jimny pracuje na 3 garkach
Moderator: Albert_N
jimny pracuje na 3 garkach
Szanowne grono bardziej doświadczonych kolegów proszę was o rade jimny mnie nie słucha i w korkach na 3 garczkach chodzi, jimny 2002r oczywiście 1.3 benzyna + gaz, świece wymienione, tak samo zachowuje się na gazie jak i benzynie.
Byłem ostatnio u mechaniora ale nic mądrego nie powiedział.
Może ktoś coś poradzi
Byłem ostatnio u mechaniora ale nic mądrego nie powiedział.
Może ktoś coś poradzi
Re: jimny pracuje na 3 garkach
Z oczywistych - to może kable? Czy objaw wystąpił po jakiś przygodach wodnych?
Sprawdź czy nie ma dziury w tłoku - jak miałeś oszczędnie mieszankę ustawioną

Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Kabli w takim jimny nie ma. Sa dwie cewki i dwie fajki. Stawiam na defekt cewki. A to sie dzieje tylko na wolnych obrotach?bazylisek pisze:Z oczywistych - to może kable? Czy objaw wystąpił po jakiś przygodach wodnych?
4x4 Tczew
Pływać nie pływałem, zauważyłem jeszcze że to pierwszy cylinder nie chodzi iskra niby jest bo przy sprawdzaniu mnie troszkę popieściło.
Dzieje się tak jak jest nagrzany i na wolnych obrotach (korki), jak da mu się gazu to po dłuższej chwili zaczyna łapać na ten czwarty i potem jest ok.
Dzieje się tak jak jest nagrzany i na wolnych obrotach (korki), jak da mu się gazu to po dłuższej chwili zaczyna łapać na ten czwarty i potem jest ok.
Stawiam na cewkesycylia77 pisze:Pływać nie pływałem, zauważyłem jeszcze że to pierwszy cylinder nie chodzi iskra niby jest bo przy sprawdzaniu mnie troszkę popieściło.
4x4 Tczew
- vandall_jr
-
Dobrze godasz, młodzieńczeŁeLeK pisze:Stawiam na cewkesycylia77 pisze:Pływać nie pływałem, zauważyłem jeszcze że to pierwszy cylinder nie chodzi iskra niby jest bo przy sprawdzaniu mnie troszkę popieściło.

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Jak rozumiem są 2 cewki i 2 kable. Co jest na cylindrze, który przerywa? 

na tamtym cylindrze siedzi kabel
- vandall_jr
-
Ale cewka odpowiada za dwa cylindry i ma dwa wyjścia. Jedno może być sprawne a drugie nie, możesz ew.sprawdzić kabel zapłonowy. Zamień cewkę z drugą i sprawdzisz czy objaw występuje na układzie pozostałych cylindrów.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Mylisz się młodzieńczevandall_jr pisze:Ale cewka odpowiada za dwa cylindry i ma dwa wyjścia. Jedno może być sprawne a drugie nie...

Jeżeli jest to cewka z dwoma wyjściami, to MUSI przeskoczyć iskra na obydwu wyjściach jednocześnie.
Tak działa układ iskry traconej i nie ma możliwości żeby zaiskrzyło tylko z jednej strony.
Może być przebicie na kablu i iskra zamiast przez świecę ucieka do masy wcześniej. Ale to by się działo również na wyższych obrotach...
edit:
Chyba że tam są dwie niezależne cewki w jednej obudowie?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
To może zamienić kable miejscami i zobaczyć co będzie?sycylia77 pisze:na tamtym cylindrze siedzi kabel

ja tak miałem przy spieprzonej uszczelce pokrywy zaworowej
świece i elektryka nie lubią oleju
świece i elektryka nie lubią oleju

2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
- vandall_jr
-
Odpowiedz na zadane pytanie : NIEKostuch pisze:Mylisz się młodzieńczevandall_jr pisze:Ale cewka odpowiada za dwa cylindry i ma dwa wyjścia. Jedno może być sprawne a drugie nie...![]()
![]()
Jeżeli jest to cewka z dwoma wyjściami, to MUSI przeskoczyć iskra na obydwu wyjściach jednocześnie.
Tak działa układ iskry traconej i nie ma możliwości żeby zaiskrzyło tylko z jednej strony.
Może być przebicie na kablu i iskra zamiast przez świecę ucieka do masy wcześniej. Ale to by się działo również na wyższych obrotach...
edit:
Chyba że tam są dwie niezależne cewki w jednej obudowie?

Masz rację

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Ej no!
Mam jimniaka i są tam kable
oczywiście miałem na myśli "cewki i fajki"
Mam jimniaka i są tam kable

oczywiście miałem na myśli "cewki i fajki"
Tomek
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Znaczy się negujesz zasadę działania podwójnej cewki?lukas 78 pisze: nadal obstaje za swoim czyli olejem w elektryce

bardziej skłaniam się w kierunku olej to 
przynajmniej mojego jamnika tam bolało
ale widzę ,że nas bardziej temat zaabsorbował niż pokrzywdzonego

przynajmniej mojego jamnika tam bolało

ale widzę ,że nas bardziej temat zaabsorbował niż pokrzywdzonego
Nie od dzisiaj wiadomo, że najprzyjemniej się komentuje czyjeś nieszczęścia a nie swojelukas 78 pisze: ale widzę ,że nas bardziej temat zaabsorbował niż pokrzywdzonego

Sprawdz naocznie swiece w momencie kiedy ten efekt wystepuje bedziesz widział czy zalana (bo nie przepala) ew jak sucha wtrysk moze sie wieszać, lub jest zapaprany, masz pewnie zielone wtryski wiec mam takie. Jeśli masz dostep do sondy szeroko pasmowej wyjdzie na zegarze. Jeśli masz doste do oscyloskopu sprawdx po niskiej sygnały na wtrysk i cewke.. Zacznij od pomiaru kompresji.
Profesjonalne przygotowanie aut do motorsportu i turystyki.
https://www.facebook.com/CYBUL.eu
https://www.facebook.com/CYBUL.eu
Dzięki panowie za rady przepraszam że nie brałem udziału czynnie w dyskusji, zacząłem od kabli pojeżdżę trochę zobaczymy czy coś się zmieni
A mam takie pytanie rozumiem że benzyna jest na wtryskach, ale jak mam gaz to on wtryskiwany jest tymi samymi wtryskiwaczami ?
No to sprawę kabli mam z głowy założyłem nowe i nic się nie zmieniło