Grand Vitara- pukanie
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Grand Vitara- pukanie
Witam koledzy
Mam mały problem z Grand Vitara 2.5 V6 99r. Otóż przy jeździe słychać rytmiczne pukanie ( chyba wału tylnego). Najlepiej słychać to na równym asfalcie przy spokojnej jeździe z lekko wciśnietym gazem. Należy wykluczyć oponę, felgę oś czy coś innego gdyż przy jeździe na luzie tego nie słychać. Dopiero po wrzuceniu biegu i lekkim dociśnieciu gazu daje się słycheć rytmiczne pu pu pu pu pu pu pu pu pu mniej więcej z częstotliwością 2 razy na sekundę.
Początkowo sądziłem, że to może krzyżaki pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika, który jest kumaty w autach 4x4 i niestety okazało się, że krzyżaki są ok. Jeździliśmy razem i nie jest w stanie mi powiedzieć co to i nie chce podjąć się naprawy sugeruje żebym tak jeździł dalej ale mnie to po prostu irytuje.
Czy może to być złe wyważenie wału lub jakieś skrzywienie??? A może pod reduktorem jest jakaś poducha, która jest wybita i wał wychodzący z reduktora przekrzywił się względem tylnej osi???
Aha jeszcze jedno pytanie jeśli ktoś jeździ GV z 2.5 V6 czy to normalne, że w przedziale obrotów 2-2,8 tys silnik ma taki nieładny dzwięk??? ( taki jakby metaliczny) po przekroczeniu tego progu pięknie mruczy ale w przedziale 2-2.8 tys przy mocniej wciśnietym gazie po prostu nie dzwięczy? Jeśli powoli wchodzi się na obroty całą skale przechodzi z ładnym dzwiękiem.
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Mam mały problem z Grand Vitara 2.5 V6 99r. Otóż przy jeździe słychać rytmiczne pukanie ( chyba wału tylnego). Najlepiej słychać to na równym asfalcie przy spokojnej jeździe z lekko wciśnietym gazem. Należy wykluczyć oponę, felgę oś czy coś innego gdyż przy jeździe na luzie tego nie słychać. Dopiero po wrzuceniu biegu i lekkim dociśnieciu gazu daje się słycheć rytmiczne pu pu pu pu pu pu pu pu pu mniej więcej z częstotliwością 2 razy na sekundę.
Początkowo sądziłem, że to może krzyżaki pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika, który jest kumaty w autach 4x4 i niestety okazało się, że krzyżaki są ok. Jeździliśmy razem i nie jest w stanie mi powiedzieć co to i nie chce podjąć się naprawy sugeruje żebym tak jeździł dalej ale mnie to po prostu irytuje.
Czy może to być złe wyważenie wału lub jakieś skrzywienie??? A może pod reduktorem jest jakaś poducha, która jest wybita i wał wychodzący z reduktora przekrzywił się względem tylnej osi???
Aha jeszcze jedno pytanie jeśli ktoś jeździ GV z 2.5 V6 czy to normalne, że w przedziale obrotów 2-2,8 tys silnik ma taki nieładny dzwięk??? ( taki jakby metaliczny) po przekroczeniu tego progu pięknie mruczy ale w przedziale 2-2.8 tys przy mocniej wciśnietym gazie po prostu nie dzwięczy? Jeśli powoli wchodzi się na obroty całą skale przechodzi z ładnym dzwiękiem.
Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys

- cordoba_2004
-
Re: Grand Vitara- pukanie
mhm ja bym sugerował abyś pojechał do byle warsztatu podniósł sobie ją lekko na podnośniku - albo nawet w domu na klockach kobyłkach i poobracał kołami - wałem. Wtedy sam odkryjesz co jest grane i nie będziesz musiał płacić i wymieniać pół auta.
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
-
- jestem tu nowy...
Ad cordoba 2004
Właśnie robiłem to z moim zaprzyjaźnionym mechanikiem koła ok, krzyżaki ok, oś wał niby też wszystko ok ale niestety przy jeździe cos puka? Czy może to być zjechany frez na wale? albo złe wyważenie?
Właśnie robiłem to z moim zaprzyjaźnionym mechanikiem koła ok, krzyżaki ok, oś wał niby też wszystko ok ale niestety przy jeździe cos puka? Czy może to być zjechany frez na wale? albo złe wyważenie?
SJ 413 88 niemotany

