jimny - awarie skrzyni biegów
Moderator: Albert_N
jimny - awarie skrzyni biegów
pomóżcie koledzy w znalezieniu wątka o awariach ręcznych skrzyń biegów w Jimnym
Re: jimny - awarie skrzyni biegów
lemar pisze:pomóżcie koledzy w znalezieniu wątka o awariach ręcznych skrzyń biegów w Jimnym
a co Ci się dzieje z tą skrzynią ? I jaki rocznik samochodu ?
4x4 Tczew
Jimny 1,3 benzyna, 2005 r. już z guzikami, przebieg ok. 67 tys.
Jakieś 500 km temu zaczęły się dziwne hałasy, które się z czasem nasilały, podniosłem auto i po obsłuchaniu na biegu stwierdziłem tzw. rzegotanie w skrzyni (manualnej) i to głośne. Cóż było robić, do mechanika i skrzynia w dół.
Po rozkręceniu skrzyni okazało się, że padły łożyska. Przyznam się, że byłem zaskoczony nieco, iż przy niewielkim przebiegu
już łożyska do wymiany ? Ciekaw jestem czy ktoś już miał w jimnym takie przypadki i jakie ma wnioski z tej okazji.
Jakieś 500 km temu zaczęły się dziwne hałasy, które się z czasem nasilały, podniosłem auto i po obsłuchaniu na biegu stwierdziłem tzw. rzegotanie w skrzyni (manualnej) i to głośne. Cóż było robić, do mechanika i skrzynia w dół.
Po rozkręceniu skrzyni okazało się, że padły łożyska. Przyznam się, że byłem zaskoczony nieco, iż przy niewielkim przebiegu
już łożyska do wymiany ? Ciekaw jestem czy ktoś już miał w jimnym takie przypadki i jakie ma wnioski z tej okazji.
Woda się czasem do skrzyni nie dostała? Jak wyglądał olej po spuszczeniu?
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
olej czysty, mechanik od skrzyni trzy razy spotkał się z takim przypadkiem w Jimnym a generalnie mówi, że są to skrzynie delikatne
Jimny opisywany jako auto terenowe a okazuje się, że jest bardzo "delikatny" 

Jeżeli padły łożyska (stawiam na olej - pewnie kiedyś było go za mało albo był z wodą) to po wymianie ma porządne np. japońskie temat już nie wróci
Nie jest ich tam strasznie dużo więc nie powinno być tak strasznie

Nie jest ich tam strasznie dużo więc nie powinno być tak strasznie
Fascynaci 4x4
oby tak było, a na marginesie to chyba jednak w Polsce niezbyt dużo Jimnych jeździ w trudniejszym terenie, to i stąd brak doświadczeń w tym względzie
Pierwsze słyszę żeby łożyska padały w skrzyniach
Ten mechanik to jakiś farciarz jak tyle razy naprawiał, lepiej niech w totka gra
Padają synchronizatory... ale znacznie wolniej niż w samuraiu
(i nie przy normalnym użytkowaniu
)

Padają synchronizatory... ale znacznie wolniej niż w samuraiu

o to chodzi, o to chodzi,
auto odebrałem z naprawy, skrzynia działa jak trzeba
auto odebrałem z naprawy, skrzynia działa jak trzeba
Tzn o synchronizatory chodziło?
Jeśli tak to spokojnie jestem w stanie uwierzyć
Jeśli tak to spokojnie jestem w stanie uwierzyć

jednak o łożyska, były uszkodzone, jedno z nich widziałem i miało rozerwany koszyk oraz uszkodzone kulki