vitara zmiana przełożeń w mostach

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

vitara zmiana przełożeń w mostach

Post autor: godlesniva » pn kwie 22, 2013 9:43 am

Witam.

Posiadam Vitare 1.6 8v w automacie z podtlenkiem gazotu. Teraz z mostach siedzi przełożenie 4.6xx i na podjazdach brakuje jej mocy i to baaaardzo z miejsca na płaskim też bez rewelacji tam gdzie trzeba nabrać rozpędu a jest mało miejsca najnormalniej się wklejam. Opona to kopia simex-a 235 70 15 na feldze 7 cali et-10. Skrzynia 3 biegowa. Cały układ przeniesienia napędu seryjny. Zastanawiam się nad zmianą przełozeń w mostach na 5.125. Czy różnica będzie odczuwalna? na tą chwilę jak pisałem strome podjazdy tylko z rozpędu i modlitwa aby go wystarczyło do szczytu bo zamielić gumami już nie ma siły bez rozpędu jak się zatrzyma. Skrzynia jest ok silnik dziś będzie wymieniany bo padły panewki w obecnym. Ale nie wydaje mi się aby brak mocy był spowodowany obróconymi panewkami. Dodatkowo być może w tym tygodniu założony będzie lock right co dodatkowo ją osłabi. Czy zmiana przełożeń na 5.125 ma sens? i czy różnica będzie odczuwalna?

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Re: vitara zmiana przełożeń w mostach

Post autor: Salata123 » pn kwie 22, 2013 9:57 am

Będzie odczuwalna.

ale

Zmień przełożenia w reduktorze.
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » pn kwie 22, 2013 2:21 pm

też bym wolał zmienić w reduktorze ale to sa kosmiczne koszta a wkładać reduktor z samca za dużo przeróbek. Z tego co mi sie obiło o uszy wolniejsze przełożenia reduktora to około 3tys zł. Prawda to? Ewentualnie gdzie można nabyć przełożenia i jaki to koszt? Mile widziane linki

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » pn kwie 22, 2013 6:57 pm

Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » wt kwie 23, 2013 8:04 am

Salata123 pisze:masz ban`a na google?

http://www.calmini4x4.de/CALMINI-424-1- ... SE-GEARSET
słuchaj.... zawias też mogłem dać calmini..... a założyłem forumowy lift i jestem zadowolony a wysałem na niego na tą chwilę 450zł jeszcze ze 200 i będzie wszystko poza obniżeniem mostu przedniego. Więc pytałem czy coś poza calmini występuje a Ty odrazu z pretensjami że ban na google.... Jakiś problem masz z moją osoba czy mi się tylko wydaje?

Awatar użytkownika
Kwadrat

Kontaktowanie:

Post autor: Kwadrat » wt kwie 23, 2013 9:11 am

godlesniva pisze:

słuchaj.... zawias też mogłem dać calmini..... a założyłem forumowy lift i jestem zadowolony a wysałem na niego na tą chwilę 450zł jeszcze ze 200 i będzie wszystko poza obniżeniem mostu przedniego. Więc pytałem czy coś poza calmini występuje a Ty odrazu z pretensjami że ban na google.... Jakiś problem masz z moją osoba czy mi się tylko wydaje?

Nie słuchaj go to forumowy kiler :)

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » wt kwie 23, 2013 10:11 am

godlesniva pisze:

Więc zapytaj o to samo google, jaki to problem? :)21
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

milas

Post autor: milas » wt kwie 23, 2013 1:12 pm

znaczy czas zlikwidowac forum skoro jest google :roll:
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » wt kwie 23, 2013 2:38 pm

milas pisze:znaczy czas zlikwidowac forum skoro jest google :roll:

Też mi sie tak wydaje.... dziękuje bardzo za pomocwięcej zaśmiecał nie będe to moje drugie podejście do tego forum ale dzięki takim wspaniałym uzytkownikom odechciewa się tu wchodzić i pytać...

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » wt kwie 23, 2013 6:19 pm

raczej czas zacząć używać wyszukiwarki (np. google) do przeszukiwania ich zasobów :)21
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » wt kwie 23, 2013 6:50 pm

Salata123 pisze:
raczej czas zacząć używać wyszukiwarki (np. google) do przeszukiwania ich zasobów :)21

to znajdź mi vitare a 3 biegowym automacie 1.6 8v z przełożeniami w mostach 5.125..... powodzenia.... a właściwie kogoś kto przekładał przełożenia w mostach 4.6xx na 5.125. jak ci się uda chętnie poczytam

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » wt kwie 23, 2013 7:11 pm

godlesniva pisze: a właściwie kogoś kto przekładał przełożenia w mostach 4.6xx na 5.125. jak ci się uda chętnie poczytam

Leżę ku.rwa i kwiczę... :)19
Stary skąd Ty się urwałeś?
Na oby dwóch forumach piszesz takie herezje że co niektórym już ręce i cycki opadają.
Ochłoń,i to Ty poszukaj i poczytaj. Poruszasz tematy uskuteczniane w tych autach już od kilku ładnych lat, wszystko jest przerobione od A do Z, to nie są żadne nowości. Zamiast się szarpać z chłopakami na forach to uzupełnij wiedzę teoretyczną i praktyczną,tego jak widać brakuje Ci najbardziej. Na razie objawiasz jedynie ignorancję i strzelasz fochy jak nastolatek więc nie spodziewaj się rzeczowych odpowiedzi na zadane pytania. Trzeba ku.rwa trochę chcieć.

Sorry ale nie wytrzymałem.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » wt kwie 23, 2013 7:48 pm

NuVo pisze:
godlesniva pisze: a właściwie kogoś kto przekładał przełożenia w mostach 4.6xx na 5.125. jak ci się uda chętnie poczytam

Leżę ku.rwa i kwiczę... :)19
Stary skąd Ty się urwałeś?
Na oby dwóch forumach piszesz takie herezje że co niektórym już ręce i cycki opadają.
Ochłoń,i to Ty poszukaj i poczytaj. Poruszasz tematy uskuteczniane w tych autach już od kilku ładnych lat, wszystko jest przerobione od A do Z, to nie są żadne nowości. Zamiast się szarpać z chłopakami na forach to uzupełnij wiedzę teoretyczną i praktyczną,tego jak widać brakuje Ci najbardziej. Na razie objawiasz jedynie ignorancję i strzelasz fochy jak nastolatek więc nie spodziewaj się rzeczowych odpowiedzi na zadane pytania. Trzeba ku.rwa trochę chcieć.

Sorry ale nie wytrzymałem.

posłuchaj mnie uważnie... gówno mnie interesują przełożenia 5.125 w manualnej skrzyni a o automacie i 5.125 niestety nie znalazłem nic. to raz. Druga sprawa.... To że napialem tak do sałaty jest uzasadnione czymś innym... jak nie wiesz nie śledzisz tematów gdzie jest i w/w i ja to może z łaski swojej się nie wpierdzialaj bo nie wnosisz nic nowego. w dalszym ciągu nie widze linku do tematu gdzie ktoś przerabiał 4.6xx na 5.125 przy automacie i opisał by róznice... toś wszystko było więc moze ktoś coś podeśle? NuVo sorry ale ja nie uznaje czyjejś wyższości z racji tego że jest adminem na innym forum... chcesz się mścić spoko... wtedy się okaże kto strzela focha....

P.S.

wiem że poruszam same poruszane od lat tematy.... lock right przy automacie tez już wszyscy mieli tylko nikt nie wie jak się sprawuje i jaksię na nim po czarnym przy automacie jeździ odpowiedzi były typu... kup załóż i zdaj relacje dla potomnych. kupiłem zakładam niebawem ale nie wiem czy pisać bo było opisane od a do z tak samo jak przełożenia 5.125 przy automacie.... szkoda że o automatach i przełożeniach niemalże nie ma żadnych informacji....

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » wt kwie 23, 2013 8:05 pm

a jakie chcesz informacje?

pytałeś czy zmiana przełożeń będzie odczuwalna, oczywiście, że będzie.

jakie będą różnice? będzie wolniej ale mocniej. Będzie lepiej.

Dostałeś propozycję, żeby zmienić przełożenia w reduktorze, napisałeś, że chętnie ale drogo. Ok.

Czy LR będzie działał przy automacie? Będzie.

co jeszcze? :)
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » wt kwie 23, 2013 8:17 pm

godlesniva pisze:
posłuchaj mnie uważnie... gówno mnie interesują przełożenia 5.125 w manualnej skrzyni a o automacie i 5.125 niestety nie znalazłem nic. to raz. Druga sprawa.... To że napialem tak do sałaty jest uzasadnione czymś innym... jak nie wiesz nie śledzisz tematów gdzie jest i w/w i ja to może z łaski swojej się nie wpierdzialaj bo nie wnosisz nic nowego. w dalszym ciągu nie widze linku do tematu gdzie ktoś przerabiał 4.6xx na 5.125 przy automacie i opisał by róznice... toś wszystko było więc moze ktoś coś podeśle? NuVo sorry ale ja nie uznaje czyjejś wyższości z racji tego że jest adminem na innym forum... chcesz się mścić spoko... wtedy się okaże kto strzela focha....

