JIMNY trzepie kierownicą ...

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
LESNICZYy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

JIMNY trzepie kierownicą ...

Post autor: LESNICZYy » czw maja 02, 2013 6:22 pm

Jesienią mój jamnik trzepał kierownicą więc zamontowałem polibusze , w 99% polepszyło się . Niestety po kilku miesiącach problem wrócił :)11 Doradźcie koledzy czy warto zamontować amortyzator skrętu ? Jaki model , czy montaż jest prosty ?
JIMNY

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Re: JIMNY trzepie kierownicą ...

Post autor: Gorg » czw maja 02, 2013 8:56 pm

najpierw wymień łożyska zwrotnicy w kuli mostu. w 90% przypadków to one powodują telepanie. Zakładanie amortyzatora skrętów będzie tylko tuszowaniem problemu
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Jarek77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jarek77 » czw maja 02, 2013 10:03 pm

Gorg pisze:najpierw wymień łożyska zwrotnicy w kuli mostu. w 90% przypadków to one powodują telepanie. Zakładanie amortyzatora skrętów będzie tylko tuszowaniem problemu
Potwierdzam! Jeśli mimo wymiany łożysk nadal będą luzy(zdarza się, nie wszystko jest produkowane z zegarmistrzowską precyzją) trzeba dołożyć podkładki na bolec sworznia coby lepiej dociskał. Minimalne luzy na końcówkach drążków, łożyskach zwrotnic w moim Jimnym objawiały się wyrywaniem kiery z rąk przy określonej prędkości.

Awatar użytkownika
LESNICZYy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LESNICZYy » pt maja 03, 2013 9:34 am

Jarek77 pisze:
Gorg pisze:najpierw wymień łożyska zwrotnicy w kuli mostu. w 90% przypadków to one powodują telepanie. Zakładanie amortyzatora skrętów będzie tylko tuszowaniem problemu
Potwierdzam! Jeśli mimo wymiany łożysk nadal będą luzy(zdarza się, nie wszystko jest produkowane z zegarmistrzowską precyzją) trzeba dołożyć podkładki na bolec sworznia coby lepiej dociskał. Minimalne luzy na końcówkach drążków, łożyskach zwrotnic w moim Jimnym objawiały się wyrywaniem kiery z rąk przy określonej prędkości.
Łożyska nie mają ani roku ,drgania pojawiają się na każdej nierówności asfaltu . Te podkładki da się kupić czy trzeba dorobić ?
JIMNY

Jarek77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Jarek77 » pt maja 03, 2013 9:05 pm

Widziałem gotowe zestawy o różnych grubościach w którymś ze sklepów na wyspach. Zawsze pozostaje nam jakiś "Pan Józek", który dorobi, najpierw poszukaj gdzie konkretnie są luzy. Rok czasu to mało i dużo dla łożysk, wystarczy jedno dobre topienie i po zawodach. Jeszcze jedna kwestia, czy tarcze hamulcowe są proste, ale wtedy bicie jest intensywne tylko przy hamowaniu - też kierownicę chce wyrwać.

Awatar użytkownika
LESNICZYy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LESNICZYy » sob maja 04, 2013 9:10 am

Jarek77 pisze:Widziałem gotowe zestawy o różnych grubościach w którymś ze sklepów na wyspach. Zawsze pozostaje nam jakiś "Pan Józek", który dorobi, najpierw poszukaj gdzie konkretnie są luzy. Rok czasu to mało i dużo dla łożysk, wystarczy jedno dobre topienie i po zawodach. Jeszcze jedna kwestia, czy tarcze hamulcowe są proste, ale wtedy bicie jest intensywne tylko przy hamowaniu - też kierownicę chce wyrwać.
Przy hamowaniu nie występuje , ale nawet na niewielkiej nierówności czy dziurce jest niewielkie trzepanie . Ostatnio przy 60km/h wjechałem w średnią dziurę w asfalcie i wystąpiło bardzo duże bicie kierownicy :( , jedynym ratunkiem jest wtedy hamowanie ... Czy może mi podać link z tymi podkładkami bo na polskich stronach jakoś nie umiem spotkać , dzięki .
JIMNY

TadeuszK

Post autor: TadeuszK » sob maja 04, 2013 10:53 am

1. sprawdź jeszcze raz, tylko sumiennie, czy na pewno nie pojawiły się luzy w przednim zawieszeniu i układzie kierowniczym - może te polibusze już poszły na spacer,
2. sprawdź felgi - czy nie są zwichrowane, albo pogięte, albo oblepione jakimś syfem
3. sprawdź wyważenie kół oraz stan opon czy nie są uszkodzone"wybulone" itd.,
4. sprawdź ciśnienie w kołach - jeśli będzie za duże to też będzie się telepać,
...
to najprostsze czynności na początek
zamelduj o wynikach ...koniec przekazu :)21

Awatar użytkownika
LESNICZYy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LESNICZYy » sob maja 04, 2013 6:04 pm

Trochę obadałem sprawę i są luzy na łożyskach :)11 ...
JIMNY

TadeuszK

Post autor: TadeuszK » sob maja 04, 2013 7:28 pm

łell :)21
zlikwiduj te luzy, a jeśli dalej będzie lipa postępuj zgodnie listą powyżej
no i melduj :)21

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » ndz maja 05, 2013 8:17 pm