Czy można wyrzucic filtr węglowy - Suzuki Jimny
Moderator: Albert_N
- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Czy można wyrzucic filtr węglowy - Suzuki Jimny
Witam
Mam kolejne pytanie czy mogę wyrzucić filtr węglowy zamontowany przy silniku 1.3 benzyna 2006 rok.
Czy po wyrzuceniu tego filtra silnik zacznie źle pracować?
Czy mogą pojawić się jakieś problemy z pracą silnika w trudnych warunkach po wyrzuceniu tego filtra?
Do czego służy filtr węglowy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Mam kolejne pytanie czy mogę wyrzucić filtr węglowy zamontowany przy silniku 1.3 benzyna 2006 rok.
Czy mogą pojawić się jakieś problemy z pracą silnika w trudnych warunkach po wyrzuceniu tego filtra?
Pozdrawiam
-
marcin
marcin
Re: Czy można wyrzucic filtr węglowy - Suzuki Jimny
bdhpl pisze:Witam
Pozdrawiam
EEE.. filtr węglowy drogi kolego zwany jest też filtrem kabinowym

4x4 Tczew
- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Chodzi mi o coś takiego: http://allegro.pl/filtr-weglowy-do-suzu ... 19993.html
To tylko filtr kabinowy?
To tylko filtr kabinowy?
-
marcin
marcin
Nie ściemniaj. Chodzi o pochłaniacz par paliwa - można usunąć a odpowietrzenie wpuścić do filtra powietrza.ŁeLeK pisze:bdhpl pisze:Witam
Pozdrawiam
EEE.. filtr węglowy drogi kolego zwany jest też filtrem kabinowymtakże możesz sobie go spokojnie wyrzucić
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzięki Kostuch
A mam jeszcze pytanie bo do tego filtra podpięty jest chyba jakiś czujnik czy po odpięciu silnik nie zacznie głupieć?
I czy jak "pary paliwa" zaczną dostawać się poprzez filtr powietrza do silnika to wszystko będzie nadal ok?
Czy podrostu nie można zaślepić odpowietrzenia zbiornika które idzie do filtra skoro korek jest z odpowietrznikiem?
A mam jeszcze pytanie bo do tego filtra podpięty jest chyba jakiś czujnik czy po odpięciu silnik nie zacznie głupieć?
I czy jak "pary paliwa" zaczną dostawać się poprzez filtr powietrza do silnika to wszystko będzie nadal ok?
Czy podrostu nie można zaślepić odpowietrzenia zbiornika które idzie do filtra skoro korek jest z odpowietrznikiem?
-
marcin
marcin
Nic nie wiem o czujniku (nie mam jimniego). W samuraiu jest elektrozaworek i tyle.
Sam system działa tak, że opary wysysane są z filtra do dolotu, więc od tej strony nie ma problemu.
W starszych modelach odpowietrzenie idzie do atmosfery, ale to takie nieekologiczne
Zaczopować też niby można, ale nie będzie się wyrównywać ciśnienie w baku. Korek z odpowietrznikiem to nie jest fajna rzecz jak się jeździ w wodzie.
Sam system działa tak, że opary wysysane są z filtra do dolotu, więc od tej strony nie ma problemu.
W starszych modelach odpowietrzenie idzie do atmosfery, ale to takie nieekologiczne

Zaczopować też niby można, ale nie będzie się wyrównywać ciśnienie w baku. Korek z odpowietrznikiem to nie jest fajna rzecz jak się jeździ w wodzie.

- bdhpl
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dopiero po twoim poście zdałem sobie sprawę że przez odpowietrznik wydostaje się powietrze ale może dostać się również woda, jutro sprawdzę jak to wygląda dokładnie.
-
marcin
marcin
Nie wiem czy jak sie go podlaczy pod filtr powietrza to jakiegos tlumika plomienia nie trzeba by dac.. kawalka waty stalowej czy cos
Bo w sumie ciekawe czy jak ktos ma gaz i bedzie strzal w kolektor to czy do zbiornika nie pojdzie

Bo w sumie ciekawe czy jak ktos ma gaz i bedzie strzal w kolektor to czy do zbiornika nie pojdzie

Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T
Mam podłączone pod filtr powietrza.bst pisze:Nie wiem czy jak sie go podlaczy pod filtr powietrza to jakiegos tlumika plomienia nie trzeba by dac.. kawalka waty stalowej czy cos![]()
Mam gaz.
Miałem ostatnio strzał gazu.
Nadal piszę...