Brak napędu w Vitarze.
Moderator: Albert_N
Brak napędu w Vitarze.
Witam, pytam aby wiedzieć czego szukać? Silnik chodzi, biegi wchodzą a vitara stoi. Podniosłem prawy bok, obraca się tylne koło na 2H, na innych koła się nie obracają. Można troszkę rozbujać aby ruszyła do przodu i do tyłu, ale zero siły - silnik chodzi normalnie, tylko coś jest z napędami. Sorry, ale jestem niepełnosprawy i nie dam rady więcej sprawdzić, bez vitary jestem uziemiony na swojej wsi. Chcę wiedzieć jakie części jak najszybciej sprowadzić i co jej dolega. Przed awarią buksowałem w głębokim śniegu, chciałem jechać po zakupy, ale nie dałem rady i wróciłem, już wtedy chyba coś się działo. Z góry dzięki za pomoc. Ps. Ratujcie!
Re: Brak napędu w Vitarze.
Może wrzuciłeś "luz" na reduktorze? mała dźwignia od reduktora powinna być wrzucona do tylnego położenia...
Aro 243 3.2 D
Stawiam na sprzęgło.
Sprawdzałem tak jak pisałem na wszystkich ustawieniach reduktora, tylko na tylnym napędzie 2H koło się obraca, ale tak słabo, że ręką można zatrzymać.
Tak myślałem, ale nie ma żadnych zgrzytów pisków. Żeby wsadzić bieg muszę wcisnąć sprzęgło, tak samo ze zmianą na reduktorze. Jak wyżej pisałem z tym kołem, że obraca się na 2H to było na włączonym silniku. Wydaje mi się, że coś z reduktorem i przeniesieniem napędu.
Jak reduktor się popsuje to raczej wydaje brzydkie dźwięki. Włącz 4H na wyłączonym silniku i zakręć tylnym wałem. Przedni też powinien się kręcić. Mi to bardziej pasuje to padniętego sprzęgła jak pisali wcześniej. Nie było wcześniej objawów ślizgającego się sprzęgła?
Dopiero doczytałem:
Śmierdziało spalonym sprzęgłem?
Dopiero doczytałem:
Zwiesio pisze:Przed awarią buksowałem w głębokim śniegu, chciałem jechać po zakupy, ale nie dałem rady i wróciłem, już wtedy chyba coś się działo.
Śmierdziało spalonym sprzęgłem?

Też obstawiam sprzęgło. I jeszcze jedno, sprzęgiełka piast przednich manualne czy automaty. Jak manuale to muszą być w pozycji lock żeby przód robił
GV II 2.0
Witam, tak jak pisałem wyżej z pewnych powodów zakręcić wałem nie dam rady, "smrodu", ani inych objawów nie było, u nas było mnóstwo śniegu i w zasadzie całą zimę jeżdżę na napędach - tak jak i poprzednie. Sprzęgiełka manualne - działają.