Vitara automat a chłodnica oleju
Moderator: Albert_N
Vitara automat a chłodnica oleju
Witam,mam pytanko do bardziej obeznanych w temacie-wywalam chłodnicę na tył co skutkuje też zmianą położenia chłodnicy oleju do automata.Czy wysokość jej położenia względem skrzyni ma znaczenie na poziom oleju w automacie czy też nie?Mam nieodparte wrażenie że jednak ma w sensie naczyń połączonych a może się mylę.Ktoś przerabiał temat?
Trzeźwe spojrzenie na świat powoduje,że natychmiast muszę sięgnąć po szklankę wódki
- wojtek_kom
-
Re: Vitara automat a chłodnica oleju
Upraszczając, jest tam pompa oleju. W ramach uproszczeniaANIOL pisze:Witam,mam pytanko do bardziej obeznanych w temacie-wywalam chłodnicę na tył co skutkuje też zmianą położenia chłodnicy oleju do automata.Czy wysokość jej położenia względem skrzyni ma znaczenie na poziom oleju w automacie czy też nie?Mam nieodparte wrażenie że jednak ma w sensie naczyń połączonych a może się mylę.Ktoś przerabiał temat?

Nissan-y
Tak oddzielna chłodnica przewidziana
tylko jak bedzie z tyłu na pace czy nie zawyży mi poziomu oleju w skrzyni

Trzeźwe spojrzenie na świat powoduje,że natychmiast muszę sięgnąć po szklankę wódki
- wojtek_kom
-
Wymuszony obieg, nie powinno być problemu. Chłodnicę oleju mam wyżej niż skrzynię, w oryginale też tak chyba było (tylko mniej) ... generalnie wszystko OK.ANIOL pisze:Tak oddzielna chłodnica przewidzianatylko jak bedzie z tyłu na pace czy nie zawyży mi poziomu oleju w skrzyni
Działa już drugi rok ... Terrano.
Nissan-y
ANIOL pisze:Tak oddzielna chłodnica przewidzianatylko jak bedzie z tyłu na pace czy nie zawyży mi poziomu oleju w skrzyni
Miałem podobne obawy przenosząc wyżej chłodnicę od automatu w Terracanie (poszła z 30 cm do góry). Przejechane po zbiegu jakieś 30 kkm i żadnych problemów

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.