Łożysko podporowe wałka sprzęgłowego
Moderator: Albert_N
- czarny.piotr
-
Łożysko podporowe wałka sprzęgłowego
Poszukuje informacji na temat wymiarów łożyska jak w temacie. Uścislając - łożysko to jest wprasowane w wał korbowy silnika. W środek łożyska wchodzi końcówka wałka sprzęgłowego. Potrzebuję również wymiarów (długości i grubości) trzpienia ustalającego położenie tarczy sprzęgła względem docisku i koła zamachowego. Chcę zmieniać sprzęgło w mojej vitarce a bez odpowiedniego ustalenia położenia tatczy sprzęgła skrzyni biegów nie założę.
czarny.piotr
Re: Łożysko podporowe wałka sprzęgłowego
Uściślając - gówno prawdaczarny.piotr pisze:Uścislając - łożysko to jest wprasowane w wał korbowy silnika.

Wprasowane jest w koło zamachowe. Wystarczy odkręcić 6 śrub i już to masz w rękach.
Co do wymiarów - nie posiadam, trzpień zrobiłem z śruby (chyba m8) owinąłem ją taśmą klejącą i wsadziłem w jakąś tulejkę o śr zew. 22 lub 24 mm.
Wycentrowało za pierwszym razem

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Łożysko to ma wymiary 30x10x10. Dodam, że jak zrobiłem swap na 1,9 tdi to wywaliłem go całkiem. Wałek sprzęgłowy nie jest dzielony i jest krótki więc jak w większości samochodów wystarczy podparcie w dwóch miejscach.
Różne diesle teraz vitara tdi.
I mozna go wymienic nie wyciagajac docisku, za pomoca kolka rozporowego mosieznego, lekko opilowanego i plaskownika. Trzeba zrobic z tego sciagasz i lozysko wychodzi ladnie
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T