Czy ktoś z was naprawiał webasto? Odkryłem przewód z 3 zyłami. Jeden to masa, drugi plus , a trzeci jakiś zółty. Zwierajac plus z zółtym słychać warczenie, jakby odpalanie. Zwierając dłużej nic się nie dzieje. Nie wiem jak to ma działać, czy odpala się i trzyma przekrecony kluczyk i leci cieply nawiew na postoju? Miał ktoś doświadczenia z takim sprzętem?
Pozdrawiam
Dawid
SJ410 Webasto - temat rzeka
Moderator: Albert_N
Re: SJ410 Webasto - temat rzeka
Sprawdź lepiej co dokładnie zasilają te przewody. Łącząc tak na krótko możesz cos przysmażyć. Może zrób jakieś zdjęcia całego urządzenia i wiązki. A po za tym zaraz lato a Ty chcesz ogrzewanie?
Re: SJ410 Webasto - temat rzeka
lukassos pisze:Sprawdź lepiej co dokładnie zasilają te przewody. Łącząc tak na krótko możesz cos przysmażyć. Może zrób jakieś zdjęcia całego urządzenia i wiązki. A po za tym zaraz lato a Ty chcesz ogrzewanie?
Lato więc chce naprawić. Pod maską jest podłużny sprzęt. Do niego idzie paliwo i wychodzą w kabinie te 3 przewody. Nie wiem jaka jest zasada. Logicznie rozumując, zwieram jeden przewód z czerwonym i powoduje rozruch. Tylko nie wiem, czy potem plus nie powinien zasilać drugiego przewodu , powodując stałą prace webasto. Nigdy nie naprawiałem tego i nie wiem jak to działa. Webasto jest niemieckiej firmy. Widać, ze byla to opcja dodatkowa w 1982 roku