automat a manual w vitarze
Moderator: Albert_N
automat a manual w vitarze
witam panowie.pomóżcie mam mega(!!!) problem.kupiłem silnik z vitary która miała automatyczną skrzynie biegów (u mnie jest manual) i nie mogę przełożyć swojego starego koło pasowego (inne mocowanie na wale) nie wiem co robić silnik kosztował mnie ponad 1300zł a teraz nie mogę go zamontować 

- vandall_jr
-
Re: automat a manual w vitarze
Koło pasowe stanowi problem, czy koło zamachowe 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
sorry zamachowe oczywiście...
skoro dales sie naciagnac na silnik do vitary za 1300 zł to i skrzynie dokupisz w automacie 

- vandall_jr
-
Z tego co wim, to chyba problemu raczej być nie może. Wywalasz sprzęgło od automatu wraz z blachą mocującą i wstawiasz koło od manuala i po temacie.
dał, znaczy wart był tyle 
Nie kadź ja sprzedaje swój silnik i cena rzecz umownamilas pisze:skoro dales sie naciagnac na silnik do vitary za 1300 zł to i skrzynie dokupisz w automacie

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
oczywiscie
tez sie dziwie coby waly korbowe były rozne
tez sie dziwie coby waly korbowe były rozne
- vandall_jr
-
To może opisz w czym jest problem:

Co tam nie pasujedziadziol pisze:sorry zamachowe oczywiście...

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Podejrzewam że inne jest tyko łożysko wałka od skrzyni .
dzisiaj jede do mechanika zobaczyć o co chodzi ale przez telefon mówił że mocowanie koła zamachowego do wału jest inne.bardzo dziwnie bo w innych autach sprawa jest prosta i logiczna.napiszę póżniej coś wiecej.moja vitara to wersja kanadyjska (sidekick) a silnik wersja europejska i może to jest ta różnica(w co wątpię). może ktoś przerabiał automat na manual?
Wstaw zdjęcia silnika od strony skrzyni manual i automat
byłem u mechanika i faktycznie mocowanie koła na wale jest inne.od automatu ten "krążek" z 5 otworami na śruby i otworem na wałek ze skrzyni jest większy i cieńszy a w normalnym mniejszy i grubszy.jest jednak wyjscie.trzeba dorobić flansze na wał (ze starego wału) i powinno być dobrze.spotkaliście się z czymś podobnym 

dawaj foty
- Miskiller
-
dziwne, zmienialem kiedys skrzynie aut. na manualna i nie zauwazylem ?
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
a to na pewno silnik vitary?
czy moze jakies baleno
8 czy 16v ?
dawaj foty
czy moze jakies baleno
8 czy 16v ?
dawaj foty
sorry, ale nie mogę wstawić zdjęć (próbuję ale nie idzie).mój wał ze starego silnika jest taki jak na allegro (oferta nr 3003280132) a drugi podobny do tego (oferta nr 3010084593)-ten drugi jest od 2.0td ale ma podobne mocowanie koła(jest cieńsze,większe i ma ten wypust do wałka skrzyni).u mnie jeden i drugi silnik ma to samo oznaczenie czyli G16A,mocowanie skrzyni i kolektorów te same tylko ten wał...