Kupię Jimny - jaki silnik?
Moderator: Albert_N
Kupię Jimny - jaki silnik?
Witam wszystkich mam zamiar kupić Jimnego. Proszę poradźcie mi jaki wybrać silnik benzynowy, aby był najmniej awaryjny.
Szukam samochodu z około 2000 rocznika.
Najprostszy silnik i najmniej elektroniki.
Z góry dziękuję za pomoc.
Szukam samochodu z około 2000 rocznika.
Najprostszy silnik i najmniej elektroniki.
Z góry dziękuję za pomoc.
Re: Kupię Jimny - jaki silnik?
Słyszałem o dwóch silnikach M13A i G13B. Po przejściach z francuskim 1,5 dCi nie chcę już pchać się w diesla i silnik naszpikowany elektroniką.
Jaki silnik jest najmniej awaryjny w Jimnym z rocznika 2000
Tylko benzynajarekb pisze:Słyszałem o dwóch silnikach M13A i G13B. Po przejściach z francuskim 1,5 dCi nie chcę już pchać się w diesla i silnik naszpikowany elektroniką.

JIMNY
Tak wiem ale są dwa opisane wcześniej. Który wybrać?
Najlepszy byłby M13A bez VVTi

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
ba ...
w dwóch wariantach były

w dwóch wariantach były

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
no to brać z łańcuchem
albo mniej zardzewiały

albo mniej zardzewiały

Dziękuję za pomoc. Przeglądając allegro muszę stwierdzić, że Jimny jest bardzo drogi. Ja na drugi samochód nie mam tyle pieniędzy tzn trzeba mieć około 15 000 zł. Poczytałem również o problemach z załączeniem przednich kół. Mam takie wrażenie, że to się ciągle psuje i nie ma pewności kiedy załączy się 4x4. Jestem nowy nie mam pojęcia o samochodach terenowych ale o osobowych Renault coś tam wiem, jak będę mógł pomóc to pomogę.
Zastanawiam się teraz nad Vitarą blaszakiem. Oczywiście silnik benzynowy tutaj tylko 1.6.
Nad Vitarą się zastanawiam ale jak coś znajdę to kupię Jimniego.
Co koledzy myślą o zakupie Jimniego w Niemczech, gdyż mieszkam blisko granicy i będzie mi czasami łatwiej niż w głębi Polski.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pomóżcie mi dołączyć do grona zadowolonych posiadaczy 4x4.
Zastanawiam się teraz nad Vitarą blaszakiem. Oczywiście silnik benzynowy tutaj tylko 1.6.
Nad Vitarą się zastanawiam ale jak coś znajdę to kupię Jimniego.
Co koledzy myślą o zakupie Jimniego w Niemczech, gdyż mieszkam blisko granicy i będzie mi czasami łatwiej niż w głębi Polski.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pomóżcie mi dołączyć do grona zadowolonych posiadaczy 4x4.
Przez trzy lata użytkowania tylko raz miałem problem z sprzęgiełkami - krzaczor zerwał wężyk gumowy. Może się starzeję ale zaczęło mnie wkurzać w Samuraju czy Rockym wychodzenie w najmniej odpowiednim momencie by zapiąć sprzęgiełka
Bardziej irytujący jest mały silnik(w oryginale), krótka "piątka", za szybki reduktor i ciasne wnęki kół 

Musi być jimniak koniecznie?
Za 15 tysi kupisz cudownego ignisa, z takim samym silnikiem.
Zajebiście bezawaryjne auto.
To kwestia do czego potrzebujesz furki.
Ceny jimniaka są faktycznie z doopy, spoko się da kupić lepszą furę za ten sam szmal.

Za 15 tysi kupisz cudownego ignisa, z takim samym silnikiem.
Zajebiście bezawaryjne auto.
To kwestia do czego potrzebujesz furki.
Ceny jimniaka są faktycznie z doopy, spoko się da kupić lepszą furę za ten sam szmal.

