zderzaki jimny - pytanie

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

billy-P
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zderzaki jimny - pytanie

Post autor: billy-P » czw lis 17, 2011 9:02 pm

w święto narodowe było ostro i zderzaki zostały zgładzone ( nie byłem na żadnej paradzie :lol: ) dlatego mam pytanie czy ma ktoś sprawdzone namiary na firmę która robi takie rzeczy do jimniego ?

Awatar użytkownika
pavelk

Re: zderzaki jimny - pytanie

Post autor: pavelk » pt lis 18, 2011 1:00 pm

był: SJ500, 1988
jest: jimniak, 2001

billy-P
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: billy-P » pt lis 18, 2011 3:48 pm

wypasione arb i afn po 3 tysie to ja potrafię sobie wyszukac , potrzebuję czegoś tańszego i polskiego

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt lis 18, 2011 3:59 pm

Jak napiszesz skąd jesteś, to pewnie jakiś lokalny rzeźbiarz się odezwie.
Nikt nie produkuje zderzaków "na półkę", bo każdy klient ma inne fantazje.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

billy-P
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: billy-P » pt lis 18, 2011 9:22 pm

bardziej mnie interesują szczęśliwi użytkownicy :P

Awatar użytkownika
maxus101
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maxus101 » sob lis 19, 2011 6:11 pm

Napisz skąd jesteś
Samurai 1,6td, 31'Silverstone
Subaru Legacy
Mitsubishi L300 4wd

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » sob lis 19, 2011 7:14 pm

Mocno się zastanawiam nad którymś z tych :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety w samuraiu zderzak to była dużo prostsza sprawa, w jamniku trzeba trochę bardziej pokombinowac z kształtem, jeśli się chce to zrobic estetycznie :roll:
Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » sob lis 19, 2011 7:53 pm

No dobszzzz...ale... pozostaje istotna sprawa, ktora ujeta jest na ww fotkach... lift budy.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

billy-P
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: billy-P » pn lis 21, 2011 8:11 am

maxus101 pisze:Napisz skąd jesteś
jakby co , to pomorze

Awatar użytkownika
mari

Post autor: mari » pn lis 21, 2011 12:32 pm

billy-P pisze:
jakby co , to pomorze

Nie moglem sie powstrzymac:

Pomorze obejmuje znaczny obszar w północnej części Rzeczypospolitej i Niemiec. Obejmuje Pomorze Przednie, Rugię, Pobrzeże Szczecińskie, Pobrzeże Koszalińskie, Pobrzeże Gdańskie, Kaszuby, Pojezierze Pomorskie i Krajnę. Granice regionu opierają się na Reknicy (na zachodzie) i na linii Warty, Noteci, Wisły i Drwęcy na południu i południowym wschodzie.

Większa część Pomorza znajduje się w granicach Polski, w obrębie województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Niewielkie fragmenty regionu znajdują się w województwach: wielkopolskim i lubuskim. Po stronie niemieckiej znajduje się Pomorze Przednie. Jego terytorium prawie w całości znajduje się w obrębie kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie, jedynie tereny nadodrzańskie z miastami Schwedt/Oder i Gartz wchodzą w skład kraju związkowego Brandenburgia. Podział ten ukształtował się w wyniku trzech konferencji pokojowych (Teheran, Jałta, Poczdam), kończących II wojnę światową.

Na Pomorzu dominuje krajobraz morenowy, a więc występują tu liczne naturalne jeziora. Całe Pomorze leży w zlewisku Morza Bałtyckiego. Charakterystyczną cechą regionu są krótkie, uchodzące bezpośrednio do morza rzeki, jak Parsęta, Rega, Słupia, Łeba czy Piana, oraz duże, płytkie jeziora przybrzeżne, jak Łebsko i Gardno. Na rzekach, głównie na Słupi, znajdują się zbiorniki retencyjne. Największe z nich to Konradowo i Głębokie. Do celów energetycznych wykorzystano również jeziora naturalne: Kwiecko koło Żydowa oraz Żarnowieckie. Woda z tych zbiorników zasila elektrownie szczytowo-pompowe.

Największe miasta Pomorza to: Gdańsk, Szczecin, Gdynia, Toruń, Koszalin, Słupsk, Grudziądz, Chojnice, Tczew, Stargard i Strzałów.

No i kolega nam sprecyzowal :)21
U 93 - Prawie oryginał :) Joanna Brodzik Edition :)

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn lis 21, 2011 2:24 pm

te zderzaki są kijowe bo mało wysunięte w stosunku do budy przy kolicji zniszczysz sobie światła , weź wysuń bardziej je w stosunki do auta
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » pn lis 21, 2011 3:04 pm

Ten z offroad armory ma zaczepy na szekle,drugi nie ma zaczepów i płyty pod windę - trza kombinować, pierwszy trochę mało wysunięty - co nie oznacza od razu zniszczeń tylko kąt natarcia prawie 90 stopni :)21
Wszystkie mocowane są w fabryczne otwory?
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 21, 2011 3:33 pm

A myslisz,ze Ci ktos powie p paru zdjeciach z netu?

