W odmętach internetu znalazłem wasze forum i po przeczytaniu kilku losowo wybranych tematów stwierdzam ze duzo tu maniaków terenówek ..co mnie cieszy,bo mam nadzieje ze bedziecie w stanie mi pomóc

Sprawa wyglada następująco.
Za jakies pół roku wyprowadzam sie z dziewczyną i dzieciakami na wioske(domek sie buduje),i dziewczyna potrzebuje osobne auto,ja jezdze oplem vectrą

teraz sedno sprawy,chodzi o to ze ja kompletnie sie nie znam na autach terenowych,dodatkowe biegi,reduktory,jakies mechanizmy róznicowe - kompletnie nie wiem po co to jest do czego i jak sie uzywa

Dodam że vitara ma sluzyć do codziennych dojazdów do pracy,asfalt 15 km...i do jeszcze jednej rzeczy.Otóz generalnie nasze hobby to wykrywacz,wyjazdy na ryby,do lasu,generalnie przebywanie w terenie to jest to co robimy non stop,i oczywiscie od wielu lat moim notorycznym utrapieniem jest zakopywanie sie w lesie czy w sniegu,w roku to jest chyba z 50 razy.
teraz powiedziałem dość ma być terenówka,ale od razu mówie żaden offroad nas kompletnie nie interesuje,chodzi o to by zawsze wyjechac bez wzgledu na deszcz,snieg błoto i dziury...głównie tereny nadodrzanskie w ziemie ,lasy itp.
Mam prośbe moze ktos wyjasni mi łopatologicznie jak to jest z tymi napędami no i w ogóle jak vitare przygotowac w taki w sumie lekki teren(opony,zawieszenie).
dzieki z góry i pozdrawiam