Dwa litry w Jimny?
Moderator: Albert_N
- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dwa litry w Jimny?
Witam
Mam taką sprawę chciał bym do przeprawowego Jimiego włożyć silnik 2 litry z Vitary ale chciał bym widzieć czy ktoś tego próbował?
W Jimnym zamontowane są mosty Samuraia i wzmocnione prszeguby/pólosie do tego zamontowany jest reduktor samuraia z przełożeniami calmini i skrzynia oryginał Jimny.
Czy w/w podzespoły wytrzymają moc dwulitrowej Vitary?
Czy może któryś Vitarowski silnik będzie lepiej pasował do w/w podzespołów? I będzie mniej pracochłonny podczas montażu?
Z góry dzięki za pomoc
Mam taką sprawę chciał bym do przeprawowego Jimiego włożyć silnik 2 litry z Vitary ale chciał bym widzieć czy ktoś tego próbował?
W Jimnym zamontowane są mosty Samuraia i wzmocnione prszeguby/pólosie do tego zamontowany jest reduktor samuraia z przełożeniami calmini i skrzynia oryginał Jimny.
Czy w/w podzespoły wytrzymają moc dwulitrowej Vitary?
Czy może któryś Vitarowski silnik będzie lepiej pasował do w/w podzespołów? I będzie mniej pracochłonny podczas montażu?
Z góry dzięki za pomoc
-
marcin
marcin
Re: Dwa litry w Jimny?
osbiscie do vitaray wsadzam teraz 1,8 is 140 KM BMW
2 litrowa wieksza ,ciezsza a 136 KM
2 litrowa wieksza ,ciezsza a 136 KM
O silniku BMW w Jimny pogadaj z kolegą Szuprykiem
Właśnie takie cos wstawili

4x4 Tczew
pewnie zaraz sie tu odezwie Kasztan jeden 

Np. Trasek tak robił... i jeszcze kilku innych.
skrzynia vitary musi być i reduktor samuraj . Będzie hulał jak wariat 

Salata123 pisze:Np. Trasek tak robił... i jeszcze kilku innych.
Sałat . bierz się za robotę bo Jackowi powiem

skrzynia z BMW ma lepsze przelozenia od vitarowskiej
a i ta skrzynie praktycznie p&p zlaczysz z samurajowskim reduktorem a vitarowskiej juz tak łatwo niepolaczysz
a i ta skrzynie praktycznie p&p zlaczysz z samurajowskim reduktorem a vitarowskiej juz tak łatwo niepolaczysz
I papiez z okna bedzie krzyczalKwadrat pisze:Salata123 pisze:Np. Trasek tak robił... i jeszcze kilku innych.
Sałat . bierz się za robotę bo Jackowi powiem