Jak 3k to za duzo to bym sie zaczal zastanawiac. Bo duzo taniej nie dostaniesz. Byl niejeden temat na forum.
Zejdziesz moze do 2,5k? Bo mniej materialu jak w wiekszych terenowkach. Do 2k? Juz Ciezko bedzie.
Mozesz ze szwagrem w szopie zrobic taniej, ale na pewno bedziesz nastepne kilkadziesiat poprawek do niego robil.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn lis 21, 2011 5:48 pm

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pn lis 21, 2011 6:04 pm

:)21

I dlatego wole terenowke...
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
kacjen
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kacjen » pn lis 21, 2011 6:12 pm

Zastanawiam się nad sensem strugania takiego półtonowego lodołamacza. Tym bardziej do lekkiego suzuki.
Co do wysunięcia zderzaka to sądzę, że znacznie gorsze są za bardzo wysunięte zderzaki niż te schowane.
Jak będzie niepotrzebnie wystawał, to będziesz nim głownie rył w ziemi - a takie sytuacje zdarzają się znacznie częściej niż kolizje z twardymi przedmiotami. (drzewami) :wink:
Vitara Cabrio 33 calowy simex (bulwar :) )
http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=1989

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » wt lis 22, 2011 1:09 am

Wojtek_W pisze:A myslisz,ze Ci ktos powie p paru zdjeciach z netu?

Jak 3k to za duzo to bym sie zaczal zastanawiac. Bo duzo taniej nie dostaniesz. Byl niejeden temat na forum.
Zejdziesz moze do 2,5k? Bo mniej materialu jak w wiekszych terenowkach. Do 2k? Juz Ciezko bedzie.
Mozesz ze szwagrem w szopie zrobic taniej, ale na pewno bedziesz nastepne kilkadziesiat poprawek do niego robil.
Ze złota chcesz te zderzaki dziergać ?? jak komuś nie zależy na płycie pod windę i udziwnień typu balustrada od balkonu to odważę się powiedzieć, że za 1 tyś złotych można stworzyć coś bardzo bardzo dobrego :wink:

Te dwa łącznie kosztowały może z 700zł...przedni został zweryfikowany przez drzewo...zgiął się przy uderzeniu w baobab przy dosyć dużej prędkości...ale pozostał na sowim miejscu...gdyby nie on pewnie pogiął bym most i zdeformował ramę...przed uderzeniem działał perfekcyjnie...na zdjęciu nie widać zaczepów do szekli...były mocowana na płaskowniku (w 3 punktach każdy) do ramy. Tylni pewnie dalej sprawuje swoją funkcję u aktualnego właściciela suki.

Obrazek
Obrazek

bst

Post autor: bst » wt lis 22, 2011 8:49 am

sciba pisze:
Te dwa łącznie kosztowały może z 700zł...przedni został zweryfikowany przez drzewo...zgiął się przy uderzeniu w baobab przy dosyć dużej prędkości...ale pozostał na sowim miejscu...gdyby nie on pewnie pogiął bym most i zdeformował ramę...przed uderzeniem działał perfekcyjnie...na zdjęciu nie widać zaczepów do szekli...były mocowana na płaskowniku (w 3 punktach każdy) do ramy. Tylni pewnie dalej sprawuje swoją funkcję u aktualnego właściciela suki.
Ale to jest samurai, gdzie to co pokazales robi sie z odpowiednio przemodelowanego profilu zamknietego.

W jimnym trzeba zderzak zrobic tak aby zaslonic to co zaslania fikusnie pokrzywiony plastikowy zderzak. Co wymaga precyzji, estetyki i nieco bardziej zmyslnego ksztaltu.
Vitara 30''
Jimny DDIS
GV 2.0 HDI A/T

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » wt lis 22, 2011 9:31 am

mari pisze:
billy-P pisze:
jakby co , to pomorze

Nie moglem sie powstrzymac:

Pomorze obejmuje znaczny obszar w północnej części Rzeczypospolitej i Niemiec. Obejmuje Pomorze Przednie, Rugię, Pobrzeże Szczecińskie, Pobrzeże Koszalińskie, Pobrzeże Gdańskie, Kaszuby, Pojezierze Pomorskie i Krajnę. Granice regionu opierają się na Reknicy (na zachodzie) i na linii Warty, Noteci, Wisły i Drwęcy na południu i południowym wschodzie.

Większa część Pomorza znajduje się w granicach Polski, w obrębie województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Niewielkie fragmenty regionu znajdują się w województwach: wielkopolskim i lubuskim. Po stronie niemieckiej znajduje się Pomorze Przednie. Jego terytorium prawie w całości znajduje się w obrębie kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie, jedynie tereny nadodrzańskie z miastami Schwedt/Oder i Gartz wchodzą w skład kraju związkowego Brandenburgia. Podział ten ukształtował się w wyniku trzech konferencji pokojowych (Teheran, Jałta, Poczdam), kończących II wojnę światową.

