Vitara 1.6 16v - ogromne spalanie benzyny oraz gazu

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

arekal17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Vitara 1.6 16v - ogromne spalanie benzyny oraz gazu

Post autor: arekal17 » śr lut 22, 2012 2:14 pm

Witam,
Mam problem z moją suzą. Ostatnio zaobserwowałem znaczny wzrost spalania. Ostatnio na pełnym baku gazu (sekwencja STAG 4) czyli około 26l. zrobiłem około 90 km !! Na szczęście był to odosobniony przypadek bo zazwyczaj na pełnym baku robie około 160-180 km. Także spalanie wychodzi około 18 l. Pojechałem do gazownika, przedstawiłem sytuację i powiedział, że to nie możliwe i że nigdy nie miał problemów z tą instalacją. Zalecił też pojeżdzenie na benzynie i sprawdzenie sondy lamba. No więc zatankowałem benzyny i pojechałem sprawdzić sondę. Mechanik powiedział, że niby sonda sprawna, zmienia się napięcie wraz z wzrostem obrotów. Zrobiłem po tym 100 km i na benzynie spalanie wyszło podobne jak na gazie.

Następnie sprawdziłem ciśnienie na cylindrach no i tu jest problem bo na wszystkich po 8 bar. Nie robiłem jeszcze próby olejowej. Natomiast słychać troche zawory więc może to one powodują tak niskie ciśnienie? Do tego silnik jakby nie może się dogrzać. Wskazówka wychyla się może około pół centymetra.

Obroty wporządku i zapala też dobrze nawet w największe mrozy. Dodam, że przed wymianą termostatu silnik prawdopodobnie sie zagrzał bo wąż pekł jednak wskaźnik tylko na chwilę podniósł się na czerwone pole i zaraz po tym spadł.

Czy rozregulowane zawory lub pierścienie do wymiany mogą skutkować tak wysokim spalaniem? Dodam, że auto normalnie odpala i całkiem dobrze pracuje jednak nie wiem czy ma wystarczająco dużo mocy jak na te 100 hp.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
lukas 78

Re: Vitara 1.6 16v - ogromne spalanie benzyny oraz gazu

Post autor: lukas 78 » śr lut 22, 2012 3:03 pm

zacznij od regulacji zaworów i sprawdź zapłon
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

Tabson

Post autor: Tabson » czw lut 23, 2012 12:23 am

Sprawdz przedmuchy, czy nie masz emulsji na korku, czy nie bierze oleju. Temperatura za niska-może wisko się zblokowało albo wadliwy termostat pomimo tego że wymieniony?

arekal17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: arekal17 » sob lut 25, 2012 12:23 pm

Sprawdziłem przedmuchy - dołem nic nie puszcza natomiast górą to normalnie wieje.... Po zdjęciu korka silnik spada z obrotów i prawie gaśnie. Olej czysty, płyn również. Olej bierze jak szalona. W tygodniu daje zawory do zrobienia + prowadnice.

Tabson

Post autor: Tabson » sob lut 25, 2012 2:35 pm

arekal17 pisze:Sprawdziłem przedmuchy - dołem nic nie puszcza natomiast górą to normalnie wieje.... Po zdjęciu korka silnik spada z obrotów i prawie gaśnie. Olej czysty, płyn również. Olej bierze jak szalona. W tygodniu daje zawory do zrobienia + prowadnice.
Zrób jeszcze próbę olejową podczas pomiaru ciśnienia, aby wykluczyć pierścienie :wink:

arekal17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: arekal17 » ndz lut 26, 2012 9:52 pm

Już robiłem próbę olejową. Po pierwsze to jak 2 raz sprawdzałem ciśnienia "na sucho" to wyszło po 10 bar na wszystkich. Jak wlałem 20 ml oleju to nic się nie zmieniło nadal 10. Może za pierwszym razem robiłem to na zbyt zimnym silniku dlatego takie różnice.

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pn lut 27, 2012 10:48 pm

ja sie nie znam ale 10 to bardzo mało jak na sucz 13-14 to norma zajrzyj do danych technicznych
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

Awatar użytkownika
lukassos

Post autor: lukassos » wt lut 28, 2012 1:23 pm

Nie no to co ja mam zrobić? 12 w mieście i nie mam instalacji podtlenku Lpg. Ogromne to przy upalaniu: 18 na godzinę, ale to przecież na bucie cały czas.

arekal17
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: arekal17 » wt lut 28, 2012 10:04 pm

viperecki być możę ale pierścienie wyeliminowałem próbą olejową więc to raczej zawory tak puszczają. Suza już stoi u zaufanego mechanika.

Update:
Uszczelniacze na zaworach były twarde jak kamień. Spec od głowic stwierdził, że prowadnice też nie wyglądają za ciekawie i dobrze byłoby wymienić. Jak wszystko złożę do kupy to zdam relację czy coś się zmieniło.
Boję się tylko, że jak tak idealnie uszczelnie górę to pierścienie ch*h strzeli...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”