zwrócili mi na to uwagę koledzy w dziale foto nasze suzi i nie wiem czy tak można jeździć.
Amortyzatory chyba też są za krótkie z tego co teraz widzę ponieważ jak podniosę na lewarku samochód to kolo opada tylko 5 cm i to juz koniec amortyzatora a robił mi to ponoc wspaniały fochowiec a że ja nie zabardzo sie znam na tym wiec mu zaufałem.
Powiedzcie wiec koledzy co mozna z tym zrobić - habrować resory i dolożyć jedno pióro czy już tylko wymiana na nowe i jakie amortyzatory najlepiej zamontować

Dołożenie pióra do prostego resora raczej nie jest rozwiązaniem chyba że połaczysz to z przeklepaniem. Ale to już idziesz w koszty. Przeklepanie pewnie z 50 od resora plus pióro pewnie też z 70 zł. To już masz ponad 200 za komplet. Zastanów się czy lepiej nie sprzedać tych resorów za 200-300 zł i dołożyć z 400 i kupić po prostu porządne wzmocnione resory markowej firmy.
tel. 509700949
- dziczek
-
ja dokładałem pióro bez klepania i było ok. Tył to już wyższa szkoła jazdy - wycieczka na szrot , zakup kompletu resorów za 20zł szerokości 60mm [z jakiejś małej ciężarówki, nie wiem jakiej] rozłożenie na pióra, przyszlifowanie w cybantach na 50mm, obcięcie zakupionych resorów do długości samurajowskich, przyspawanie uszu ze starych samurajowskich. 2 godziny roboty, 20zł kosztów, mnóstwo zapasowych piór, 4 lata bezawaryjnej jazdy z dużym skokiem, za resztę zapłacisz kartą masterkard 

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
ale że spawałeś pióra ? no ciekawe rozwiązanie 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
- dziczek
-
spawanie piór to też wyższa szkoła jazdy. Gdy pierwszy raz spawałem - pękły , potem opracowałem sposób, żeby nie pękały.slavok pisze:ale że spawałeś pióra ? no ciekawe rozwiązanie
Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
Co to za sztuka tajemna?dziczek pisze:spawanie piór to też wyższa szkoła jazdy. Gdy pierwszy raz spawałem - pękły , potem opracowałem sposób, żeby nie pękały.slavok pisze:ale że spawałeś pióra ? no ciekawe rozwiązanie

Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
- dziczek
-
Nie mogę znaleźć zdjęć jak to zrobiłem...daro 16v pisze:Co to za sztuka tajemna?dziczek pisze:spawanie piór to też wyższa szkoła jazdy. Gdy pierwszy raz spawałem - pękły , potem opracowałem sposób, żeby nie pękały.slavok pisze:ale że spawałeś pióra ? no ciekawe rozwiązanie

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
[quote="koziołek"]Witam proszę o radę.
Ale co dokładnie ten fachowiec robił? Założył dłuższe wieszaki? Resory same w sobie są sztywne i niekoniecznie amortyzator ogranicza opad koła. Proponuje wyklepać i zamontować z oryginalnymi wieszakami.
Ale co dokładnie ten fachowiec robił? Założył dłuższe wieszaki? Resory same w sobie są sztywne i niekoniecznie amortyzator ogranicza opad koła. Proponuje wyklepać i zamontować z oryginalnymi wieszakami.
Klepanie tych seryjnych resorów to straszna sztuka,po dwóch wyjazdach i tak się prostują i uginają w drugą strone,proponuje zostawić seryjny wieszak i nazbierać $ na coś firmowego-mam tak przy seryjnych amortyzatorach.
Sj 413 89' [S]pecial werszyn
Seryjne przednie resory fabrycznie są wygięte w drugą stronę i dzięki temu są dość komfortowe.

Chyba z lj80 ci się pomyliłoN2O pisze:Seryjne przednie resory fabrycznie są wygięte w drugą stronę i dzięki temu są dość komfortowe.

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
- jestem tu nowy...
A można jeździć na takich prostych resorach czy nie za bardzo?
Muszę kasy nazbierć na nowe a może to chwile potrać, szkoda by było żeby sami stał do tego czasu w garażu.
A amortyzatory na 100% ograniczają opad koła wyciągają sie na maxa.
Muszę kasy nazbierć na nowe a może to chwile potrać, szkoda by było żeby sami stał do tego czasu w garażu.
A amortyzatory na 100% ograniczają opad koła wyciągają sie na maxa.
Ja w swoim Samuraiu postanowiłem nie zakładać markowych resorów. Składałem, kombinowałem , oryginalne z dorabianymi, mazurowymi itp. Zawsze coś było nie tak jak bym chciał. Kolega zamówił resory Lovells, poczekał, zamontował i zapomniał o problemie. Oczywiście do tego dłuższe amory.
Isuzu Trooper 3.1 LTD '94
ale co znaczy, że zapomniał o problemie?
Do Kolegi co to myśli, że mu resory opadły czy coś..
spokojnie możesz z takimi jeździć
Do Kolegi co to myśli, że mu resory opadły czy coś..
spokojnie możesz z takimi jeździć

A może masz nie oryginalne amortyzatory i dlatego tak się dzieje. Płaskość resorów wpływa jedynie na zmniejszenie wykrzyżu.
Ja robiłem tak:
Władowałem resory od Mazura - polecam
Było ciężko je zaaplikować ale poszło.
Standardowe wieszaki, długa brecha, auto na kobyłkach pod ramą i żaba pod most.
Trochę zabawy z tym było ale poszło.
Mazurowe też nie są wieczne.superkto pisze:Ja robiłem tak:
Ostatnio mi się złamał na "leżącym policjancie"

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.