Przeróbka mostu przedniego vitara
Moderator: Albert_N
- czarny.piotr
-
Przeróbka mostu przedniego vitara
Poszukuję wykonawcy do przeróbki przedniego mostu w Vitarze na mocniejszy.
Wieść niesie że powinien być zmotany ze stalowej obudowy od jakieś 2 litrowej, półosi od pajero, itp. Czy ktoś coś takiego zlecał/sam wykonał? Jak kształtują się koszty takiego działania? Jakich fachman w okolicy Krakowa, KAtowic, Tarnowa? Moja Vitarka 1,6 16v ma podobno wyjątkowo podatny na uszkodzenia most. Nie pytajciw o przełożenia bo zwyczajnie nie wiem.
Wieść niesie że powinien być zmotany ze stalowej obudowy od jakieś 2 litrowej, półosi od pajero, itp. Czy ktoś coś takiego zlecał/sam wykonał? Jak kształtują się koszty takiego działania? Jakich fachman w okolicy Krakowa, KAtowic, Tarnowa? Moja Vitarka 1,6 16v ma podobno wyjątkowo podatny na uszkodzenia most. Nie pytajciw o przełożenia bo zwyczajnie nie wiem.
czarny.piotr
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Re: Przeróbka mostu przedniego vitara
obudowe mostu kupujesz od vitarki 2.0V6 i przekładzasz swoje bebechy
a od Pajero to jak chcesz to znaczek załóż

Czwarte serce 

- czarny.piotr
-
żartowniś
słyszałem że się przerabia półosie na te od pajero bo są mocniejsze
w mojej "hiszpance" ponoć są liche przeguby z przodu (8V ma mocniejsze)
chciałbym mieć napęd przedni taki którym się troszkę ucieszę... a nie będę miał "radość" z usyawicznego gmerania.

słyszałem że się przerabia półosie na te od pajero bo są mocniejsze
w mojej "hiszpance" ponoć są liche przeguby z przodu (8V ma mocniejsze)
chciałbym mieć napęd przedni taki którym się troszkę ucieszę... a nie będę miał "radość" z usyawicznego gmerania.

czarny.piotr
gebels pisze:obudowe mostu kupujesz od vitarki 2.0V6 i przekładzasz swoje bebechy
Obudowa od 2.0v6 niewiele rózni sie od tej z 1,6 i jest tez z alu.
Potrzebujesz obudowy z GV, zeliwnej.
Przelozenia zakładasz swoje.
Połosi z Pajero II tez da sie zmotac, wymaga to jednak odrobiny wiedzy.
Uderz tu:
605767583 Slaw
Napewno pomoze.
POza tym wiecej inf znajdziesz tu:
http://suzuki.a-ng.eu/forum/index.php
Pozdrawiam
Lepiej pózno niz wcale
Warto też zaznaczyć że dróg jest przynajmniej kilka...
Możesz mieć stalową obudowę z seryjnymi półosiami, z półosiami od GV, z półosiami od Pajero... pozostaje jeszcze kwestia liczby satelitów. Opcji jest sporo.
Jeśli myślisz o tym, to porządnie przekop forum które wskazał Ci hadek. Tam jest wszystko opisane wielu wątkach.
Możesz mieć stalową obudowę z seryjnymi półosiami, z półosiami od GV, z półosiami od Pajero... pozostaje jeszcze kwestia liczby satelitów. Opcji jest sporo.
Jeśli myślisz o tym, to porządnie przekop forum które wskazał Ci hadek. Tam jest wszystko opisane wielu wątkach.
-
niemusowo od grand vitary - wystarczy obudowa od diesla vitarki
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
I półosie np od GV 2.5 V6
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
o tym myślałemhadek pisze:gebels pisze:obudowe mostu kupujesz od vitarki 2.0V6 i przekładzasz swoje bebechy
Obudowa od 2.0v6 niewiele rózni sie od tej z 1,6 i jest tez z alu.
Potrzebujesz obudowy z GV, zeliwnej.
Przelozenia zakładasz swoje.
Połosi z Pajero II tez da sie zmotac, wymaga to jednak odrobiny wiedzy.
Uderz tu:
605767583 Slaw
Napewno pomoze.
POza tym wiecej inf znajdziesz tu:
http://suzuki.a-ng.eu/forum/index.php
Pozdrawiam
a jak tylne ktoś ma za słabe z Pajero też da się włożyć
Czwarte serce 

- czarny.piotr
-
cóż... było fajnie do czasu... zaliczyłem dzisiaj bardzo "ciekawe" chrupnięcie z przodu i muszę szukać mostu.
mam vitarkę z 1996 1,6 16v. wiem że most ma być żeliwny ale z jakich roczników się nada do mojej. a przy okazji "chrupnięcie" zaliczył również kolega który ma vitarkę 1,6 8v z 1994r .. proszę o wsparcie..
mam vitarkę z 1996 1,6 16v. wiem że most ma być żeliwny ale z jakich roczników się nada do mojej. a przy okazji "chrupnięcie" zaliczył również kolega który ma vitarkę 1,6 8v z 1994r .. proszę o wsparcie..
czarny.piotr
dzwon do www.garaz4x4.eu
okolica chrzanowa ja tam serwisuje sie od lat
A jakieś lifty macie w tych Vitarkach?czarny.piotr pisze:cóż... było fajnie do czasu... zaliczyłem dzisiaj bardzo "ciekawe" chrupnięcie z przodu i muszę szukać mostu.
- czarny.piotr
-
mamy lift-y, na sprężynach z merca w124 przód i bodaj sprężynach audi 80 tył... jakieś 5-7cm.
czarny.piotr
To można obniżyć główkę mostu, a niekoniecznie od razu półośki wymieniać. Zresztą jak się jeszcze nie zmieliły, to po co? 

- czarny.piotr
-
wg. ostatniego pomysłu będzie żeliwna obudowa, bebechy stare z 1,6 16V i obniżony cały most.
znalazłem coś takiego http://motoallegro.pl/suzuki-grand-vita ... 77512.html ale nie bardzo mi się chce wierzyć w cenę, pewnikiem to jakaś pneumatyka do zapinania przedniego mostu...
znalazłem coś takiego http://motoallegro.pl/suzuki-grand-vita ... 77512.html ale nie bardzo mi się chce wierzyć w cenę, pewnikiem to jakaś pneumatyka do zapinania przedniego mostu...
czarny.piotr
Kojarzęmilas pisze:dzwon do http://www.garaz4x4.eu

Też mi motał suczkę

- czarny.piotr
-
mosty zrobione. czy można zmotać środek przedniego mostu 1,6 16V zamiast 1,6 8V. 16V ma grubsze półośki? kumplowi się znudziło ukręcanie i szukanie kolejnych... półoś od 16V jest jakieś 2-3mm grubsza.
czarny.piotr
Główkę mostu obniż, nie będzie tak szarpać półosi.
- czarny.piotr
-
Niech kumpel zawór ciśnienia sobie wyreguluje to i półośki dłużej wytrzymajączarny.piotr pisze: kumplowi się znudziło ukręcanie i szukanie kolejnych...

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Czekałam, kiedy ktoś to napisze