Tą częstotliwość sobie określ. Jeśli z obrotami kół puka, to szukasz na osi. Jeśli tak ja obraca się wał, to w układzie przeniesienie napędu. Np jeśli z obrotami kół i dopiero pod obciążeniem, to osłuchuj obudowę dyferencjału, możesz mieć dajmy na to wycharatany ząb na kole talerzowym. Teoretycznie oczywiście.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
- cordoba_2004
-
Dobrze mówi Kolega Strażak
CZasem po jednym dwu osłuchaniach nic nie usłyszysz dopiero dogłębna obserwacja, mechanicy też tak robią , jak auto wraca 3 4 raz do warsztatu

CZasem po jednym dwu osłuchaniach nic nie usłyszysz dopiero dogłębna obserwacja, mechanicy też tak robią , jak auto wraca 3 4 raz do warsztatu
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Inna sprawa, że czasem stuka w zupełnie innym miejscu niż nam się wydaje zza kierownicy. 

-
- jestem tu nowy...
Osłuchanie już się odbyło żona prowadzila a ja na tylnej kanapie nasłuchiwałem. Ewidentnie gdzieś z tyłu z pod podłogi
tak jakby z tylnej części tylnego wału

SJ 413 88 niemotany

No to teraz jakby "pukpukpukpukpukpuk..." czy "puk puk puk puk puk..." ?
erpe_roman
erpe_roman
-
- jestem tu nowy...
Raczej pupupupupupupupupupupupupupupup z częstotliwościa 2-3 razy na sek w zasadzie chyba bez względu na prędkość.
SJ 413 88 niemotany

No to jeśli Ci się wydaje, że bez względu na prędkość, to obstawiam któryś z elementów do koła talerzowego. Po prostu jest taka częstotliwość, ze nie wyłapujesz różnicy, bo wał się dość szybko kręci. Jeśli w tycz rejonach co mówisz, to od któregoś przegubu, przez kamyk pod jakaś osłonką, flanszą, nie wiem co tam jest, po wypstrykane łożysko wałka atakującego i wyszczerbienie jego samego...
erpe_roman
erpe_roman
-
- jestem tu nowy...
PiRoman
Dzięki za sugestie, w tygodniu będę atakował z innym mechanikiem, jak rozwiąże problem to oczywiście się podziele informacją.
Pozdrawiam
Dzięki za sugestie, w tygodniu będę atakował z innym mechanikiem, jak rozwiąże problem to oczywiście się podziele informacją.
Pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany

Najpierw sprawdź, czy to wydech nie pierdzi 

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
-
- jestem tu nowy...
Kostuch aż takim gamoniem nie jestem 
Niestety to ewidentnie coś z przeniesieniem napędu. Mam też wrażenie, że gałka od biegów terenowych wibruje w rytm tego pupupupupupupupup musi to być coś na lini wał lub mechanizm różnicowy.
Pozdrawiam

Niestety to ewidentnie coś z przeniesieniem napędu. Mam też wrażenie, że gałka od biegów terenowych wibruje w rytm tego pupupupupupupupup musi to być coś na lini wał lub mechanizm różnicowy.
Pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany

-
- jestem tu nowy...
Witam po przerwie
Niestety do dnia dzisiejszego nie poradziłęm sobie z samochodem. Auta używam na codzień i nie bardzo mam czas odstawić do mechanika. U jednego gamonia stało 2 dni i nic nie poradził. U kolejnego niby specjalisty z rejonów gdzie obecnie pomieszkuje też stało 2 dni -niby twierdził, że wie o co chodzi powymieniał mi różnych dupereli za 1000 zl a auto caly czas puka
Domniemam, że tylny most będzie wymagał regeneracji, czy orientuje się ktoś ile może kosztować taki zabieg dla suzy 2.5V6 z 99 r??? Jeśli regeneracja miała by nic nie pomóc to ile kosztuje dobra używka lub może jakiś zamiennik tylnego mostu?? Z tym pukaniem przejechałme od sierpnia już ponad 5 tys ale irytuje mnie to do tego stopnia, że wolę poczekać z liftami i innymi duperelami zanim się z tym uporam.
Za wszelkie info z góry dziękuję i pozdrawiam
Niestety do dnia dzisiejszego nie poradziłęm sobie z samochodem. Auta używam na codzień i nie bardzo mam czas odstawić do mechanika. U jednego gamonia stało 2 dni i nic nie poradził. U kolejnego niby specjalisty z rejonów gdzie obecnie pomieszkuje też stało 2 dni -niby twierdził, że wie o co chodzi powymieniał mi różnych dupereli za 1000 zl a auto caly czas puka

Domniemam, że tylny most będzie wymagał regeneracji, czy orientuje się ktoś ile może kosztować taki zabieg dla suzy 2.5V6 z 99 r??? Jeśli regeneracja miała by nic nie pomóc to ile kosztuje dobra używka lub może jakiś zamiennik tylnego mostu?? Z tym pukaniem przejechałme od sierpnia już ponad 5 tys ale irytuje mnie to do tego stopnia, że wolę poczekać z liftami i innymi duperelami zanim się z tym uporam.
Za wszelkie info z góry dziękuję i pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany

Mi w GV podobnie napierdalało jak mi hitlerowiec przywalil w tyl i skrzywil wydech.
Wydech walil o
sruby od wału (tlumik)
o tylny zderzak (rura)
i to tylko przy niewielkim zakresie obrotow.
Uderzenia 2 na sek.
wlasnie cos w stylu tututututu
Zlapac za wydech i pobujac na boki.
Wydech walil o
sruby od wału (tlumik)
o tylny zderzak (rura)
i to tylko przy niewielkim zakresie obrotow.
Uderzenia 2 na sek.
wlasnie cos w stylu tututututu

Zlapac za wydech i pobujac na boki.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Sluchaweczki od pana doktora(poważnie) i ponasłuchiwać. Jak po odpuszczeniu gazu przestaje to może to być most. A nasila to sie po przekroczeniu pwenej prędkości?
-
- jestem tu nowy...
Wydech niestety odpada- to nie to
Obstawiam chyba most. predkość raczej nie ma znaczenia generalnie trochę szybciej ( nie słychać np przy 40-50) i musu być wciśnięty gaz na luzie nie słychać.
Pozdrawiam
Obstawiam chyba most. predkość raczej nie ma znaczenia generalnie trochę szybciej ( nie słychać np przy 40-50) i musu być wciśnięty gaz na luzie nie słychać.
Pozdrawiam
SJ 413 88 niemotany

Na odległóość ciężko stwierdzić, ale w swojej miałem podobnie i był to most
-
- jestem tu nowy...
Bartek
Jak sobie z tym poradziłeś? regeneracja czy nowy? Ile cię to kosztowało?
Jak sobie z tym poradziłeś? regeneracja czy nowy? Ile cię to kosztowało?
SJ 413 88 niemotany

Wymieniłem na dobrą i pewną używkę, dałem coś niewiele 250-300 zl, niepamiętam dokładnie. Ale ja mam starą Vitarę

czaesm bywa jak bartek pisał naderwany tależ w dyfrze i będzie pukał rytmicznie w okreslonej prędkości to samo jest w busach jak pod ładunkiem sie ze sprzęgła strzela
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd