Udoskonalanie Grand Vitary pomocy!
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Udoskonalanie Grand Vitary pomocy!
Witam
Przyszła pora na udoskonalenie mojej GV 2.5 V6. Z racji wykonywanego zawodu praktycznie coddziennie jeżdżę po lesie. Najbardziej dokucza mi mały prześwit w GV. W temetyce off road jestem zielony więc zwracam się do kolegów z prośbą o pomoc. Mój plan jest następujący:
1. wymienić opony na AT BFgoodrich niestety nie mogę znaleść w rozmiarze pasującym do GV czyli 235/60/16 czy wejdzie ta o rozmiarze 235/70/16? Czy opona spełni dobrze zadanie całorocznej i nada się do jazdy na dłuższych trasach? czy może jest jakaś tańsza i równie dobra alternatywa dla tej opony?
2. podnieść ja troszkę do góry bez ingerencji w elementy zawieszenia tzn podłożyć podkładki pod sprężyny 35mm przód i 50mm tył. Czy wymusza to również wymianę amortyzatorów lub konieczne są nowe sprężyny? moje mają już przejechane ponad 170 tys i są już pewnie trochę zużyte.
3. Montaż stalowego zderzaka przedniego z wyciągarką( wyciągarka w dalszej przyszłości) Gdzie można nabyć taki zdeżak w koloże srebrnym ( takim jak boczne plastiki) w sieci znalazłem tylko jeden czarny w cenie powyżej 3k. Na ile jest to legalne i czy bez problemu przejdę przegląd z takim autem( auto nie tylko w teren)?
Za wszelkie od(pod)powiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam
Sławek
Przyszła pora na udoskonalenie mojej GV 2.5 V6. Z racji wykonywanego zawodu praktycznie coddziennie jeżdżę po lesie. Najbardziej dokucza mi mały prześwit w GV. W temetyce off road jestem zielony więc zwracam się do kolegów z prośbą o pomoc. Mój plan jest następujący:
1. wymienić opony na AT BFgoodrich niestety nie mogę znaleść w rozmiarze pasującym do GV czyli 235/60/16 czy wejdzie ta o rozmiarze 235/70/16? Czy opona spełni dobrze zadanie całorocznej i nada się do jazdy na dłuższych trasach? czy może jest jakaś tańsza i równie dobra alternatywa dla tej opony?
2. podnieść ja troszkę do góry bez ingerencji w elementy zawieszenia tzn podłożyć podkładki pod sprężyny 35mm przód i 50mm tył. Czy wymusza to również wymianę amortyzatorów lub konieczne są nowe sprężyny? moje mają już przejechane ponad 170 tys i są już pewnie trochę zużyte.
3. Montaż stalowego zderzaka przedniego z wyciągarką( wyciągarka w dalszej przyszłości) Gdzie można nabyć taki zdeżak w koloże srebrnym ( takim jak boczne plastiki) w sieci znalazłem tylko jeden czarny w cenie powyżej 3k. Na ile jest to legalne i czy bez problemu przejdę przegląd z takim autem( auto nie tylko w teren)?
Sławek
SJ 413 88 niemotany
Grand Vitara 99 2.5 V6 seria, stan dziewiczy z oryginalnym przebiegiem 165tys

Re: Udoskonalanie Grand Vitary pomocy!
ad1) 235/70 R16 jak najbardziej wejdą ale lepiej to zrobić w zestawie z podniesieniem auta. Można też założyć 225/70 R16.
ad2) Lift na podkładkach rzędu 30 mm da się zrobić bez ingerencji w zawieszenie. Jeśli chcesz mieć lepiej to są zestawy zawieszenia np. OME. Zestaw jest droższy niż podkładki ale masz przy tym komplet nowych sprężyn i amortyzatorów no i lepszą pracę całego zawieszenia. Moim zdaniem warto szczególnie, że jak piszesz może trzeba te elementy wymienić tak czy inaczej.
ad3) O ile ad 1 i 2 sprawdzone osobiście to tu doświadczeń mało ale według literatury zmiana zderzaka na metalowy w Twoim aucie powinna być legalna tzn. nie powinno być problemów z przeglądem. Oprócz produktów "gotowych" można też poszukać warsztatu, który takie coś dorobi.
ad2) Lift na podkładkach rzędu 30 mm da się zrobić bez ingerencji w zawieszenie. Jeśli chcesz mieć lepiej to są zestawy zawieszenia np. OME. Zestaw jest droższy niż podkładki ale masz przy tym komplet nowych sprężyn i amortyzatorów no i lepszą pracę całego zawieszenia. Moim zdaniem warto szczególnie, że jak piszesz może trzeba te elementy wymienić tak czy inaczej.
ad3) O ile ad 1 i 2 sprawdzone osobiście to tu doświadczeń mało ale według literatury zmiana zderzaka na metalowy w Twoim aucie powinna być legalna tzn. nie powinno być problemów z przeglądem. Oprócz produktów "gotowych" można też poszukać warsztatu, który takie coś dorobi.
-
- jestem tu nowy...
Byłem dziś na stacji diagnostycznej i okazuje się że amorki na przodzie mają 56 i 64% tył odpowiednio 59 i 61% tak więc już długo na nich nie pojezdzę. Kolego mml gdybyś był uprzejmy napisać coś więcej o swoim lifcie OME kosztach i wrażeniach z jazdy byłbym bardzo wdzięczny. Czy auto dużo straciło na komforcie jazdy po czarnym? Czy wzrosło również spalanie?
Serdecznie pozdrawiam
Sławek
Serdecznie pozdrawiam
Sławek
SJ 413 88 niemotany

