Jimny po 2005r ma reduktor czy nie?
Moderator: Albert_N
Jimny po 2005r ma reduktor czy nie?
Witam
szukam Jimnego w pełnej budzie, znalazłem nie daleko egzemplarz 2005r 4x4 ale bez drugiego drążka od załączania przodu i reduktora.
Sprzedający mówi że samochód nie ma reduktora jak inne terenówki...
Co za diabeł? bo na guzikach konsoli widnieje opis jak na starych gałkach.. 2WD/4WD/4WD-L
szukam Jimnego w pełnej budzie, znalazłem nie daleko egzemplarz 2005r 4x4 ale bez drugiego drążka od załączania przodu i reduktora.
Sprzedający mówi że samochód nie ma reduktora jak inne terenówki...
Co za diabeł? bo na guzikach konsoli widnieje opis jak na starych gałkach.. 2WD/4WD/4WD-L
Re: Jimny po 2005r ma reduktor czy nie?
tym juz komputer steruje poprostu .. wciskasz i masz 

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
to utwierdz sprzedającego w przekonaniu że nie ma reduktora i zbij z ceny

biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"
i kup 2wd z przyciskiem 4wd
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
-
-
Tylko nie kup Jimny'ego 2WD, on nie miał reduktora...
W innym wypadku na desce rozdzielczej powinny być przyciski: 2WD, 4WD i 4WDL (reduktor).
W innym wypadku na desce rozdzielczej powinny być przyciski: 2WD, 4WD i 4WDL (reduktor).
To moze ma popsute cos...
Pytałem go czy jak wciśnie 4WD-L to czy biegi nie sa wolniejsze? odpowiedział że nie tylko bablał o blokadzie ze na gruncie/szutrach mozna bo to blokada jest.
Miałem Samuraja to wiem o co chodzi tylko zdziwiło mnie jego stwierdzenie o braku reduktora.
Na weekend wybiore sie na ogledziny to zobacze o co chodzi.
Czyli normalnie jest?
2WD tył
4WD 4x4
4WD-L 4x4 z reduktorem
Pytałem go czy jak wciśnie 4WD-L to czy biegi nie sa wolniejsze? odpowiedział że nie tylko bablał o blokadzie ze na gruncie/szutrach mozna bo to blokada jest.
Miałem Samuraja to wiem o co chodzi tylko zdziwiło mnie jego stwierdzenie o braku reduktora.
Na weekend wybiore sie na ogledziny to zobacze o co chodzi.
Czyli normalnie jest?
2WD tył
4WD 4x4
4WD-L 4x4 z reduktorem
- dziczek
-
Znam kolesia, który kupił RAV-4 D-4D .... Zdziwił się przy pierwszym śniegu... nabył 2WD 

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
ok, namówiliście mnie.Wskocze pod samochód poporstu i zerkne co jest...
-
-
Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że koleś nawet go nigdy nie próbował uruchomićkufcio pisze:To moze ma popsute cos...

Tak właśnie to wygląda, ale żeby zadziałał przycisk 4WD-L trzeba najpierw nacisnąć przycisk 4WD. Pamiętaj też, że 4WD można odpalać w czasie jazdy gdy koła są wyprostowane, a 4WD-L tylko w czasie postoju i na luzie.kufcio pisze: Czyli normalnie jest?
2WD tył
4WD 4x4
4WD-L 4x4 z reduktorem
4WD-L nie na luzie, tylko ze sprzeglem....
Mistrzow uprasza sie o spokoj
tak z ciekawości, dlaczego?tybero pisze:4WD-L nie na luzie, tylko ze sprzeglem....
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
a nie wiem, zapytaj w Suzuki... 
a na powaznie to, takie byly czujniki w moim, ze sprzeglo musialo byc wcisniete - pewnie chodzi o to zeby sie walki nie krecily w skrzyni.

a na powaznie to, takie byly czujniki w moim, ze sprzeglo musialo byc wcisniete - pewnie chodzi o to zeby sie walki nie krecily w skrzyni.
takem czuł, że instrukcja tak mówi albo zabezpieczenia jak w (tfu!) Renault Laguna..