Samochodu potrzebuję do wyjazdu na ryby, grzyby po małomiasteczkowych drogach. Nie koniecznie musi być pewnie 4x4 bo drogi polne ale wszędzie są tylko trochę rozjechane przez ciągniki. Obecnie mam Meganę II Grandtour 1,5 dCi i nie ciągam jej w takie drogi z przyczyn oczywistych. Nie chce też samochodu tak awaryjnego jak Renault zawsze coś, drobne rzeczy ale ciśnienie podnoszą. Zastanawiam się nad Jimnim i Vitarką ( najładniejsze to te z lat 90), zależy mi również na małym spalaniu.
Patrzyłem ten Ignis i muszę kolego przyznać, że będzie trochę za niski na rozjechane drogi polne.
Na mobile.de fajne modele zaczynają się od 4000 euro np.
http://home.mobile.de/FALKENBERG#des_160795120
Doliczyć opłaty to wyjdzie dużo więcej niż za samochód kupiony w Polsce.
Czy te w Niemczech może będą mniej dobite, bardziej zadbane itp. Macie może Koledzy jakieś doświadczenie?
http://home.mobile.de/FALKENBERG#des_160795120
Doliczyć opłaty to wyjdzie dużo więcej niż za samochód kupiony w Polsce.
Czy te w Niemczech może będą mniej dobite, bardziej zadbane itp. Macie może Koledzy jakieś doświadczenie?
miałem, wiem co potrafijarekb pisze:Patrzyłem ten Ignis i muszę kolego przyznać, że będzie trochę za niski na rozjechane drogi polne.
to jest cholernie niedoceniane auto

Mógłbys opisać te kłopoty z 1,5 dci??? W okolicy 2000 rocznika on Ci nie grozi.jarekb pisze:Słyszałem o dwóch silnikach M13A i G13B. Po przejściach z francuskim 1,5 dCi nie chcę już pchać się w diesla i silnik naszpikowany elektroniką.
Mam takiegi diesla i jakoś specjalnie nie narzekam. Tzn plusy na cpn-ie przesłaniają mi całkowicie kulturę pracy. Do 130kkm z silnikiem nic się nie działo. Teraz czujnik ciśnienia listwy poszedł, pali za drugim razem.
Co do silnika mam 157 000 km i problemu też nie mam, ale już tylko czekać jak pojawi się problem z turbiną, pompą, wtryskami.
Czasami potrafi sobie podszarpywać jak dodaję gazu. Moja Megana jest z 2004 r.
Czasami potrafi sobie podszarpywać jak dodaję gazu. Moja Megana jest z 2004 r.
2 lata z jednym jimnym i 1 rok w drugim i nigdy nie miałem problemu ze sprzęgiełkami. A jakby co, to zawsze możesz zmienić na manualne.
Co do silnika, to M13A VVT działa bez porównania lepiej niż G13BB, lepszakulura, łądniej sięwkręca, nie brzmi jakby się męczył i ma 5 KM więcej.
Co do silnika, to M13A VVT działa bez porównania lepiej niż G13BB, lepszakulura, łądniej sięwkręca, nie brzmi jakby się męczył i ma 5 KM więcej.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
ja mam odczucia, że ten starszy lepiej się wkręca
a brzmienie to wiesz..

a brzmienie to wiesz..

M13A - duża podaż używek i osprzętu, silnik kolizyjny, nie da sie zrobić swap-u na baleno, mocniejszy o całe 2 KM
G13B - mniejsza podaż silników i osprzętu używanego, bezkolizyjny, łatwy swap na 1.6, słabszy niezauwazalnie
G13B - mniejsza podaż silników i osprzętu używanego, bezkolizyjny, łatwy swap na 1.6, słabszy niezauwazalnie
Za to M13A mozna swap`ować na M16A z SX4 albo M15A z Lianyharakiri pisze:M13A - duża podaż używek i osprzętu, silnik kolizyjny, nie da sie zrobić swap-u na baleno, mocniejszy o całe 2 KM

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Ktoś szedł tą drogą?KSikorski pisze:Za to M13A mozna swap`ować na M16A z SX4 albo M15A z Lianyharakiri pisze:M13A - duża podaż używek i osprzętu, silnik kolizyjny, nie da sie zrobić swap-u na baleno, mocniejszy o całe 2 KM
Któryś forumowicz z Gdyni pisał o montażu M15.
Jimny M16A
- cordoba_2004
-
diesel jak dla mnie ma mega przyśpieszenie tym autem trzeba umieć jeździć i bardzo się pilnować podczas jazdy
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
podczas wyścigu równoległego 1.5 ropniak i 1.3 benzyna na jednym wałku... jechały dokładnie a nawet identycznie tak samo
wyścig był do 80-100km/h
za każdym razem tak samo
wyścig na asfalcie

za każdym razem tak samo

wyścig na asfalcie