Check Engine - Grand Vitara 2.5 V 6
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Check Engine - Grand Vitara 2.5 V 6
Pomocy koledzy!
We wtorek kupiłem Grand Vitare 2.5 V 6, 1999 r. Auto w bardzo dobrym stanie świetnie się jeździ. Zalałem auto do pełna i przejechałem pewnie ze 100 km i niby wszystko ok. Niestety wczoraj podczas jazdy co jakiś czas, może co 10 -15 minut zapala się na 2-3 sekundy kontrolka check engine. Auto chodzi normalnie, obroty wszystko ok. Auto nie ma instalacji gazowej. Co może to oznaczać?
Można kontynuować jazdę takim autem?
Naprawi to dobry elektryk czy raczej trzeba do servisu się z tym udać?
Co może być przyczyną zapalenia tej kontrolki?
Dodatkowo z tyłu ( co prawda cicho ) ale daje się słyszeć przy szybszej jeździe po asfalcie jakieś rytmiczne buczenie od obrotów( chyba koła). Czy może być to łożysko vzy raczej coś z hamulcami??
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
We wtorek kupiłem Grand Vitare 2.5 V 6, 1999 r. Auto w bardzo dobrym stanie świetnie się jeździ. Zalałem auto do pełna i przejechałem pewnie ze 100 km i niby wszystko ok. Niestety wczoraj podczas jazdy co jakiś czas, może co 10 -15 minut zapala się na 2-3 sekundy kontrolka check engine. Auto chodzi normalnie, obroty wszystko ok. Auto nie ma instalacji gazowej. Co może to oznaczać?
Można kontynuować jazdę takim autem?
Naprawi to dobry elektryk czy raczej trzeba do servisu się z tym udać?
Co może być przyczyną zapalenia tej kontrolki?
Dodatkowo z tyłu ( co prawda cicho ) ale daje się słyszeć przy szybszej jeździe po asfalcie jakieś rytmiczne buczenie od obrotów( chyba koła). Czy może być to łożysko vzy raczej coś z hamulcami??
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys

Re: Check Engine - Grand Vitara 2.5 V 6
Elektryk to co najwyżej żaróweczkę 'check engine' wykręci.
Jedź do serwisu i niech odczytają kod błędu.
Jedź do serwisu i niech odczytają kod błędu.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
A nie zapala się przypadkiem pod górkę lub z górki?
-
- jestem tu nowy...
Nie, przechyły nie mają znaczenia ani obroty. Po prostu sporadychnie zaświeci się na 2 sekundy i gaśnie. Zauważyłem, że mam centymetrowe pęknięcie na rurze wydechowej przy środkowym tłumiku może stąd wynika jakiś błąd spalin? Pozatym radio przy dotknięciu panela czasem gaśnie lup przy jeździe po dziurach momentami przygasa, być może jest źle podłączone albo to jakiś ogólny błąd instalacji elektrycznej?
SJ 413 88 niemotany

-
- jestem tu nowy...
Samo podłączenie auta pod komp w Poznaniu kosztuje 250 zł.
SJ 413 88 niemotany

A spojrzenie w kryształową kulę jest bezcenneSlawek1983 pisze:Samo podłączenie auta pod komp w Poznaniu kosztuje 250 zł.

Rozumiem, że przy kupnie nie sprawdziłeś takiego drobiazgu jak błędy ecu?
Potraktuj ten wydatek jako pakiet startowy i módl się o niski wymiar kary odczytany przez komputer

-
- jestem tu nowy...
Slawek1983 pisze:Samo podłączenie auta pod komp w Poznaniu kosztuje 250 zł.
He he dobre
mam nadzieję, że to będzie jakiś drobiazg do wykasowania.
SJ 413 88 niemotany