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
-
-
Zawsze przełączam ze sprzęgłem, to nie jeden diabeł?tybero pisze:4WD-L nie na luzie, tylko ze sprzeglem....
no raczej nie,
bo luz mozna miec (N na drązku), a sprzeglo "puszczone" i wtedy 4WD-L nie wlaczysz,
a mozesz miec "wbity" bieg, nacisniete sprzeglo i wtedy 4WD_L wlaczysz...
bo luz mozna miec (N na drązku), a sprzeglo "puszczone" i wtedy 4WD-L nie wlaczysz,
a mozesz miec "wbity" bieg, nacisniete sprzeglo i wtedy 4WD_L wlaczysz...
Jak chialem pokazać działanie reduktora znajomej, co od nowości, przez dwa lata nie włączała, to za szóstym razem wskoczył. Może się zastać.
Dodam, że reduktor na guziki ma wolniejsze przełożenie, niż na wajchę. Zawsze jakiś plus.
Dodam, że reduktor na guziki ma wolniejsze przełożenie, niż na wajchę. Zawsze jakiś plus.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
A czy z zalaczonym samym napedem 4x4 oraz 4x4 z reduktorem mozna jezdzic bez stresu po czarnym? Bo na chlopski rozum skoro nie ma blokad to chyba nic nie powinno sie rozkraczyc?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Nie masz dyferencjału międzyosiowego, więc nie można jeździć po czarnym z 4x4.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Ale to, że nie ma dyferencjału międzyosiowego oznacza chyba tylko to, że oś przednia i tylna dostają po 50%, a jak dalej pójdzie na koła na danej osi, to już chyba kwestia działania mechanizmu różnicowego na tej osi, a skoro nie jest zblokowany, to koła mogą kręcić się z różną prędkością.KSikorski pisze:Nie masz dyferencjału międzyosiowego, więc nie można jeździć po czarnym z 4x4.
Pytanie może dla was i głupie, ale ja miałem cały czas samochód ze stałym napędem na cztery koła (Jeep WJ) i dołączany napęd to dla mnie nowość, a zaliczka za jamnika zapłacona i nie chciałbym go popsuć :]
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
-
- jestem tu nowy...
Bez centralnego mech. różn. nie można jeździć po przyczepnych nawierzchniach. Mechanizmy przednie i tylne ok, zalatwiłyby sprawę w samochodzie z napędem jednej osi, przy napędzie obu, centralny mechanizm różnicuje ich prędkośc. Bez niego będą kręcić się z tą samą prędkością. Spróbuj z zapiętym przodem zaparkować prostopadle tyłem, jeśli oczywiście nie szkoda Ci napędów... Tylne koła pokonują krótszą drogę, przednie dłuższą. Któraś oś będzie musiała się ślizgać. Chyba, że się mylę, ale tak to rozumiem.
Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
Jest różnica prędkości między kołami na jednej osi, ale jest też różnica prędkości między osiami jako takimi.
Jimny M16A
No tak, ten argument akurat ma sens :]gorgjunior pisze:Spróbuj z zapiętym przodem zaparkować prostopadle tyłem, jeśli oczywiście nie szkoda Ci napędów... Tylne koła pokonują krótszą drogę, przednie dłuższą. Któraś oś będzie musiała się ślizgać. Chyba, że się mylę, ale tak to rozumiem.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
jak jest przyczepnie to nie ma po co włączac 4x4, a jak jest slisko (np snieg na drodze) to juz mozna wlaczyc i czuc sie troche pewniej 

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001
jest: jimniak, 2001
- dziczek
-
a co pierwsze pada przy jeżdżeniu z 4x4 po czarnym..
Znam kilka osób co włącza napęd przy każdym deszczu i jeszcze nic nie naprawiali ... 

Pajero Classic
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
VW BUS ('72)-odpoczywa
ZRX 1100
Jeżeli mają międzyosiowy mechanizm różnicowy to niech włączajądziczek pisze:a co pierwsze pada przy jeżdżeniu z 4x4 po czarnym..Znam kilka osób co włącza napęd przy każdym deszczu i jeszcze nic nie naprawiali ...

Sj 413 89' [S]pecial werszyn