Stary temat : luzy na kierownicy
Moderator: Albert_N
Stary temat : luzy na kierownicy
Witam wszystkich serdecznie , jest to mój pierwszy post więc najpierw chciałbym się przedstawić : jestem mleki , pochodzę z lubuskiego mieszkam w UK. Wczoraj nabyłem wreszcie moją Suzi czy też mojego Samiego ; jeszcze nie wiem wyjdzie jak trochę pojeżdżę .
Wiem że temat był już wałkowany ale potrafię zlokalizować problemu , luz w mojej kierownicy wynosi ponad ok. 5cm. , sprawdziłem łącznik drążka kierowniczego - według mnie wygląda ok. raczej żadnych luzów , próbowałem dokręcić śrubę na przekładni - trochę poszła ale nic się nie zmieniło , przy okazji stwierdziłem brak ( nie zupełny ) płynu przekładniowego , wyczytałem na forum żeby sprawdzić końcówki drążków przy zwrotnicach i tu mam problem ; ponieważ jeśli w jeszcze w miarę się orientuję co to są i gdzie są owe drążki , to zupełnie nie wiem co mam w nich i jak sprawdzić . Będę wdzięczny za pomoc , szczególnie za wstawienie pomocnych fotek , myślę że przyda się to także komuś na przyszłość. Dzięki i pozdro.
Wiem że temat był już wałkowany ale potrafię zlokalizować problemu , luz w mojej kierownicy wynosi ponad ok. 5cm. , sprawdziłem łącznik drążka kierowniczego - według mnie wygląda ok. raczej żadnych luzów , próbowałem dokręcić śrubę na przekładni - trochę poszła ale nic się nie zmieniło , przy okazji stwierdziłem brak ( nie zupełny ) płynu przekładniowego , wyczytałem na forum żeby sprawdzić końcówki drążków przy zwrotnicach i tu mam problem ; ponieważ jeśli w jeszcze w miarę się orientuję co to są i gdzie są owe drążki , to zupełnie nie wiem co mam w nich i jak sprawdzić . Będę wdzięczny za pomoc , szczególnie za wstawienie pomocnych fotek , myślę że przyda się to także komuś na przyszłość. Dzięki i pozdro.
Re: Stary temat : luzy na kierownicy
sprawdź przy okazji pod maską:
a) krzyżak kolumny kierowniczej (przy ścianie grodziowej)
b) taką zbrojoną gumę-łącznik na kolumnie kierowniczej (przy przekładni)
a) krzyżak kolumny kierowniczej (przy ścianie grodziowej)
b) taką zbrojoną gumę-łącznik na kolumnie kierowniczej (przy przekładni)
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
a) sprawdziłem , raczej luzów żadnych nie stwierdziłem.
b) czy to takie kółko z chyba 4-ma śrubami ? Już teraz nie pamiętam , ale chyba tez sprawdzałem i na moje oko wygląda ok.
b) czy to takie kółko z chyba 4-ma śrubami ? Już teraz nie pamiętam , ale chyba tez sprawdzałem i na moje oko wygląda ok.
Jedna osoba rusza kierownicą a Ty po kolei sprawdzasz czy jest luz na wszystkich połączeniach.
Takiego luzu nie da się nie wyczuć. W samuraiu wszystko jest bardzo łatwo dostępne. Łapiesz ręką za dwa elementy i wyczujesz czy na połączeniu jest luz.
Takiego luzu nie da się nie wyczuć. W samuraiu wszystko jest bardzo łatwo dostępne. Łapiesz ręką za dwa elementy i wyczujesz czy na połączeniu jest luz.
Ostatnio zmieniony pt sie 03, 2012 10:55 am przez qwai, łącznie zmieniany 1 raz.
Fascynaci 4x4
Warto sprawdzić samą kolumnę kierowniczą, ona potrafi mieć luz sama w sobie, na odcinku od koła kierownicy do krzyżaka.
Tam jest taka tuleja, która się wyrabia...
Tam jest taka tuleja, która się wyrabia...
Suzuki Samurai & BMW & Opel & Ford in progress...
A więc : cały układ , od kierownicy aż do przekładni nie ma luzów ( a jeśli ma to naprawdę znikome ) , natomiast gdy kręcę kierownicą w całym zakresie luzu ( tzn. od oporu do oporu stawianego przez kierownicę ) to za przekładnią , drążki ( chyba to one są ) zaczynają lekko się ruszać , to znaczy w trakcie kręcenia w " strefie luzu " na kierownicy za przekładnią nic nie pracuje , dopiero gdy kierownica zaczyna stawiać opór drążki zaczynają się ruszać .
Sorki za opis , wyjaśniłem jak potrafiłem.
Sorki za opis , wyjaśniłem jak potrafiłem.
Podejrzewam że to problem z przekładnią 
Jak myślicie ?

