Praca reduktora 4L

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

kubanos

Praca reduktora 4L

Post autor: kubanos » ndz cze 16, 2013 11:50 pm

Witam serdecznie wszystkich

Panowie jak że szukam pierwszego auta terenowego, oglądałem w sobotę vitarkę z 94 z skrzynią automatyczną. Mam w związku z tym do was pytanie.... Podczas jazdy w terenie załączyłem z pozycji skrzyni N (automatycznej) reduktor na 4L i po przejechaniu kilku metrów 2 razy mi lewarek od skrzyni wybiło/cofnęło i zgasła kontrolka na desce rozdzielczej... Nie było żadnych zgrzytów i tym innych objawów... Auto jechało dalej. Panowie wiecie co może to powodować. Miałem wrażenie że lewarek wybiło po lekkim przyśpieszeniu... czy napęd był nie do końca zapięty.... Jako że to skrzynia automatyczna doczytałem dopiero później że zaleca się zmianę na 4L na zgaszonym silniku. Możecie coś podpowiedzieć. Jakaś poważna awaria. Za 3 razem jechałem dość dłużej na 4L i nic się nie działo.. Tyle tylko że bardzo wolno.
Jeszcze mam jedną ogromną prośbę. Jak sprawdzić czy rzeczywiście napęd na 4 łapy po załączeniu rzeczywiście działa, przyjmując że to automat..

Dzięki wielkie za podpowiedzi.. Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć .. mogę dobrą flachę postawić...
Może jest ktoś z okolic Wrocławia, kto może pomóc przy zakupie ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wiarus

Re: Praca reduktora 4L

Post autor: Wiarus » pn cze 17, 2013 8:38 pm

Oglądnij poduszki reduktora.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek

kubanos

Post autor: kubanos » pn cze 17, 2013 10:04 pm

Witam

Dzięki za odpowiedź. Kupiłem dziś tą Vitarkę. Jak się okazało reduktor nie był używany od kilku ładnych lat.... Pojeździłem dziś troszkę i wydaje się być ok. Zmienię jeszcze oleje i zobaczymy co i jak.
Dzięki za odzew.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ostrokolowo

Post autor: ostrokolowo » wt cze 25, 2013 1:32 pm

Działanie napędu sprawdź na szuterku. daj ogień i co najmniej po jednym śladzie z przodu i z tyłu powinno być widać.

A wyskakiwanie napędu może być też związane z różnym przełożeniami w mostach.
Jest Vitara :)21
'90 1.6 8v 235/75/15 +4'' Radzik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”