Jeżeli po samodzielnym wykasowaniu (przez odpięcie akumulatora na parę minut) ponownie się zapala, to kasując komputerem diagnostycznym zlikwidujesz tylko objaw a nie przyczynę.Slawek1983 pisze:Slawek1983 pisze:Samo podłączenie auta pod komp w Poznaniu kosztuje 250 zł.
He he dobre
mam nadzieję, że to będzie jakiś drobiazg do wykasowania.
Masz się podpiąć po to, żeby wiedzieć gdzie jest problem, a nie po to żeby tylko wykasować.
w K-cach za diagnostyke przez podlaczenie kompa i odczytanie błędów i analize wskazań sondy L przy róznych obrotacch dałem 60pln - rozwaz przyjazd do KatowicSlawek1983 pisze:Samo podłączenie auta pod komp w Poznaniu kosztuje 250 zł.

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
-
wystarczy że ślimak od licznika się kończy - też będzie świeciło , trzeba diagnostykę , inaczej to tylko Allach pomoże 

VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
-
- jestem tu nowy...
We wtorek jestem umówiony na kompa, dam znać co to jest. Dziś śmigałem troszkę po piaskach fajnie warczy te V6 na reduktorze i w sumie nieźle idzie ale do samuraja jej daleko, ale z drugiej strony komu blisko do samiego 

SJ 413 88 niemotany

polopony pisze:strzelam - alternator ci sie konczy....
To ja obstawiam uszkodzenie trumbulgulatora z przyczłapem transfluktuacyjnym
Bartek
Może moją kupiłeś
krajowa? granatowa może?
Jak sprzedawałem w kwietniu to coś 158tys miała, radio przygasało takowoż... i check się świecił na trasie przy jednostajnej jeździe, wystarczyło gaz dotknąć (dodać/ująć) to gasł, bez znaczenia dla spalania, mułowatości czy innych objawów.. 30 tys z tym przelatałem i się nic nie działo.

-
- jestem tu nowy...
Niw, moja jest zielona. 10 Lat użytkowana przez kobietę a potem rok przez poprzedniego własciciela, który zrobił nią tylko 5 tys.
Widzę, że poprzedni właściciel nie usunął jeszcze ogłoszenia oto link:
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-C20142366.html
Szkoda, że nie dodał w opisie, że pali się check engine:)
Widzę, że poprzedni właściciel nie usunął jeszcze ogłoszenia oto link:
http://otomoto.pl/suzuki-grand-vitara-C20142366.html
Szkoda, że nie dodał w opisie, że pali się check engine:)
SJ 413 88 niemotany

A powiedz mi.... koleś może długie włosy ma?
Identyczną oglądałem też w Poznaniu też w manualu tylko pokrowiec na koło inny miała... ale to już dwa lata temu było... miałem ją brać bo łądnie się prezentowała ale w końcu w automacie znalazłem. A z check engine to bym na alternator stawiał jak przedmówca.

-
- jestem tu nowy...
Ad Dhanu
Koleś miał krótkie włosy i wąsika stateczny facet pod 50, auta używał raz w tygodniu na wyjazd na polowanie, miała jeździć córka ale nie chciała
Kupił sobie Land Rovera Disco 99r za 50 tys przygotowanego do offroadu i GV przestała mu być potrzebna. Na szczęście za wiele nią po lesie nie jeździł ( brak jakichkolwiek wgniecień czy otarć na podwoziu). Ale kto wię może jakiś czas temu miał długi włosy???
Koleś miał krótkie włosy i wąsika stateczny facet pod 50, auta używał raz w tygodniu na wyjazd na polowanie, miała jeździć córka ale nie chciała

Kupił sobie Land Rovera Disco 99r za 50 tys przygotowanego do offroadu i GV przestała mu być potrzebna. Na szczęście za wiele nią po lesie nie jeździł ( brak jakichkolwiek wgniecień czy otarć na podwoziu). Ale kto wię może jakiś czas temu miał długi włosy???
SJ 413 88 niemotany

Nie, ten co u niego oglądałem to młodszy był tak 35 max.
Ogólnie auta fajne, ja zadowolony byłem a w półtora roku nakulałem ponad 30 tys głównie po czarnym, troche piaskowniach i szutrowych drogach w pracy i prawie od początku mi się check zapalał na chwilę przy jednostajnej jeździe... byłem raz na diagnostyce w BOSCH serwisie ale nie mogli się połączyć dwoma różnymi programami - złącze nie widziało kompa i stwierdzili że chyba ktoś przełożył złącze żeby się nie podpiąć i immo nie rozkodować
reset też nic nie dawał no i zostawiłem to i tak jeździłem i nie było problemów. Olej lałem 5w30, reszta standard tylko filtr paliwa był niekatalogowy. Ciężko się postojówki zmienia
i przy tym przebiegu już mogą na zimnym silniku lekko stukać napinacze łańcucha czy jakieś elementy samoregulatory z tym związane nie pamiętam dokładnie ale też generalnie nic groźnego. Jakbyś miał jakieś pytania odnośnie użytkowania to pisz, jest nas tu kilku posiadaczy, albo byłych 
Ogólnie auta fajne, ja zadowolony byłem a w półtora roku nakulałem ponad 30 tys głównie po czarnym, troche piaskowniach i szutrowych drogach w pracy i prawie od początku mi się check zapalał na chwilę przy jednostajnej jeździe... byłem raz na diagnostyce w BOSCH serwisie ale nie mogli się połączyć dwoma różnymi programami - złącze nie widziało kompa i stwierdzili że chyba ktoś przełożył złącze żeby się nie podpiąć i immo nie rozkodować

-
- jestem tu nowy...
W sytuacji problemów z alternatorem powinna zapalić się kontrolka od ładowania a nie check engine. Wg instrukcji będzie to najprawdopodobniej awaria w układzie elektronicznego wtrysku paliwa lub w układzie kontroli emisji toksycznych spalin. Obstawiam to drugie i zawalony katalizator.
SJ 413 88 niemotany

Jak miałem za mało oleju w silniku to check się zapalał z górki, a tak poza tym nigdy.
-
- jestem tu nowy...
Dzięku Dhanu
Jak co to się odezwę, szkoda że tak mało osób ma GV ale przyjdzue czas że posypią się stare witki i samce i ludzie powsiadją do GV.
Jeśli chodzi o łańcuch to na ssaniu minimalnie go slychać ale po rozgrzaniu silnika wszyatko jest ok. Napinacze i rolki byly zmieniane przy 90 tys.
Jak co to się odezwę, szkoda że tak mało osób ma GV ale przyjdzue czas że posypią się stare witki i samce i ludzie powsiadją do GV.
Jeśli chodzi o łańcuch to na ssaniu minimalnie go slychać ale po rozgrzaniu silnika wszyatko jest ok. Napinacze i rolki byly zmieniane przy 90 tys.
SJ 413 88 niemotany

Ja myślę że chłopaki nie kupują GV bo za takie pieniądze można mieć coś "bardziej terenowego" w serii, a do takiej jazdy jak np ja używałem to forester to już dużo... zresztą też m.in. z tego względu sprzedałem GV.
Check może być tak jak mówisz z emisji spalin, oby Ci dobrze diagnozę postawili, naprawa nie uderzyła w portfel, a potem tylko cieszyć się jazdą
Pozdr.
Paweł
Check może być tak jak mówisz z emisji spalin, oby Ci dobrze diagnozę postawili, naprawa nie uderzyła w portfel, a potem tylko cieszyć się jazdą

Pozdr.
Paweł
Tam nie ma żadnych rolekSlawek1983 pisze:Dzięku Dhanu

o ile pamietam mi sie zapalila, no chyba ze nie pamietamSlawek1983 pisze:W sytuacji problemów z alternatorem powinna zapalić się kontrolka od ładowania a nie check engine.

Rower
Jak się rozsypią ostatnie samuraie i vitary, to po GV nie pozostanie nawet echo wspomnienia.Slawek1983 pisze:Dzięku Dhanu