Przecie tam samowolka jest jak co dzien

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Prosze o wiecej informacji...
Jaki Silnik Vitary do jakiej skrzyni Vitary ? Jakie moga być problemy podczas połączenia tych podzespołów?
Jaki silnik BMW do jakiej skrzyni? Jakie mogą być problemy podczas łączenia tych podzespołów? (o ile Suzuki do Suzuki powinno mniejwiecej pasować to już jakoś w to że BMW do suzuki będzie pasować nie wierzę). Jak zapatruje się silnik BMW na wodę bo Vitara ma podobno wszystko dość dobrze uszczelnione? Ilo konny silnik BMW wstawiać? bo 180 koni to trochę dużo jak na suzukowskie (wzmocnione ) mosty.
Czytałem o tej przeróbce którą przeprowadził Trasek i właśnie o coś takiego mi chodzi ale chyba ciężko będzie znaleść skrzynę od tylnonapędowej Vitary?
Pozdrawiam
Jaki Silnik Vitary do jakiej skrzyni Vitary ? Jakie moga być problemy podczas połączenia tych podzespołów?
Jaki silnik BMW do jakiej skrzyni? Jakie mogą być problemy podczas łączenia tych podzespołów? (o ile Suzuki do Suzuki powinno mniejwiecej pasować to już jakoś w to że BMW do suzuki będzie pasować nie wierzę). Jak zapatruje się silnik BMW na wodę bo Vitara ma podobno wszystko dość dobrze uszczelnione? Ilo konny silnik BMW wstawiać? bo 180 koni to trochę dużo jak na suzukowskie (wzmocnione ) mosty.
Czytałem o tej przeróbce którą przeprowadził Trasek i właśnie o coś takiego mi chodzi ale chyba ciężko będzie znaleść skrzynę od tylnonapędowej Vitary?
Pozdrawiam
-
marcin
marcin
bdhpl pisze:Prosze o wiecej informacji...
Pozdrawiam
Opcje suzuki
silnik 2,0 132km vitara skrzynia vitara 2,0
silnik 1,8 121km baleno skrzynia każda vitara 1,6
silnik 1,6 94 km grand vitara każda skrzynia 1,6
silnik 1,6 VVT 106 grand vitara powinna pasować kazda skrzynia od 1,6
Co do zakończenia skrzyni vitarowej wyjściem na wał to nie ma problemu w razie potrzeby podam Ci namiar na gościa który to robi .
Dobrze złożony reduktor powinien wytrzymać moce do ok 180 km ale trzeba pilnować łożysk i wszystkich luzów.
Przy silniku z baleno trzeba wymienić miskę i smok z 2,0 16v
Co do bmw to popytaj Stanley16 on ma zmotkę na Bmw 1,8
witara - skrzynia - reduktor - to jedna calosc praktycznie
bmw ze skrzynia jest wyjscie na 3 srudy a reduktor jak podepniesz?
a z samuraja jest osobny i wystarczy go polaczyc na 3 sruby przez gume i gra
bmw ze skrzynia jest wyjscie na 3 srudy a reduktor jak podepniesz?
a z samuraja jest osobny i wystarczy go polaczyc na 3 sruby przez gume i gra
Przecież Kwadrat napisał, że nie ma żadnego problemu, żeby od skrzyni vitary oddzielić reduktor i żeby ta (skrzynia), była jak z bmw.
Patent sprawdzony, działa.
Patent sprawdzony, działa.
a taki reduktor z sj410 niespowolni auta na szosowych przelozeniach ?
- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Pozostańmy przy Vitara 2.0 + skrzynia 2.0 jak duże kłopoty przy montażu moge napotkać? Czy może uda się to przeprowadzić w miare bezboleśnie tak jak przy wymianie na silnik 1.6 Vitara?
Co napewno trzeba bedzie przerobic/dorobić? Co z komputerem od Vitary, nie stwarza problemów?
Czy po wymianie silnika muszę wymienić całą deskę rozdzielczą czy da sie to jakoś spiąć?
Czy gdzieś moge znaleść opis tego co chcę zrobić (żebym nie porywał się z motyka na ksieżyc)
Dzięki za wszelką pomoc
Co napewno trzeba bedzie przerobic/dorobić? Co z komputerem od Vitary, nie stwarza problemów?
Czy po wymianie silnika muszę wymienić całą deskę rozdzielczą czy da sie to jakoś spiąć?
Czy gdzieś moge znaleść opis tego co chcę zrobić (żebym nie porywał się z motyka na ksieżyc)
Dzięki za wszelką pomoc
-
marcin
marcin
spowolnimilas pisze:a taki reduktor z sj410 niespowolni auta na szosowych przelozeniach ?
w vitce masz 1:1 a 410 cos kolo 1.4:1
a dokladnie sprawdz u danielsa na stronie, bo nie pamietam.
- dominik502
-
- Kontaktowanie:
Witam
Ja mam u siebie w samuraju silnik BMW M40 1.8 ze skrzynią od tego silnika.
Nie brakuje mu mocy, waga nie jest za duża ( głowica i blok aluminiowe).
Suzuki SJ 1.8 M40 - zmienił właściciela
RR P38 4.6 HSE - zmienił właściciela
Pajero II 3.0
RR P38 4.6 HSE - zmienił właściciela
Pajero II 3.0
dominik502 pisze:Witam
Oj, chyba blok to był żeliwny. Poza tym M40 zdaje się, że ma aparat z przodu. W Uazie z M30 stale były problemy z tego powodu - wystarczyła niewielka kałuża, a silnik zaczynał prychać.
M43 i M42 są ok. Bloki żeliwne, ale waga do przyjęcie (83 i 100kg). I chyba są bez aparatu zapłonowego - dla mnie to solidny argument. Skrzynia z BMW też jest ok - gratis dostajemy jeden wolniejszy bieg w porównaniu do Vitary/Samuraja. Ceny zestawów z BMW są bardzo przystępne i jest ich masa. Nie to, co niszowe Baleno 1.8 czy Vitara 2.0 - może i dobre, ale drogie rozwiązanie.
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
http://www.pultusk4x4.org
Salata123 pisze:spowolnimilas pisze:a taki reduktor z sj410 niespowolni auta na szosowych przelozeniach ?
w vitce masz 1:1 a 410 cos kolo 1.4:1
a dokladnie sprawdz u danielsa na stronie, bo nie pamietam.
1.4 do 1
a przyrost mocy z 70 na 140KM
to itak bedzie wariat
a w terenie bedzie wypas
- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ w Jimiku mam wiele zmotane ale przełożenia w mostach są oryginalne samuraiowe to mam pytanie czy należy je wymienić na wolniejsze?
Reduktor mam 5,9 albo 6,1 więc na reduktorze na 5 i tak jadę 50 ale to przeprawowa nie wyścigówka i wszystko ok ale czy zwalniać go dalej?
Co da mi wymiana przełożeń?
Pozdrawiam
Reduktor mam 5,9 albo 6,1 więc na reduktorze na 5 i tak jadę 50 ale to przeprawowa nie wyścigówka i wszystko ok ale czy zwalniać go dalej?
Pozdrawiam
-
marcin
marcin
-
- Kontaktowanie:
Talerze z atakami z Vitary z przedniego mostu mozna i bedzie wolniej.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
bdhpl pisze:Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ w Jimiku mam wiele zmotane ale przełożenia w mostach są oryginalne samuraiowe to mam pytanie czy należy je wymienić na wolniejsze?
Pozdrawiam
Zmiana przełożeń w mostach będzie mniej obciążać układ skrzynia reduktor. A roboty nie ma z tym dużo

Nawet 35" będzie za małe do takich przełożeń.