Vitara zgasł silnik
Moderator: Albert_N
Vitara zgasł silnik
Witam, w czasie jazdy zgasł mi silnik, światła są, rozrusznik kręci. Vitara 1.6 8V benzyna i lpg. Co dziwne zgasły lampki od poziomu gazu, przełącznik nie reaguję na zmiany benzyna lpg. Bezpiecznik pod maską wygląda na cały, przy wymianie jest tak samo. Prawdopodobnie brak iskry. Mieszkam sam na wsi i jestem uziemiony. Wygląda mi to na problem z instalacją? Jakiś pomysł? Pozdrawiam.
Re: Vitara zgasł silnik
Pali 1 bezpiecznik w skrzynce bezpieczników, wymieniłem, zapaliły się diody od gazu, ale silnik nie odpalił. Parę razy zakręciłem rozrusznikiem i znowu wywaliło bezpiecznik, wymieniłem diody się palą. Gdzie szukać awarii?
a bezin niet ?
jesli pali bezpiecznik w skrzynce to nie od instalacji gazowej , od czego ten bezpiecznik
jesli pali bezpiecznik w skrzynce to nie od instalacji gazowej , od czego ten bezpiecznik
IG-COIL METER
ktory to bezpiecznik
w ktorym miejscu jest
sprawdz duze bezpieczniki pod maska po lewej stronie -sa tam glowne bezpieczniki 3 szt takie wielkie pod plastikowym zabezpieczeniem
polecam ci forium na suzuki.info.pl - tam takie problemy rozwiazuje sie w 2 minuty
w ktorym miejscu jest
sprawdz duze bezpieczniki pod maska po lewej stronie -sa tam glowne bezpieczniki 3 szt takie wielkie pod plastikowym zabezpieczeniem
polecam ci forium na suzuki.info.pl - tam takie problemy rozwiazuje sie w 2 minuty
zobacz czy nie spaliło Ci ścieżki z tyłu na liczniku i nie robi się jakieś zwarcie
Mieliśmy tak po swapie silnika z Jimny (jak się spaliła ścieżka, nie zapalał się check) a po przekręceniu nie było iskry. Na szczęście dało się to w miarę łatwo naprawić i licznik znów działa.
A przyczyną okazał się brak masy na załączaniu Main Relay
Mieliśmy tak po swapie silnika z Jimny (jak się spaliła ścieżka, nie zapalał się check) a po przekręceniu nie było iskry. Na szczęście dało się to w miarę łatwo naprawić i licznik znów działa.
A przyczyną okazał się brak masy na załączaniu Main Relay
SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
To bezpiecznik od cewki zapłonowej, wentylatora i czegoś tam jeszcze. Na internetach piszą, że włącznik wentylatora może mieć zwarcie i wysadzać ten bezpiecznik, przez co na cewkę nie idzie prąd. 

ale 8 v ma wentylator na wiskozie
Bezpieczniki pod maską sprawdziłem, są całe.
Może sprawdź czy kabel zasilający cewkę gdzieś się nie przetarł.
Nie znalazłem przyczyny, ale dziś niespodziewanie odpaliła - cud. Musiałem dotknąć jakiegoś przewodu, bo wszystkie "macałem".
najgorsze awarie to wlasnie takie ktore sie same naprawiaja , bo niewiadomo kiedy problem wroci
Faktyczniemilas pisze:ale 8 v ma wentylator na wiskozie

Tak czy siak trzeba sprawdzić od czego jeszcze poza cewką jest ten bezpiecznik co go wywala.
W zeszłym roku w moim Samuraiu też tak nagle silnik zgasł. Przyczyną była nie dokręcona śruba mocująca masę wiązki przy silniku. Bez tego rozłączał się przekaźnik od pompy paliwa.
tez to miałemlukassos pisze:W zeszłym roku w moim Samuraiu też tak nagle silnik zgasł. Przyczyną była nie dokręcona śruba mocująca masę wiązki przy silniku. Bez tego rozłączał się przekaźnik od pompy paliwa.