Wał napędowy samuraj

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Slawek1983
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wał napędowy samuraj

Post autor: Slawek1983 » pn cze 27, 2011 9:16 am

Witam koledzy
Popsuł mi się przedni wał napędowy przy samcu tzn wieloklin jest już na tyle wytarty że dziwnie piszczy przy jeżdzie przy sprzęgiełkach na lock. Pozatym nie jest wyważony i przy jeździe z prędkością pow 45 km zaczyna telepać całym przodem.
Mam pytanie, czy da się dopasować jakiś inny wał? Obiło mi się o uszy że od żuk pasuje i jest tańszy niż regeneracja. Z tego co slyszałem regeneracja w okolicach poznania to koszt ok 450 zł. ( wycinają wieloklin i wstawiają inny nowy)
Ponadto na tylnym wale jest juz minimalny luz jednak nie wpływa to na razie w żadne sposób na jazdę itd. mam pomyśł, żeby przedni wał ( po wymianie na nowy, regenreacji lub wstawieniu zamiennika) przełożyć na tył a ten tylni ( prawie dobry) przełożyć na przód. W ten sposób miałbym nówkę na tyle.
Czy tylni i przedni wał jest taki sam i można je przekładać?
Za wszelkie info z góry dziękuję i pozdrawiam.
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys :)

Awatar użytkownika
qwai

Re: Wał napędowy samuraj

Post autor: qwai » pn cze 27, 2011 9:41 am

Przedni jest dłuższy od tylnego
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
Marcel1989

Post autor: Marcel1989 » pn cze 27, 2011 9:46 am

Slawek1983 pisze:Witam koledzy
Popsuł mi się przedni wał napędowy przy samcu tzn wieloklin jest już na tyle wytarty że dziwnie piszczy przy jeżdzie przy sprzęgiełkach na lock. Pozatym nie jest wyważony i przy jeździe z prędkością pow 45 km zaczyna telepać całym przodem.
Mam pytanie, czy da się dopasować jakiś inny wał? Obiło mi się o uszy że od żuk pasuje i jest tańszy niż regeneracja. Z tego co slyszałem regeneracja w okolicach poznania to koszt ok 450 zł. ( wycinają wieloklin i wstawiają inny nowy)
Ponadto na tylnym wale jest juz minimalny luz jednak nie wpływa to na razie w żadne sposób na jazdę itd. mam pomyśł, żeby przedni wał ( po wymianie na nowy, regenreacji lub wstawieniu zamiennika) przełożyć na tył a ten tylni ( prawie dobry) przełożyć na przód. W ten sposób miałbym nówkę na tyle.
Czy tylni i przedni wał jest taki sam i można je przekładać?
Za wszelkie info z góry dziękuję i pozdrawiam.
Przedni i tylny wał są różne, mają inne dlugości.
Czy z żuka pasuje hmm bez interwencji tokarza chyba nie.
Na twoim miejscu poszukałbym używki w lepszym stanie na allegro, albo dał dorobić całe nowe w firmach zajmujących się wałami.
Pozdrawiam
Samurai 1,3i
PTO + 4,16 + Silverstone 31"

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » pn cze 27, 2011 10:15 am

Jeżeli piszczy to moim zdaniem któryś krzyżak juz padł a nie wieloklin. Po czym stwierdzasz, że jest nie wyważony, równie dobrze może byc przestawiony na wieloklinie i będzie taki objaw. Po za tym wystarczu spojrzeć pod spód i zobaczysz różnicę w długości przedniego i tylniego wału.

Slawek1983
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slawek1983 » pn cze 27, 2011 10:20 am

Dzięki za szybką reakcję
W takim razie tył pozostanie na tyle a przedni oddam do regeneracji( przy kupni używki nie wiadomo na co się trafi).
Pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys :)

Slawek1983
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slawek1983 » pn cze 27, 2011 10:24 am

lukas
Krzyżaki są nowe. Jak chwycisz za wał to mocno się rusza na wieloklinie. Kiedyś mechanik go zdjął i wieloklin rzeczywiście jest cały wytarty. Jeżdziłem na takim i było w miarę ok na szosie i tak odłączałem sprzęgiełka a w terenie nie przekraczam 50km/h.
Ale obecnie stało się to już denerwujące. Co ciekawe jak zacznie hałasować to pomaga ostre hamowanie :) ale po pewnym czasie znów hałasuje.
Pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany

Awatar użytkownika
Atalante
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Atalante » pn cze 27, 2011 12:03 pm

Kolego sprawdz sobie lepiej, czy nie masz luzu na lozyskach. U mnie waly tez maja spore luzy, a poza halasem nie przeszkadza to specjalnie. Auto tylko do terenu.

Awatar użytkownika
muhha

Post autor: muhha » sob lip 02, 2011 3:03 pm

zamawiał ktoś z was wały w Wałbrzychu ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”