- sebastian2357
Patrząc po tym że amorki jak są nowe to maja jakies 80% to nie jest tak tragicznie.
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
- pawel-foto
- jestem tu nowy...
A co do kosztów podniesienia(podepnę się bo mnie to też interesuje tym bardziej, że jak zamontuję osłony to chyba stracę na prześwicie 2cm).
Zestaw 4 amorów i 4 sprężyn to ok. 2600zł. Czy można znaleźć coś taniej czy nie warto szukać. I ew. jakie opinie o podkładkach pod sprężyny? Np. te:
http://allegro.pl/podkladka-pod-sprezyn ... 08388.html
i wymiana samych amortyzatorów. Czy podkładkami nie warto sobie głowy zawracać?
Zestaw 4 amorów i 4 sprężyn to ok. 2600zł. Czy można znaleźć coś taniej czy nie warto szukać. I ew. jakie opinie o podkładkach pod sprężyny? Np. te:
http://allegro.pl/podkladka-pod-sprezyn ... 08388.html
i wymiana samych amortyzatorów. Czy podkładkami nie warto sobie głowy zawracać?
Jeździłem na podkładkach http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=22&t=3534 i było spoko miękko .
Teraz mam lovellsa i jest lepiej ale trochę za twardo ale jakby zrobić zderzaki i wstawić jakieś małe podkładki pod sprężyny plus dystans na amora i obniżyć przedni most to było by super

Teraz mam lovellsa i jest lepiej ale trochę za twardo ale jakby zrobić zderzaki i wstawić jakieś małe podkładki pod sprężyny plus dystans na amora i obniżyć przedni most to było by super

Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia
-
- jestem tu nowy...
Paweł foto
Gdybyś zamówił części tutaj
http://www.iparts.pl/auto-czesci/sprezy ... 00113.html
i amorki
http://www.iparts.pl/auto-czesci/amorty ... 00121.html
wyszło by Ci 800 zł plus podkładki z allegro i tysiąc by starczyl ale nie wiem czy te najtańsze sprężyny i amory są cokolwiek warte i warto się w to bawic?
Pozdrawiam
P.S.
Zresztą ciekawy jestem opinii części z i parts kompletne sprzęgło do GV mają za 1000 zł jak pytalem w japamoto to zawołali 1500 zl.
Gdybyś zamówił części tutaj
http://www.iparts.pl/auto-czesci/sprezy ... 00113.html
i amorki
http://www.iparts.pl/auto-czesci/amorty ... 00121.html
wyszło by Ci 800 zł plus podkładki z allegro i tysiąc by starczyl ale nie wiem czy te najtańsze sprężyny i amory są cokolwiek warte i warto się w to bawic?
Pozdrawiam
P.S.
Zresztą ciekawy jestem opinii części z i parts kompletne sprzęgło do GV mają za 1000 zł jak pytalem w japamoto to zawołali 1500 zl.
SJ 413 88 niemotany

Lepiej z pieniędzy przewidzianych na zderzak zainwestuj w zawieszenie i nie baw się półśrodkami. Dasz podkładki, zamontujesz zderzak i okaże się że samochód ma ten sam prześwit albo i mniejszy. Moim zdaniem zderzak to zbędny gadżet, chyba że zamierzasz nim drzewa powalać. Wyciągarkę powinno dać się zamontować w fabryczny zderzak.Slawek1983 pisze: 2. ....
3. ....
Sławek
Dzika Koza
-
- jestem tu nowy...
Michał 4x4
Wlaśnie o to chodzi, no może nie drzewa ale krzewy itd.
SJ 413 88 niemotany

Na krzaczki to wystarczy np. taka osłonaSlawek1983 pisze:Michał 4x4
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/140/5747.html
Dzika Koza
Koszty to pewnie coś koło 4tys - przynajmniej tyle było u mnie przy kupowaniu w polskich sklepach internetowych.Slawek1983 pisze:Byłem dziś na stacji diagnostycznej i okazuje się że amorki na przodzie mają 56 i 64% tył odpowiednio 59 i 61% tak więc już długo na nich nie pojezdzę. Kolego mml gdybyś był uprzejmy napisać coś więcej o swoim lifcie OME kosztach i wrażeniach z jazdy byłbym bardzo wdzięczny. Czy auto dużo straciło na komforcie jazdy po czarnym? Czy wzrosło również spalanie?
Serdecznie pozdrawiam
Sławek
Podkładki to będzie gdzieś 1tys - razem z montażem.
Auto nie straciło nic jeśli chodzi o komfort jazdy po czarnym a powiem więcej, że nawet zyskało. U Ciebie efekt powinien być jeszcze lepszy bo masz dużo dłuższy przebieg (ja wymieniałem przy około 80tys). Spalanie to trudno powiedzieć (teoretycznie trochę powinno ale ja nie do końca zauważyłem) - według mnie dużo bardziej zależy od stylu jazdy i typu opon niż od prześwitu.
- pawel-foto
- jestem tu nowy...
A jak z twardością? Nie jest twardsze? Masz sprężyny czy podkładki?mml pisze:...
Auto nie straciło nic jeśli chodzi o komfort jazdy po czarnym a powiem więcej, że nawet zyskało...
Mam pełen nowy zestaw OME czyli sprężyny + amortyzatory. Powiedziałbym, że jest nawet nieco bardziej miękko.
- pawel-foto
- jestem tu nowy...
A mnie się plany pozmieniały i muszę jednak sprzedać osłony. Oryginalne, niemieckie, 3mm stal. Cena katalogowa kompletu to ponad 1600zł (silnik-929,88zł i skrzynia-710,33zł). Jakby ktoś chciał cena za komplet 1200zł.