Jak myślicie ?
Ja myślę, że jak do chwili obecnej nie jesteś pewien, które to drążki to pojedź z tym autem do mechanika..mleki pisze:Jak myślicie ?
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
I po co taki komentarz?TomaszRT pisze:Ja myślę, że jak do chwili obecnej nie jesteś pewien, które to drążki to pojedź z tym autem do mechanika..
samurai '88 4.16 GTI.
LR disko 200
LR disko 200
Dla bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego zapewne 

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Ojej, no, śmieszne. Przypomnij sobie jak na początku pytałeś się na forum jak ściągnąć koło kierownicy (!?) i nikt się nie śmiał tylko dostałeś dokładny instruktaż.KSikorski pisze:Dla bezpieczeństwa uczestników ruchu drogowego zapewne
samurai '88 4.16 GTI.
LR disko 200
LR disko 200
Dodam od siebie że nie zawsze luzy na końcówkach drążków kierowniczych da się samemu sprawdzić, zwłaszcza bez ich demontażu. Regeneracja wszystkich końcówek w Warszawie to koszt 300zł, ale wtedy rzeczywiście są lepsze niż to co występuje do innych aut w IC.
Żeby zdemontować drążki trzeba mieć ściągacz śrubowy lub wybijak typu "widelec".
Może być też tak że są wyrobione w jakiś sposób (choć to mało prawdopodobne) stożki w zwrotnicach lub w przekładni - może ktoś to przerabiał kiedyś pod inny typ końcówki a ostatecznie potem założono oryginał.
Żeby zdemontować drążki trzeba mieć ściągacz śrubowy lub wybijak typu "widelec".
Może być też tak że są wyrobione w jakiś sposób (choć to mało prawdopodobne) stożki w zwrotnicach lub w przekładni - może ktoś to przerabiał kiedyś pod inny typ końcówki a ostatecznie potem założono oryginał.
Jimny M16A
- szerokimost
albo 2 młotkiKSikorski pisze: Żeby zdemontować drążki trzeba mieć ściągacz śrubowy lub wybijak typu "widelec".

Samiec
Raczej chyba podjadę do mechanika , szkoda bo chciałem maksymalnie naprawiać autko we własnym zakresie
, tak czy inaczej dzięki.

mleki pisze:Raczej chyba podjadę do mechanika , szkoda bo chciałem maksymalnie naprawiać autko we własnym zakresie, tak czy inaczej dzięki.
Też mam mega luz i czytałem , bo myślałem , że czegoś się dowiem. Ale widze standardowo, robi się jaja. Gdybyś coś ustalił to daj znać , bo u mnie działa kierownica jak na gumie od majtek. Oglądałem odcinek fanów 4 kółek i remontaowali tam samuraja , wersja UK. Mówili, że tak ma być , bo to taki samochód i tyle. okreslili to jako gumowy układ.
Pozdrawiam
Dawid
- miodzio_1985
Zgodnie z instrukcją obsługi Samuraia z 1993 roku

Także trzeba się przestawić po przesiadce z w miarę współczesnego plaskaczaLuz na kole kierownicy powinien mieścić się w granicach 10-30 mm mierzonych po obwodzie

on-road: Lancia Lybra SW
off-road: Samurai 1,3i Cabrio '94 (album)
Układ w samuraiu działa normalnie jak w każdym homologowanym samochodzie.
ps. Nikt tu sobie jaj nie robi tylko jeśli nie jesteście w stanie sami zdiagnozować co jest źle w tak prostym układzie to zachodzi realne prawdopodobieństwo że sami tego nie będziecie umieli bezpiecznie zrobić a nikt nie chce żeby wam w czasie jazdy spadł drążek kierowniczy albo coś podobnego.
Pojedzcie do mechanika zobaczcie jak to robi, dużo pytajcie i następnym razem dacie radę sami.
ps. Nikt tu sobie jaj nie robi tylko jeśli nie jesteście w stanie sami zdiagnozować co jest źle w tak prostym układzie to zachodzi realne prawdopodobieństwo że sami tego nie będziecie umieli bezpiecznie zrobić a nikt nie chce żeby wam w czasie jazdy spadł drążek kierowniczy albo coś podobnego.
Pojedzcie do mechanika zobaczcie jak to robi, dużo pytajcie i następnym razem dacie radę sami.
Fascynaci 4x4
- miodzio_1985
Nikt tu nie mówi, że działa nienormalnie, ale do jego hmmmm 'precyzji' trzeba się po prostu przyzwyczaić 

on-road: Lancia Lybra SW
Trochę z innej beczki. Nie mam żadnych luzów ani na kołach ani na drążkach. Przy normalnej jeździe nic nie telepie nie ściąga. Przy cofaniu przy większej prędkości zaczyna rzucać kierownicą. Muszę przyhamować i cofać dalej inaczej zmieniam trajektorię jazdy. Nie jestem pewien czy to amortyzator skrętu.
Cofasz z prędkością 50km/h ?lukassos pisze: Przy cofaniu przy większej prędkości zaczyna rzucać kierownicą.

Jest takie coś jak kąt zwrotnicy. Optymalizowany do jazdy do przodu.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Nie no na blacie wtedy mam 140. A tak naprawdę mam powyżej 25. Przed hamrowaniem nic takiego nie zaobserwowałem.