vitara - jak sie uzywa napedów?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

front247
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

vitara - jak sie uzywa napedów?

Post autor: front247 » ndz lis 17, 2013 8:16 pm

witam
W odmętach internetu znalazłem wasze forum i po przeczytaniu kilku losowo wybranych tematów stwierdzam ze duzo tu maniaków terenówek ..co mnie cieszy,bo mam nadzieje ze bedziecie w stanie mi pomóc :) .
Sprawa wyglada następująco.
Za jakies pół roku wyprowadzam sie z dziewczyną i dzieciakami na wioske(domek sie buduje),i dziewczyna potrzebuje osobne auto,ja jezdze oplem vectrą :)21 .Problem polega na tym ze ona zobaczyła suzuki vitare i sie napaliła jak szczerbaty na suchary,nie chce nic innego,ma być vitara i basta..no i musi być biała :)21 .rocznik obojetny byle by jezdziła,mysle ze budzet do 10 tys.
teraz sedno sprawy,chodzi o to ze ja kompletnie sie nie znam na autach terenowych,dodatkowe biegi,reduktory,jakies mechanizmy róznicowe - kompletnie nie wiem po co to jest do czego i jak sie uzywa :)16 ,to powoduje dodatkowy kłopot przy kupnie bo nawet nie wiem co jak z tymi napedami posprawdzac.Jak toi uruchomic no i kiedy.
Dodam że vitara ma sluzyć do codziennych dojazdów do pracy,asfalt 15 km...i do jeszcze jednej rzeczy.Otóz generalnie nasze hobby to wykrywacz,wyjazdy na ryby,do lasu,generalnie przebywanie w terenie to jest to co robimy non stop,i oczywiscie od wielu lat moim notorycznym utrapieniem jest zakopywanie sie w lesie czy w sniegu,w roku to jest chyba z 50 razy.
teraz powiedziałem dość ma być terenówka,ale od razu mówie żaden offroad nas kompletnie nie interesuje,chodzi o to by zawsze wyjechac bez wzgledu na deszcz,snieg błoto i dziury...głównie tereny nadodrzanskie w ziemie ,lasy itp.
Mam prośbe moze ktos wyjasni mi łopatologicznie jak to jest z tymi napędami no i w ogóle jak vitare przygotowac w taki w sumie lekki teren(opony,zawieszenie).
dzieki z góry i pozdrawiam

milas

Re: vitara - jak sie uzywa napedów?

Post autor: milas » ndz lis 17, 2013 9:00 pm

no sa biegi normalnie jak w kazdym aucie
masz 2 wajche i tam

2h - jezdzimy po ulicy
n - luz ( do holowania . albo zabezpieczenie przed kradzieza ;-) )
4 h - naped na 4 kola poprostu - niejezdzimy po ulicy - tylko szutr , lub teren Asfalt be
4 L - naped na 4 kola zredukowany - redukuje szybkosc a zwieksza moc w terenie

musisz zbaczyc jaka kupisz Vitare bo jeszcze sa 3 rodzaje sprrzegielek w przednim moscie
zabieraki - zawsze jest gotowy most do wlaczenia napedu
automaty - zalacza sie automatycznie p wlaczeniu na 4x4
manuale - musisz wyjsc z autai wlaczyc zeby jechac 4x4

kazde ma swje plusy i minusy
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

front247
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: front247 » pn lis 18, 2013 7:04 am

milas wielkie dzieki ,czytałem o napedach w przyklejonych ale tam jest to tak zamotane ze nic nie zrozumiałem ,no ale twój post wyjasnił mi prosto i logicznie :)2
Jeszce tylko dopytam jak jest z tym właczaniem napedów np na 4 koła,trzeba się zatrzymać czy mozna w czasie jazdy?
Vitarkę planuje kupić w rocznikach 1992-1998 na pewno krótka z plandeką,silnik 1,6 8 v.
dziekuje i pozdrawiam

milas

Post autor: milas » pn lis 18, 2013 10:41 am

naped zmieniasz po zatrzymaniu ( bezpieczniej )
na 4x4 niejezdzisz po czarnym bo vitara niema miedzyosiowego dyfra

8v jest fajny bo ma moment od dolu i dotego jest bezkolizyjny rozrzad no i tani w naprawach
VITARA 1,8 140 KM na 30' /9,5 simex sztywny most
Mysłowice gg 4789697
www.slask4x4.pl

front247
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: front247 » pn lis 18, 2013 6:27 pm

dzieki milas i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”