Na Pomorzu dominuje krajobraz morenowy, a więc występują tu liczne naturalne jeziora. Całe Pomorze leży w zlewisku Morza Bałtyckiego. Charakterystyczną cechą regionu są krótkie, uchodzące bezpośrednio do morza rzeki, jak Parsęta, Rega, Słupia, Łeba czy Piana, oraz duże, płytkie jeziora przybrzeżne, jak Łebsko i Gardno. Na rzekach, głównie na Słupi, znajdują się zbiorniki retencyjne. Największe z nich to Konradowo i Głębokie. Do celów energetycznych wykorzystano również jeziora naturalne: Kwiecko koło Żydowa oraz Żarnowieckie. Woda z tych zbiorników zasila elektrownie szczytowo-pompowe.

Największe miasta Pomorza to: Gdańsk, Szczecin, Gdynia, Toruń, Koszalin, Słupsk, Grudziądz, Chojnice, Tczew, Stargard i Strzałów.

No i kolega nam sprecyzowal :)21
Pomogło :lol:

billy-P
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: billy-P » wt lis 22, 2011 12:30 pm

dziękuję za definicje pomorza :)2 , tylko że pracowite wklejanie takich informacji nie spowodowało jakiejkolwiek pożytecznej rady w sprawie zderzaków :roll:

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » wt lis 22, 2011 12:40 pm

bst pisze:
sciba pisze:
Ale to jest samurai, gdzie to co pokazales robi sie z odpowiednio przemodelowanego profilu zamknietego.

W jimnym trzeba zderzak zrobic tak aby zaslonic to co zaslania fikusnie pokrzywiony plastikowy zderzak. Co wymaga precyzji, estetyki i nieco bardziej zmyslnego ksztaltu.
trzeba mieć plan takiego zderzaka nakreślony w cadzie, na podstawie takiego planu się docina laserem i dogina odpowiedniej grubości blachę po czy się to wszytko spawa i jest pięknie i estetycznie, jak zdobędziesz taki plan to nie ma problemu z wykonaniem takiego zderzaka, ja nie mam dostępu do jamnika by pomierzyć to wszystko, za 3tyś to można wykonać 3 takie zderzaki...
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt lis 22, 2011 12:52 pm

Ja wiem,ze wsadzam kij w mrowisko.. :)21

Ale sprobujcie najpierw zrobic taki zderzak, a pozniej gadajcie.
Teoria teoria... ale na CADzie trzeba sie znac - jak nie to musisz komus zlecic - trzeba jeszcze to pomalowac jakims proszkiem etc.. wypadaloby przetestowac odrobine..
Juz pomijam, ze jakby to trzeba robic na kompie z orginalnym systemem, CADem + oplcic ZUSy , VATy, sraty..
Jesli to ma byc zlizone jakosciowo do zdjec wyzej to przy na czarno niespecjalnie da sie w 1000 zmiescic.
O robocie legalnej to juz nie wspominam nawet. Wielu juz na tym forum probowalo i predzej czy pozniej kazdy dochodzi do takiego wniosku.

Oczywiscie pomijam przyspawanie Ceownika do ramy i po nacieciu flexem dogiecia odrobine. Wtedy da sie taniej. :)21

Awatar użytkownika
sciba

Post autor: sciba » wt lis 22, 2011 1:10 pm

slavok pisze:
bst pisze:
sciba pisze:

trzeba mieć plan takiego zderzaka nakreślony w cadzie, na podstawie takiego planu się docina laserem i dogina odpowiedniej grubości blachę po czy się to wszytko spawa i jest pięknie i estetycznie, jak zdobędziesz taki plan to nie ma problemu z wykonaniem takiego zderzaka, ja nie mam dostępu do jamnika by pomierzyć to wszystko, za 3tyś to można wykonać 3 takie zderzaki...
Jak najbardziej się zgadzam.
Myślę, że trochę kartonu i damy rade zbudować ładny model na swoim jamniczku. Później do obróbki laserowej, malowanie. Chyba się zmieszczę w tysiaku. Efekty zamieszczę na pewno. CADa oryginalnego nie będę kupował :)21 zawsze można zrobić to w Invetorze :lol: jak trzeba będzie to znajdę wykłady z 3 roku i też damy rade Panie...ale chyba zaawansowane komputerowe systemy wspomagania projektowania będą ty zbędne :wink:

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » wt lis 22, 2011 1:15 pm

To dawaj :)2
Chetnie zobacze projekt i finalna realizacje :)

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » wt lis 22, 2011 2:15 pm

sciba pisze: Jak najbardziej się zgadzam.
Myślę, że trochę kartonu i damy rade zbudować ładny model na swoim jamniczku. Później do obróbki laserowej, malowanie. Chyba się zmieszczę w tysiaku. Efekty zamieszczę na pewno. CADa oryginalnego nie będę kupował :)21 zawsze można zrobić to w Invetorze :lol: jak trzeba będzie to znajdę wykłady z 3 roku i też damy rade Panie...ale chyba zaawansowane komputerowe systemy wspomagania projektowania będą ty zbędne :wink:
Działaj, cada nie musisz kupować w oryginale, ze strony autodesku można sobie ściągnąć darmową wersje dla studentów :)21
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”