Opony zimowe - Jimny
Moderator: Albert_N
-
-
Opony zimowe - Jimny
Cóż, jak w tytule. Potrzebuję kupić zimówki, ale jako że to mój pierwszy samochód z napędem na tył i pierwsza terenówka, zupełnie nie wiem na co się zdecydować.
Samochód wykorzystuję na co dzień oraz turystycznie. Głównie zależy mi na stabilności i bezpieczeństwie na asfalcie, choć oczywiście wolałbym coś bardziej uniwersalnego (jeśli nie odbywałoby się to istotnym kosztem stabilności na asfalcie). Myślałem o pozostaniu przy standardowych rozmiarach.
Zdaję sobie sprawę, że kwestia jest raczej lamerska, ale proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Samochód wykorzystuję na co dzień oraz turystycznie. Głównie zależy mi na stabilności i bezpieczeństwie na asfalcie, choć oczywiście wolałbym coś bardziej uniwersalnego (jeśli nie odbywałoby się to istotnym kosztem stabilności na asfalcie). Myślałem o pozostaniu przy standardowych rozmiarach.
Zdaję sobie sprawę, że kwestia jest raczej lamerska, ale proszę o wyrozumiałość i pomoc.
Re: Opony zimowe - Jimny
a jaki masz tam rozmiar kolek ? trzeba sprawdzic co jest na rynku, a potem mozemy sie pomadrzyc. Ja kiedys w samurajcu mialem BF Goodrich Winter Slalom, miekka opona z duza iloscia lamelek, dobra do lekkiego auta, smigalo sie na tym zajefajnie w jakims leciutkim terenie tez.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
-
-
Standardowy rozmiar opon to 205/70/15. Nad BF Goodrich Winter Slalom się mocno zastanawiam, wydają się najtańszymi z sensownych.
jak jest dostępny rozmiar to bież pirelli Carving Edge nie miałem lepszych zimówek niski indeks prędkości ale za to doskonałe w każdych warunkach
NO I JEST RZOPA
cooper discoverer
w disco miałem 2 komplety w daćce zamontowałem niedawno
nie ma lepszych zimówek wg mnie
380zł szt
w disco miałem 2 komplety w daćce zamontowałem niedawno
nie ma lepszych zimówek wg mnie
380zł szt
Dunlop Grandtrek SJ6

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
no to teraz niech sobie wybierze 

-
- jestem tu nowy...
Też się nad tym zastanawiałem i postanowiłem przejeździć zimę na at-kach. Czy dobrze zrobiłem - to się okaże, na razie jest ok 

Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
no to uwazaj przy hamowaniu i na sliskich zakretach
Cooper faktycznie kozak, mam w mitsu i jest to megazimowka 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Coś najbardziej zbliżonego rozmiarem 195/65R15 od 280 Mabor, 330 Uniroyal, 400 Michelin w IC
-
-
Osiołkowi w żłoby dano...
ale w sumie to dobrze, że jest z czego wybierać. Dziękuję wszystkim.
Reasumując, letnie AT w zimie, to nie jest dobry pomysł.

Ja też mam AT-ki i do wczoraj sprawę olewałem, ale jak rano nie mogłem ruszyć ze skrzyżowania, bo jednym kołem z tyłu stałem na lodzie i buksowało w miejscu, nastawianie mi się zmieniło. Nie chodzi nawet o to, że mnie obtrąbili jak cholera i że ruszyłem dopiero z zapiętym 4x4, ale wyobraziłem sobie jak wyglądałoby gwałtowne hamowanie i wizja ta trochę mnie zmroziła...gorgjunior pisze:Też się nad tym zastanawiałem i postanowiłem przejeździć zimę na at-kach. Czy dobrze zrobiłem - to się okaże, na razie jest ok
Reasumując, letnie AT w zimie, to nie jest dobry pomysł.
-
- jestem tu nowy...
Nie wiem, czy zimówka poradziłaby sobie lepiej... Na lód nie ma rady, w takim przypadku tylko blokada tyłu.
Jimny 1,3AT, ProComp+2", B.L.+2", KM2 31x10,5R15, LR, snorkel, odpowietrzenia, osłony,...
-
-
Jimny nie ma takowej.gorgjunior pisze:Nie wiem, czy zimówka poradziłaby sobie lepiej... Na lód nie ma rady, w takim przypadku tylko blokada tyłu.
-
- jestem tu nowy...
Wiem, chodziło mi tylko o to, że opony nic nie zmienią na lodzie. Mam plaskate quattro na zimówkach i na lodzie ślizga się dokładnie tak, jakby był na łysych letnich. Zimówka zapewnia lepszą trakcję w śniegu, nawet troche śliskim, ale na lód nie ma rady...
co ty dupcysz?
przejedź się na dobrych zimówkach po lodzie, a przejedź się na letnich
przejedź się na dobrych zimówkach po lodzie, a przejedź się na letnich

-
- jestem tu nowy...
Nie, chyba nie ma sensu... Problemem jest raczej moja totalna nieumiejętność jazdy samochodem, bo jak rozumiem szanowny Pan Profesor na lodzie potrafi zatrzymać się w miejscu. Dla mnie, to pewnie i kolce by nie pomogły...
Nie no ręce opadają.
Suzuki Jimny Elegance 2011, nieśmiało napoczęty...gorgjunior pisze:Nie, chyba nie ma sensu... Problemem jest raczej moja totalna nieumiejętność jazdy samochodem, bo jak rozumiem szanowny Pan Profesor na lodzie potrafi zatrzymać się w miejscu. Dla mnie, to pewnie i kolce by nie pomogły...
mówi samo za siebie....

przez rdzę nieśmiało napoczęty?

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
-
- jestem tu nowy...
A co Ci to mówi? Pochwal się, sprawdźmy Twoją przenikliwość.gruszkin pisze:Suzuki Jimny Elegance 2011, nieśmiało napoczęty...gorgjunior pisze:Nie, chyba nie ma sensu... Problemem jest raczej moja totalna nieumiejętność jazdy samochodem, bo jak rozumiem szanowny Pan Profesor na lodzie potrafi zatrzymać się w miejscu. Dla mnie, to pewnie i kolce by nie pomogły...
mówi samo za siebie....
że powinieneś zacząć od czytania forum i przyswojenia wiedzy, a później zadawać pytania.gorgjunior pisze:A co Ci to mówi? Pochwal się, sprawdźmy Twoją przenikliwość.gruszkin pisze:Suzuki Jimny Elegance 2011, nieśmiało napoczęty...gorgjunior pisze:Nie, chyba nie ma sensu... Problemem jest raczej moja totalna nieumiejętność jazdy samochodem, bo jak rozumiem szanowny Pan Profesor na lodzie potrafi zatrzymać się w miejscu. Dla mnie, to pewnie i kolce by nie pomogły...
mówi samo za siebie....
skoro żadne opony na lodzie nie robią to na uj pytasz co kupić?

-
- jestem tu nowy...
mógłbyś zacytować któreś z moich pytań?
-
- jestem tu nowy...
i to by było chyba na tyle dyskusji z Tobą.
oczywiście...
proszzzz

proszzzz
gorgjunior pisze:mógłbyś zacytować któreś z moich pytań?

foch?gorgjunior pisze:i to by było chyba na tyle dyskusji z Tobą.