Wyciek oleju z automatu

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
czarny.piotr

Wyciek oleju z automatu

Post autor: czarny.piotr » ndz sty 08, 2012 12:17 pm

mechanik wymienił olejw skrzyni, założył nową uszczelkę pod misą olejową w skrzyni... niestety mimo dokręcenia śrub olej kapie. podobno przy zalewaniu coś się mogło rozlać i teraz skapuje ale ile to może trwać i jak siętego pozbyć... planowałem umyć skrzynię biegów myjką ciśnieniową ale nie wiem czy przy takim myciu nie wleję do środka wody przez jakieś wychodzące z niej rurki
czarny.piotr

Awatar użytkownika
alfik

Re: Wyciek oleju z automatu

Post autor: alfik » ndz sty 08, 2012 1:09 pm

Coś podobnego!? W czwartek odebrałem auto z ASO po wymianie oleju w automacie i też cieknie - z lektury netu wynika, że albo źle założona uszczelka lub dokręcona miska, albo oleju jest za dużo, pieni się i wychodzi. Łączę się w bólu - z podłogi zebrałem ponad pół litra i podobną ilość do miski (u mnie mieści się 8 litrów).
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » ndz sty 08, 2012 4:21 pm

czarny.piotr pisze:mechanik wymienił olejw skrzyni, założył nową uszczelkę pod misą olejową w skrzyni... niestety mimo dokręcenia śrub olej kapie. podobno przy zalewaniu coś się mogło rozlać i teraz skapuje ale ile to może trwać i jak siętego pozbyć... planowałem umyć skrzynię biegów myjką ciśnieniową ale nie wiem czy przy takim myciu nie wleję do środka wody przez jakieś wychodzące z niej rurki
to nie myj myjką tylko spryskaj preparatem do mycie silników, odczekaj kilka minut aż się syf przeżre i lekkim ciśnieniem z węża.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
czarny.piotr

Post autor: czarny.piotr » ndz sty 15, 2012 7:34 pm

było dolane jakieś 2litry oleju za dużo.... teraz wycieki ustały . mam nadzieję że na dobre :D
czarny.piotr

Awatar użytkownika
czarny.piotr

Post autor: czarny.piotr » ndz sty 15, 2012 7:36 pm

olej wyciagałem strzykawką 100cm i zestawem do przetaczania krwi... całość w aptece około 4+2 PLN....
czarny.piotr

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » ndz sty 15, 2012 8:14 pm

czarny.piotr pisze:olej wyciagałem strzykawką 100cm i zestawem do przetaczania krwi... całość w aptece około 4+2 PLN....
Spytam tylko kontrolnie, czy miałeś dobrą procedurę sprawdzania poziomu (u mnie na przykład trzeba rozgrzać olej do 80stopni - kontrola komputerem - i sprawdzać specjalnym bagnetem warsztatowym przy pracującym motorze) ale różne skrzynie różnie mają. Panowie poprawili uszczelkę i już sucho.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
czarny.piotr

Post autor: czarny.piotr » ndz sty 15, 2012 10:09 pm

pomiar na zimno (sprawdzony poziom na bagnecie dla zimnego oleju)
czarny.piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”