Samurai-Spoa czy bodylift? Potrzebna rada.

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
plastic666
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Samurai-Spoa czy bodylift? Potrzebna rada.

Post autor: plastic666 » pt lis 04, 2011 11:03 am

Witam, parę lat temu bezmyślnie dałem się namówić na przełożenie resorów nad mosty... Mam pytanie czy jest sens, wrócić do oryginału i zastosować bodylifta, jakieś podkładki czy coś? I jakie mogą być tego ewentualne koszty tego. Chodzi mi o normalną pracę zawieszenia i wałów. Sądzicie że to dobre rozwiązanie? Czy gdy teraz mam resory nad mostem to bez przeróbek mogę je zamontować pod mostem? Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Albert_N

Re: Samurai-Spoa czy bodylift? Potrzebna rada.

Post autor: Albert_N » pt lis 04, 2011 11:43 am

wg mnie i SPOA, i duzy bodylift sa bledem :) lepiej wyciac rdze razem z nadkolami i porzadnie wyspawac. Jesli bodylift, to z 1 cal max wg mnie. Co do odwrocenia przerobek- pokaz foto, trudno z mglistego opisu wywnioskowac, coz tam masz w tym suzuku ;)
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » pt lis 04, 2011 12:02 pm

Co ma dać ten bodylift - jeśli tylko nie mieszczą się koła to diaks w rękę i będzie taniej i skuteczniej :-)
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » pt lis 04, 2011 1:16 pm

Niewielki bodylift ma dobry wpływ na higienę podwozia - łatwiej wymyć błoto spomiędzy ramy, a budy :)21
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
daro 16v

Post autor: daro 16v » pt lis 04, 2011 1:19 pm

jesli ma auto ma byc efektywne a nie efektowne wracaj do tego co fabryka wymyslila..
zdrowy fabryczny zawias bez mega wieszakow i innych tjuningowych wynalazkow+ duze koło +/-31 cali i naprawde samurai jezdzi wszedzie tam gdzie nie dojedzie hardcore stuningowany obrzyn z piecioma wyciagarkami hi liftami itp itd..
Suzuki Li80
Suzuki Sj413
Suzuki Sv650S Za powyższe brednie nie biorę pieniędzy i odpowiedzialności

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » pt lis 04, 2011 1:44 pm

Na pewno miałeś wymienione przewody na dłuższe, więc teraz może trochę przeszkadzać. Ja podniosłem budę 4cm wstawiając profil 40x30mm ze ścianki 3mm. Dłuższe śruby i oryginalne gumy. Śruby 9,9. Przy okazji zabezpieczyłem ramę. Nie podłożyłem profili we wszystkich miejscach. Wzorowałem się na tym zestawie: http://puresuzuki.com/3_samurai_body_lift.htm
Po podniesieniu trzeba podciąć blachę z przodu i z tyłu lewarka reduktora, przedłużyć rurę do zbiornika. Ja jeszcze podniosłem przedni zderzak żeby nie było przerwy.

Daro :)2

Awatar użytkownika
plastic666
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: plastic666 » pt lis 04, 2011 6:12 pm

Niestety z tymi zdjęciami to będzie mega problem... Za szybko robi się ciemno. Ale może w niedziele dam rade;) Byłem oglądałem i zauważyłem ze mocowania resory zostały dospawane nad mostem, a te oryginalne są na miejscu więc myślę że jak po prostu zamontuje nowe resory według oryginału to będzie git? Jeśli chodzi o przód to mam zrobiono takie ustrojstwo jak zamienione wieszaki (ruchomy z tyłu, sztywny z przodu) nie wie czy to dobre rozwiązanie i czy przy powrocie do oryginału takie coś może zostać? Bodylift chciałem zastosować ze względu na to żeby koła się zmieściły, ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi pomyślałem że zabawa z flexem będzie rozsądniejsza.

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » pn lis 07, 2011 5:58 pm

Didymos pisze:Niewielki bodylift ma dobry wpływ na higienę podwozia - łatwiej wymyć błoto spomiędzy ramy, a budy :)21
i to bardzo tylko w tym celu mam zastosowane 3cm :)21
NO I JEST RZOPA

Awatar użytkownika
Bartex

Post autor: Bartex » pn lis 07, 2011 6:04 pm

Aśka&Kuba pisze:
Didymos pisze:Niewielki bodylift ma dobry wpływ na higienę podwozia - łatwiej wymyć błoto spomiędzy ramy, a budy :)21
i to bardzo tylko w tym celu mam zastosowane 3cm :)21
Atam wystarczy progi wyciąć i już kłopotów niema ;)
Bartek

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pt lis 11, 2011 11:27 pm

bodylift to bzdura i tyle daje tylko optyczne wrażenie liftu lepiejwieszaki zmienić lub najlepiej cały zawias i wtedy masz konkret
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz lis 13, 2011 11:21 am

Eee tam, od razu bzdura, kwestia konkretnych potrzeb 8)
W partolu mam 4cm bodyliftu i na fabrycznym zawiasie akurat mieszczą się opony 33x12,5 bez ocierania i przycinania czegokolwiek.
W suzie dla odmiany mam wycięte nadkola i zero bodyliftu, ba jest nawet gorzej, buda spoczywa na ramie :)21
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Post autor: cybul » ndz lis 13, 2011 7:12 pm

ZAkladaj sprezyny. Jak zrobisz z głową bedziesz bardzo zadowolony. Prowadzenie auta, wykrzyze, niezawodnośc. Zrobisz raz dobrze i zapomnisz o temacie zawieszenia.
Profesjonalne przygotowanie aut do motorsportu i turystyki.
https://www.facebook.com/CYBUL.eu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”