Sprzęgło w samuraju nie wyspkrzęgla.
Moderator: Albert_N
Sprzęgło w samuraju nie wyspkrzęgla.
Witam
Mam okazję kupić dość tanio samuraja w dobrym stanie, jednak jest w nim mały mankament. Mianowicie sprzęgło nie wysprzęgła. Biegi na sucho można wrzucić i jechać (ruszając na rozruszniku), jednak żeby zmienić bieg lub rzucić luz trzeba zgasić silnik. Co to może być i jakie mogą być tego koszty naprawy.
Mam okazję kupić dość tanio samuraja w dobrym stanie, jednak jest w nim mały mankament. Mianowicie sprzęgło nie wysprzęgła. Biegi na sucho można wrzucić i jechać (ruszając na rozruszniku), jednak żeby zmienić bieg lub rzucić luz trzeba zgasić silnik. Co to może być i jakie mogą być tego koszty naprawy.
Re: Sprzęgło w samuraju nie wyspkrzęgla.
makutnik pisze:Witam
Podejrzewam brak tarczy sprzęgła

4x4 Tczew
Jak sam zrobisz to ze 300zł max 400
To cena części.
Co zrobić? wymienić sprzęgło. Po wcześniejszym sprawdzeniu linki... i pedał sprzęgła też warto sprawdzić.
To cena części.
Co zrobić? wymienić sprzęgło. Po wcześniejszym sprawdzeniu linki... i pedał sprzęgła też warto sprawdzić.
Ostatnio zmieniony czw gru 06, 2012 7:49 pm przez Salata123, łącznie zmieniany 1 raz.
utarguj 400 a potem auto do mechanikamakutnik pisze:Witam
tercze + docisk + łożysko oporowe do sprzęgła kupisz za 250pln i jeszcze zostanie na robociznę.
ale wcześniej zrób jak radzi @Salata123
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
Prawdopodobnie skleiło się, u mnie co chwile tak się działo. Wystarczy odpalić na wysokim biegu z wciśniętym sprzęgłem lub przepłukać tarczę wodą i wtedy odpalać na wciśniętym sprzęgle.
Samodzielna wymiana sprzęgła przy użyciu podstawowych narzędzi( na parkingu pod blokiem) to ok. 4 godziny. Nikt Ci nie postawi wi-fi diagnozy, sam musisz wytargać skrzynię i oblukać co i jak. Powodzenia 

Odpalając na wciśniętym sprzęgle, bieg nie ma znaczenia.kuba9449 pisze:Prawdopodobnie skleiło się, u mnie co chwile tak się działo. Wystarczy odpalić na wysokim biegu z wciśniętym sprzęgłem lub przepłukać tarczę wodą i wtedy odpalać na wciśniętym sprzęgle.
Może po prostu tarcza się skończyła.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
- ostrokolowo
W sj410 2 kumplom urywały się mocowania linek przy pedale sprzęgła... warto rzucić okiem
Jest Vitara 
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik