zawory hamulcowe
Moderator: Albert_N
zawory hamulcowe
z seri nowych glupich pytan
jest sposób - sprawzony
na dohamowywanie jednego z tylnych koł (przydatne w trialu , na wykrzyzach itp
chodzi mi po glowie zrobienie obwodu hamulcowego tylnego przez 2 zawory blokujace w miescu recznego
(reczny i tak zostanie na wale ) osobno prawy obwod i lewy
i teraz pytanie
wiem ,ze sa takie zawory w sklepach tuningowych / rajdowych
ale az mnie w dolku sciska jak za zawór jak z rolniczego sklepu tyle ,ze z odpowiednia koncowka mam dac 200 zł
z czego mozna to dobrac lub gdzie szukac tansze
jest sposób - sprawzony
na dohamowywanie jednego z tylnych koł (przydatne w trialu , na wykrzyzach itp
chodzi mi po glowie zrobienie obwodu hamulcowego tylnego przez 2 zawory blokujace w miescu recznego
(reczny i tak zostanie na wale ) osobno prawy obwod i lewy
i teraz pytanie
wiem ,ze sa takie zawory w sklepach tuningowych / rajdowych
ale az mnie w dolku sciska jak za zawór jak z rolniczego sklepu tyle ,ze z odpowiednia koncowka mam dac 200 zł
z czego mozna to dobrac lub gdzie szukac tansze
- dominik502
-
- Kontaktowanie:
Re: zawory hamulcowe
Ja mam założony taki http://allegro.pl/zawor-hydrauliczny-ku ... 55244.html
Gwint jest calowy, więc trzeba go przegwintować, ale robi.
Gwint jest calowy, więc trzeba go przegwintować, ale robi.
Suzuki SJ 1.8 M40 - zmienił właściciela
RR P38 4.6 HSE - zmienił właściciela
Pajero II 3.0
RR P38 4.6 HSE - zmienił właściciela
Pajero II 3.0
- vandall_jr
-
My mamy zwykły kulowy i działa ... w każdym sklepie hydraulicznym dostaniesz.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
ale my to mamy jako ham postojowy,a milas...wiesz: ameryka,tjiuning,te sprawy i ....jebs!oby tylko drzewo 
Milas,może bliżej opiszesz ten "pomys"?
Bo jak ja to rozumiem,chcesz rozgałęzić tylny obwód na prawe i lewe koło i zamontować po drodze te zawory?

Milas,może bliżej opiszesz ten "pomys"?
Bo jak ja to rozumiem,chcesz rozgałęzić tylny obwód na prawe i lewe koło i zamontować po drodze te zawory?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
w trialowych autach tak chlopaki maja
poza skretna tylna osia maja mozliwosc zachamoawania jednego z koł
moze dobrze robic zamiast blokady
masz jedno kolo w gorze i roznicówka nierobi to dochamowywujesz to kolo i oszukujesz roznicowke
ja tam zyc niemoge jak czegos niepokombinuje wiec czas pokaze co i jak
masz jedno kolo w gorze i roznicówka nierobi to dochamowywujesz to kolo i oszukujesz roznicowke

Ja mam koncept zastosować w tym celu pompę abs z jej zaworami.milas pisze:w trialowych autach tak chlopaki maja
Trzeba założyć czujniki obrotów na obu kołach i kawałkiem mądrej elektroniki sterować pompą i elektrozaworkami.
zalety:
-żelazo dedykowane do układów hamulcowych a nie przypadkowe wyroby z castoramy
-włączana pstryczkiem "blokada" w stylu traction control
wady:
-dodatkowe czujniki i elektronika
Na razie projekt czeka na długie zimowe wieczory...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Tyle ,ze
właczajac elektronicznie masz tylko on/off
przy zaworze toretycznie mozna ta siłe regolowac otwarciem zaworu ( ale jak teraz mysle to chyba niebardzo albo na bardzo krotko
)
dlatego potrzebne takie tematy bo nowe pomysly sie rodza
przy zaworze toretycznie mozna ta siłe regolowac otwarciem zaworu ( ale jak teraz mysle to chyba niebardzo albo na bardzo krotko

Pompa ze zwykłą elektronika to załatwi - funkcja ASR - u mnie w płaskim działa praktycznie od zera (kiedyś jechałem 1,5 km przez pół metrowy świeży śnieg bez łańcuchów i efekt działania był zadziwiającyKostuch pisze:Ja mam koncept zastosować w tym celu pompę abs z jej zaworami.milas pisze:w trialowych autach tak chlopaki maja
Trzeba założyć czujniki obrotów na obu kołach i kawałkiem mądrej elektroniki sterować pompą i elektrozaworkami.
zalety:
wady:

