Samurai-Spoa czy bodylift? Potrzebna rada.
Moderator: Albert_N
- plastic666
- jestem tu nowy...
Samurai-Spoa czy bodylift? Potrzebna rada.
Witam, parę lat temu bezmyślnie dałem się namówić na przełożenie resorów nad mosty... Mam pytanie czy jest sens, wrócić do oryginału i zastosować bodylifta, jakieś podkładki czy coś? I jakie mogą być tego ewentualne koszty tego. Chodzi mi o normalną pracę zawieszenia i wałów. Sądzicie że to dobre rozwiązanie? Czy gdy teraz mam resory nad mostem to bez przeróbek mogę je zamontować pod mostem? Pozdrawiam:)
Re: Samurai-Spoa czy bodylift? Potrzebna rada.
wg mnie i SPOA, i duzy bodylift sa bledem
lepiej wyciac rdze razem z nadkolami i porzadnie wyspawac. Jesli bodylift, to z 1 cal max wg mnie. Co do odwrocenia przerobek- pokaz foto, trudno z mglistego opisu wywnioskowac, coz tam masz w tym suzuku 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Co ma dać ten bodylift - jeśli tylko nie mieszczą się koła to diaks w rękę i będzie taniej i skuteczniej 

Fascynaci 4x4
Niewielki bodylift ma dobry wpływ na higienę podwozia - łatwiej wymyć błoto spomiędzy ramy, a budy 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
jesli ma auto ma byc efektywne a nie efektowne wracaj do tego co fabryka wymyslila..
zdrowy fabryczny zawias bez mega wieszakow i innych tjuningowych wynalazkow+ duze koło +/-31 cali i naprawde samurai jezdzi wszedzie tam gdzie nie dojedzie hardcore stuningowany obrzyn z piecioma wyciagarkami hi liftami itp itd..
zdrowy fabryczny zawias bez mega wieszakow i innych tjuningowych wynalazkow+ duze koło +/-31 cali i naprawde samurai jezdzi wszedzie tam gdzie nie dojedzie hardcore stuningowany obrzyn z piecioma wyciagarkami hi liftami itp itd..
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności
Na pewno miałeś wymienione przewody na dłuższe, więc teraz może trochę przeszkadzać. Ja podniosłem budę 4cm wstawiając profil 40x30mm ze ścianki 3mm. Dłuższe śruby i oryginalne gumy. Śruby 9,9. Przy okazji zabezpieczyłem ramę. Nie podłożyłem profili we wszystkich miejscach. Wzorowałem się na tym zestawie: http://puresuzuki.com/3_samurai_body_lift.htm
Po podniesieniu trzeba podciąć blachę z przodu i z tyłu lewarka reduktora, przedłużyć rurę do zbiornika. Ja jeszcze podniosłem przedni zderzak żeby nie było przerwy.
Daro
Po podniesieniu trzeba podciąć blachę z przodu i z tyłu lewarka reduktora, przedłużyć rurę do zbiornika. Ja jeszcze podniosłem przedni zderzak żeby nie było przerwy.
Daro

- plastic666
- jestem tu nowy...
Niestety z tymi zdjęciami to będzie mega problem... Za szybko robi się ciemno. Ale może w niedziele dam rade;) Byłem oglądałem i zauważyłem ze mocowania resory zostały dospawane nad mostem, a te oryginalne są na miejscu więc myślę że jak po prostu zamontuje nowe resory według oryginału to będzie git? Jeśli chodzi o przód to mam zrobiono takie ustrojstwo jak zamienione wieszaki (ruchomy z tyłu, sztywny z przodu) nie wie czy to dobre rozwiązanie i czy przy powrocie do oryginału takie coś może zostać? Bodylift chciałem zastosować ze względu na to żeby koła się zmieściły, ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi pomyślałem że zabawa z flexem będzie rozsądniejsza.
i to bardzo tylko w tym celu mam zastosowane 3cmDidymos pisze:Niewielki bodylift ma dobry wpływ na higienę podwozia - łatwiej wymyć błoto spomiędzy ramy, a budy

NO I JEST RZOPA
Atam wystarczy progi wyciąć i już kłopotów niemaAśka&Kuba pisze:i to bardzo tylko w tym celu mam zastosowane 3cmDidymos pisze:Niewielki bodylift ma dobry wpływ na higienę podwozia - łatwiej wymyć błoto spomiędzy ramy, a budy

Bartek
bodylift to bzdura i tyle daje tylko optyczne wrażenie liftu lepiejwieszaki zmienić lub najlepiej cały zawias i wtedy masz konkret
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu
5.12 w mostach itp itd

Eee tam, od razu bzdura, kwestia konkretnych potrzeb
W partolu mam 4cm bodyliftu i na fabrycznym zawiasie akurat mieszczą się opony 33x12,5 bez ocierania i przycinania czegokolwiek.
W suzie dla odmiany mam wycięte nadkola i zero bodyliftu, ba jest nawet gorzej, buda spoczywa na ramie

W partolu mam 4cm bodyliftu i na fabrycznym zawiasie akurat mieszczą się opony 33x12,5 bez ocierania i przycinania czegokolwiek.
W suzie dla odmiany mam wycięte nadkola i zero bodyliftu, ba jest nawet gorzej, buda spoczywa na ramie

SJ416
ZAkladaj sprezyny. Jak zrobisz z głową bedziesz bardzo zadowolony. Prowadzenie auta, wykrzyze, niezawodnośc. Zrobisz raz dobrze i zapomnisz o temacie zawieszenia.
Profesjonalne przygotowanie aut do motorsportu i turystyki.
https://www.facebook.com/CYBUL.eu
https://www.facebook.com/CYBUL.eu