silnik w grand vitarze 2,0 HDI wyciek oleju

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

tundrik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

silnik w grand vitarze 2,0 HDI wyciek oleju

Post autor: tundrik » sob gru 07, 2013 7:46 pm

Witam,
mam taki problem. Jakiś czas temu zauważyłem, że spód silnika jest brudny z oleju (silnikowego). Czasami zdarzało się, że minimalnie kapało na kostkę szczególnie po dłuższych trasach. Znalazłem, miejsce tego wycieku - przepustnica wychodząca z intercoolera. Kupiłem drugą na allegro (używkę) i widzę, że znowu leje się po silniku, a przepustnica jest mokra. Mocno mnie to denerwuje i pytanie co z tym fantem zrobić. kupić nową przepustnicę w ASO za jakieś nieprzyzwoite pieniądze? A może nowa też będzie puszczała (bo może ten model tak ma), a problemem może jest turbina, która puszcza olej do intercoolera? Innych objawów padającej turbiny nie stwierdziłem. Jest cicha, załącza się i działa prawidłowo (tak mi się wydaje :D ). Czy jest sens ją regenerować (przebieg ok. 140 tyś km). Może macie jakieś inne pomysły co z tym zrobić.
A z innej beczki, to czy ktoś może przerabiał swap tego silnika w GV1 na inny nie CR i nie mazdy bo słabawy?
damian

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Re: silnik w grand vitarze 2,0 HDI wyciek oleju

Post autor: cybul » ndz gru 08, 2013 1:33 pm

Moim skromnym zdaniem turbina przepuszcza olej. sprawdź czy w ic jest olej ew motorek juz slabowity i z odmy "sadzi" olejem. :(
Profesjonalne przygotowanie aut do motorsportu i turystyki.
https://www.facebook.com/CYBUL.eu

tundrik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tundrik » pn gru 09, 2013 6:00 pm

Dzięki za odpowiedź. Pytanie czy przepuszczanie oleju przez turbinę jest normalne w tym motorze, czy kwalifikuje ja do remontu? Pewnie zależy od ilości oleju? W ASO za przepustnice chcą 690 zł. Sporo jak na taką pierdołę
damian

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » pn gru 09, 2013 6:51 pm

mam nalatane na takim silniku 200 tysi z małym plusem, jakie branie oleju???
turbina jeszcze fabryczna
:wink:
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

tundrik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tundrik » pn gru 09, 2013 7:52 pm

Zauważyłem jeszcze ślady oleju przy pokrywie zaworów (zapocenie). Jak dobrze rozumuje to rura która wychodzi z pokrywy to odma. Więc może odmą idzie olej w rurę dolotową miedzy filtrem powietrza a turbiną. Czy olej w odmie oznacza kończący się żywot silnika? Czy mała ilość oleju jest tam normą? Jak sprawdzić czy jest OK czy kiepsko? Dodam, że na bagnecie po 2 tysiącach km widzę lekki ubytek oleju
damian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”