Ale wątpię czy będzie to działać metr pod wodą pozatym skuteczność ubabranych błotem hamulców też jest mocno dyskusyjna

Jak ktoś chce iść tym tropem to pompa od Peugota 607 jest bez elektroniki - w puszce są same cewki do zaworów więc można coś spróbować na jej bazie i przycisków zrobić
Fascynaci 4x4
Jesteś w mylnym błędzie.milas pisze:Tyle ,ze
przy zaworze toretycznie mozna ta siłe regolowac otwarciem zaworu ( ale jak teraz mysle to chyba niebardzo albo na bardzo krotko)

Po pierwsze możesz regulować ciśnienie jakie wytwarza pompa.
Po drugie poczytaj o modulacji PWM.
ale ja niechce robic wynalazkow
chce miec mozliwosc zaHamowania
jednego kola i pojechania dalej na jednym kole
W Pajecznie to widziałem jak witara jechala dymiac tylko jednym kolem tylnym
to tak dla lansu pod przykrywka lepszej trakcji
elektroniki niechce
chce miec mozliwosc zaHamowania

W Pajecznie to widziałem jak witara jechala dymiac tylko jednym kolem tylnym

elektroniki niechce
milas pisze:ale ja niechce robic wynalazkow
To może się zdecyduj, bo się gubisz w zeznaniachmilas pisze: ja tam zyc niemoge jak czegos niepokombinuje

moje auto ewoloje od 4 lat i niewidac temu konca zawsze mówie jak Protetyk " jeszce tylko to co sie mota i koniec " ale...
- vandall_jr
-
Powiem tylko, że polegniesz na sterowaniuKostuch pisze:Ja mam koncept zastosować w tym celu pompę abs z jej zaworami.milas pisze:w trialowych autach tak chlopaki maja
zalety:
wady:

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Hmmm... Rozumiem, że robiłeś już własny modulator pompy abs i masz w tym temacie masę doświadczeń?vandall_jr pisze:
Powiem tylko, że polegniesz na sterowaniu
- vandall_jr
-
TAK!!! Dlatego wiem, jak będzie ale spoko dawaj może będziesz pierwszy.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Może...
Jaką metodą stroiłeś parametry członów regulatora PID?

Jaką metodą stroiłeś parametry członów regulatora PID?
Ta amerykę to ja już dawno...kilka lat temu przerobiłem
.
1/Początek:próba wykorzystania do hamowania buksujacego koła układu dwóch niezależnych linek działajacych na hamulce postojowe w tylnych zaciskach.Porażka z róznych przyczyn.
2/Dalej:autonomiczny dodatkowy układ hamulcowy na tylnej osi działajacy samoczynnie na podstawie zliczania impulsów z ekstra zamontowanych czujników abs.Porażka,bo nie znalazłem zadnego mądrali który by opracował elektronikę.
3/Wynik końcowy:pilot dysponuje własnym pedałem hamulcowym i pstryczkiem uruchamiającym elektrozawory na prawe,lewe lub oba koła na raz.To działa
W wersji 3 trzeba mieć zgranego i kumatego pilota,bo prowadzenie samochodu staje się dwuosobowe
Przy dobrym treningu kierowca w ogóle nie hamuje.
W przyszłości,jak bozia da jeszcze zbudować jakiś samochód-na pewno ten patent zastosuję.Do tego czasu może Kostuch opracuje już "magiczną skrzynkę"która sama będzie decydowała na który hamulec puscić ciśnienie.Zwracam tu jednak uwagę na odpowiednią tolerancję układu/moze regulowaną/-czyli aby nie następowało zjawisko zbyt szybkiego przełaczania ciśnienia z jednego koła na drugie.
Dodam jeszcze,że próbowałem wykorzystywać ten układ do zacieśniania zakrętu przy szybkiej jeżdzie:hamowaliśmy wewnętrzne tylne koło-rezultat mizerny,bo to koło na zakręcie wędruje do góry i słabo działa jako kotwica.Może przyhamowanie wewnętrznego przedniego byłoby lepsze,ale na razie się nie odważyliśmy w obawie o glebę
Zdecydowanie uważam,że kierowca podczas jazdy nie jest w stanie efektywnie pracować tym urządzeniem-zdanie się na pilota jest konieczne.Fajna zabawa

