wentylator i wisco w samuraju - czym zastąpić
Moderator: Albert_N
- cetus
-
- Kontaktowanie:
wentylator i wisco w samuraju - czym zastąpić
Witam - notorycznie psuje mi sie wiskoza w wentylatorze przy chlodnicy.
Mam zamiar ( podobno ktos gdzies juz tak robił) że zaklada sie wentylator bez sprzegla od inego samochodu. I tu mam pytanie czy ktoś już przerabiał ten temat .
Podobno doklada sie jakis czujnik termiczny na waż miedzy pompa a chlodnica.
Kurcze prosze o pomoc bo temat jest ciekawy. 1 pada mi ta wiskoza , 2 przy prodzeniu mozna odlaczyc z kabiny wentylator co zapobiega bryzganiu blotem po silniku.
Jeszcze raz prosze o jakies porady >
pozdrawiam
Mam zamiar ( podobno ktos gdzies juz tak robił) że zaklada sie wentylator bez sprzegla od inego samochodu. I tu mam pytanie czy ktoś już przerabiał ten temat .
Podobno doklada sie jakis czujnik termiczny na waż miedzy pompa a chlodnica.
Kurcze prosze o pomoc bo temat jest ciekawy. 1 pada mi ta wiskoza , 2 przy prodzeniu mozna odlaczyc z kabiny wentylator co zapobiega bryzganiu blotem po silniku.
Jeszcze raz prosze o jakies porady >
pozdrawiam
GRZECZNI CHŁOPCY IDĄ DO NIEBA A ŻLI CHŁOPCY ... TAM GDZIE CHCĄ 

Re: wentylator i wisco w samuraju - czym zastąpić
Chyba masz na myśli elektrowentylator - wentylator bez sprzęgła to ani nie odłączysz, a w wodzie się rozleci. Elektrowentyltor to w poloniezie był i jest we wszystkich autach przednionapędowych z poprzecznym silnikiem.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
Co robisz jak Ci pada wiskoza? Kupujesz nową (a nie kolejną używaną) i też Ci pada? Wentylator elektryczny nie będzie miał takiej mocy jak pędzony z silnika przez wiskozę.
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
- szerokimost
mocy może nie będzie elektryk miał większej ale prędkość obrotową na pewno o wiele większą szczególnie przy niskich obrotach silnika no i możliwość wyłączenia elektryka przy kontakcie z wodą , niestety wisko w samcu przy wolnej jeździe w terenie nie daje sobie rady z wychłodzeniem chłodnicy/silnikaKSikorski pisze:Co robisz jak Ci pada wiskoza? Kupujesz nową (a nie kolejną używaną) i też Ci pada? Wentylator elektryczny nie będzie miał takiej mocy jak pędzony z silnika przez wiskozę.

Samiec
Jak masz stosunkowo czystą chłodnicę to spokojnie daje radę.
- szerokimost
stosunkowoN2O pisze:Jak masz stosunkowo czystą chłodnicę to spokojnie daje radę.

Samiec
ale wcześniej czy później na rajdzie chłodnica sie zabija i wisko nie daje rady.
Miałem wisko i po 2 czy 3 rajdach problematycznych (nie od początku były problemy tylko w zależności od terenu i jazdy) zmieniliśmy na elektro i problemy z przegrzewaniem sie skończyły.
Miałem wisko i po 2 czy 3 rajdach problematycznych (nie od początku były problemy tylko w zależności od terenu i jazdy) zmieniliśmy na elektro i problemy z przegrzewaniem sie skończyły.
Samurai "BLACK DRAGON"1.6 92r;2x winch; 2x blokada:) ; 4,16.
Zebra OFF-ROAD Klub Sochaczew
elektro
ps. a jak chcesz na stałe to z 410. Tam nie ma wiskozy.

ps. a jak chcesz na stałe to z 410. Tam nie ma wiskozy.
Adam.Ż chłodnice masz oryginał z przodu czy przeniesiona na tył , już niedługo będę wszystko składał a chłodnicowy dylemat ciągle mnie męczy, robiłem próby z chłodnicą na tyle więc tak na wyższych obrotach pompa wystarczająco robi obieg ale na wolnych obieg płynu całkowicie ustaje i tu pojawia się problem albo dołożyć elektryczną pompę (700 pln) albo zmotać drugą mechaniczną napędzaną przez silnik
ja mam chłodnice z przodu, ale montowaliśmy znajomemu chłodnice na tyle i nie było większego problemu o ile układ był dobrze odpowietrzony.
Ale możliwe dlatego też że od razu kółko na pompie było zmienione na troche mniejsze.
Ale możliwe dlatego też że od razu kółko na pompie było zmienione na troche mniejsze.
- cetus
-
- Kontaktowanie:
MOzecie mi powiedziec od czego wsadzic taki elektrowentylator - chlodnica w standardowym miejscu z przodu w kom silnika . i co jeszcze musze dolozyc do takiego ukladu 

jedziesz do firmy gdzie rozbierają auta i dobierasz taki jaki ci pasuje do twojej chłodnicy , mają tego do wyboru do koloru , przynajmniej w rybniku tak jest , musisz jeszcze wkombinować w układ czujnik wentylatora ,no i oczywiście wentylator przez przekaźnik
oprócz wentylatora potrzebujesz jeszcze czujnik który będzie nim sterował.
Wentylator pasuje np. od opla agili.
Wentylator pasuje np. od opla agili.
albo od renault clio
mało prądu bierze i jest dość płaski

- cetus
-
- Kontaktowanie:
OO dzieki za info piszcie nadal od czego pasuje a ja bede szukał po szrotach lub allegro.P

Takie od klimatyzacji są całkiem fajne.
Na stole mam od klimy z vitary. Jak się podłączy do prądu, to wiatrak zaczyna się unosić jak poduszkowiec
I bierze tylko 6A.
Na stole mam od klimy z vitary. Jak się podłączy do prądu, to wiatrak zaczyna się unosić jak poduszkowiec

I bierze tylko 6A.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.