P.S.

wiem że poruszam same poruszane od lat tematy.... lock right przy automacie tez już wszyscy mieli tylko nikt nie wie jak się sprawuje i jaksię na nim po czarnym przy automacie jeździ odpowiedzi były typu... kup załóż i zdaj relacje dla potomnych. kupiłem zakładam niebawem ale nie wiem czy pisać bo było opisane od a do z tak samo jak przełożenia 5.125 przy automacie.... szkoda że o automatach i przełożeniach niemalże nie ma żadnych informacji....
Jak Ci zdejmą bana na google to sobie poszukaj, w języku obcym - tak dla podpowiedzi żeby Ci było łatwiej znaleźć.
I zasadniczo lata mnie to czy jestem adminem tu czy tam,czy gdzie indziej, ogólnie ziew. Bo nigdy nie uznawałem wyższości nad kimś, tym bardziej w necie, to nie ma nic do rzeczy. Tym bardziej nie mam zamiaru tego okazywać.
Nie znalazłeś, nikt Ci nie może pomóc, to weź się do roboty i zrób coś nowego, otwórz ludziom oczy, opisz swoje spostrzeżenia, nie wiem może jakiś pamiętnik czy tam książkę napisz. Ktoś musi być pierwszy, a że akurat na Ciebie wypadło to sory, musisz udźwignąć ciężar bycia odkrywcą...
Aha, więcej kultury i upuść sobie ciśnienia bo nam młodo zejdziesz na serce.
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » wt kwie 23, 2013 9:54 pm

NuVo odpuśc sobie wpierdzielanie się między wódke a zakąske....

Sałata.... że będzie działać to wie każdy głupi. Chodziło o jazde na czarnym.... a odpowiedzi typu tak będzie działać wsadź sobie tam gdzie słońce nie dociera....

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » wt kwie 23, 2013 10:04 pm

Ale co chcesz wiedzieć o jeździe z blokada po asfalcie?

Czy będzie sie rozpisać jak puscisz gaz? Tak, powinna sie rozpisać, tak samo jak i przymanualnej akrzyni.

Tak, opony będą sie szybciej zdzierac.
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

milas

Post autor: milas » śr kwie 24, 2013 9:49 am

5.125 bedzie wolniejsze niz 4.6 ...
i tyle
czy bedzie wiecej mocy w terenie
tak bedzie

niektorym trzeba prosto bo sa niewyksztalciuchy :)13
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr kwie 24, 2013 9:59 am

Salata123 pisze:Tak, powinna sie rozpisać, tak samo jak i przymanualnej akrzyni.
Przy automacie nie da się wcisnąć sprzęgła, więc świadome "sterowanie" zachowaniem LR odpada.
W przypadku kolegi ma to jednak raczej marginalne znaczenie :)21
Większa różnica w zachowaniu będzie między dobrze i źle założoną blokadą.

ps.
Salat, bierzesz jakieś proszki, że masz taką cierpliwość do jałowej dyskusji? :lol:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » śr kwie 24, 2013 10:09 am

Drogi autorze, znam rozwiązanie na wszystkie Twoje problemy:

zaszczep manuala

będzie cały know-how, miliard wątków, i koniec zabaw w wielkiego odkrywcę nieznanego.
:)21

Over & out.
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » śr kwie 24, 2013 1:42 pm

milas pisze:5.125 bedzie wolniejsze niz 4.6 ...
i tyle
tak bedzie

Eeee, zapomniałeś podeprzeć swój wywód podstawowymi wyliczeniami z elementarnej mechaniki. Czyli nie wyłożyłeś jasno o ile wzrośnie moment na kołach, na ile poprawi się przyspieszenie oraz o ile spadnie prędkość maksymalna. Słabo się postarałeś :)21
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » śr kwie 24, 2013 7:09 pm

sebeks pisze:
milas pisze:5.125 bedzie wolniejsze niz 4.6 ...
i tyle
tak bedzie

Eeee, zapomniałeś podeprzeć swój wywód podstawowymi wyliczeniami z elementarnej mechaniki. Czyli nie wyłożyłeś jasno o ile wzrośnie moment na kołach, na ile poprawi się przyspieszenie oraz o ile spadnie prędkość maksymalna. Słabo się postarałeś :)21

zabrzmi śmiesznie ale właśnie o takie info mi chodzi.... jaka będzie różnica w prędkości na tych wolniejszych mostach to pierwsza sprawa.... to że będzie wolniejszy ale mocniejszy wiem ale potrzebuje prostej informacji.... jak duża jest różnica... bo... nie wiem jak się odczuwa taką różnicę przełożeń z prostego powodu.... nigdy tego nie robiłem

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » śr kwie 24, 2013 7:46 pm

~13%

jak chcesz wiedzieć dokładniej, jakie prędkości będziesz osiągał na jakim biegu i na reduktorze i bez... musisz policzyć sobie to... uwzględniając obroty silnika, przełożenia skrzyni biegów, przełożenia skrzyni rozdzielczej, przełożenia w mostach i wielkość opon.
Suzuki SJ 410
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » czw kwie 25, 2013 12:29 am

A to i tak będzie teoria,bo dochodzą opory toczenia,powietrza i poziom wody w Zawichoście :wink:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

godlesniva
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: godlesniva » czw kwie 25, 2013 7:05 am

Salata123 pisze:~13%

jak chcesz wiedzieć dokładniej, jakie prędkości będziesz osiągał na jakim biegu i na reduktorze i bez... musisz policzyć sobie to... uwzględniając obroty silnika, przełożenia skrzyni biegów, przełożenia skrzyni rozdzielczej, przełożenia w mostach i wielkość opon.
ok dzięki za info

P.S.

nie można było odrazu tak napisać?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”