1/Początek:próba wykorzystania do hamowania buksujacego koła układu dwóch niezależnych linek działajacych na hamulce postojowe w tylnych zaciskach.Porażka z róznych przyczyn.
2/Dalej:autonomiczny dodatkowy układ hamulcowy na tylnej osi działajacy samoczynnie na podstawie zliczania impulsów z ekstra zamontowanych czujników abs.Porażka,bo nie znalazłem zadnego mądrali który by opracował elektronikę.
3/Wynik końcowy:pilot dysponuje własnym pedałem hamulcowym i pstryczkiem uruchamiającym elektrozawory na prawe,lewe lub oba koła na raz.To działa

W wersji 3 trzeba mieć zgranego i kumatego pilota,bo prowadzenie samochodu staje się dwuosobowe

W przyszłości,jak bozia da jeszcze zbudować jakiś samochód-na pewno ten patent zastosuję.Do tego czasu może Kostuch opracuje już "magiczną skrzynkę"która sama będzie decydowała na który hamulec puscić ciśnienie.Zwracam tu jednak uwagę na odpowiednią tolerancję układu/moze regulowaną/-czyli aby nie następowało zjawisko zbyt szybkiego przełaczania ciśnienia z jednego koła na drugie.
Dodam jeszcze,że próbowałem wykorzystywać ten układ do zacieśniania zakrętu przy szybkiej jeżdzie:hamowaliśmy wewnętrzne tylne koło-rezultat mizerny,bo to koło na zakręcie wędruje do góry i słabo działa jako kotwica.Może przyhamowanie wewnętrznego przedniego byłoby lepsze,ale na razie się nie odważyliśmy w obawie o glebę

Zdecydowanie uważam,że kierowca podczas jazdy nie jest w stanie efektywnie pracować tym urządzeniem-zdanie się na pilota jest konieczne.Fajna zabawa

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- vandall_jr
-
Już Ci pisałem, że polegniesz
zacznij od zasady działania jest tu haczyk. I pomyśl czy to będzie działać w układzie suzuki a potem pomyśl o czujnikach jak program napisać... bo może wapna szkoda. Ale kibicuję bo sam jestem ciekawy czy ktoś to wymyśli i zrobi.

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- vandall_jr
-
Ojciec czekaj niech robi ... narobi się-- może mu się uda to się pewno pochwali
chcesz foty?? 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Kostuch: potrafisz zrobić taki układ?
Rzecz jak myślę stosunkowo prosta:zliczanie impulsów z kół i w zależności od wartości różnicy puszczenie prądu sterujacego na jeden lub drugi ezawór?
Rzecz jak myślę stosunkowo prosta:zliczanie impulsów z kół i w zależności od wartości różnicy puszczenie prądu sterujacego na jeden lub drugi ezawór?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Sceptyk jesteś...vandall_jr pisze:Ojciec czekaj niech robi ... narobi się-- może mu się uda to się pewno pochwalichcesz foty??

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- vandall_jr
-
Daj mu szansę ale swoją drogą jak zapytał o czujnik którego celem jest utrzymanie wartości wyjściowej na określonym poziomie, zwanym wartością zadaną - to mi klina zabił
już tak daleko jest 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Jak mowa o takiej zaawansowanej elektronice,to ja się obrażam 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
No i mnie klan vandall'ów (albo vandall'i) zjechał
Rzecz nie jest taka prosta, jak otwieranie zaworu żeby wyhamować szybciej obracające się koło.
Trzeba to robić modulując ciśnienie w zależności od fafnastu czynników wg właściwej funkcji. Wymaga to dosyć zaawansowanego algorytmu, więc zadałem oczywiste pytanie o charakterystykę odpowiedzi regulatora.
Nie jest to proste do oprogramowania ale nie niemożliwe.

Rzecz nie jest taka prosta, jak otwieranie zaworu żeby wyhamować szybciej obracające się koło.
Trzeba to robić modulując ciśnienie w zależności od fafnastu czynników wg właściwej funkcji. Wymaga to dosyć zaawansowanego algorytmu, więc zadałem oczywiste pytanie o charakterystykę odpowiedzi regulatora.
Nie jest to proste do oprogramowania ale nie niemożliwe.
- vandall_jr
-
kukluks-klan sprawa nie jest prosta ale może masz pomysł jak program zbudować to może warto. Wskazówka ciśnienie masz już stałe naciskasz hamulec i masz! pompa robi swoje daje ciśnienie agregat odbija i teraz najciekawsze jak dostarczać siłę na hamulce 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL