Miernik grubości lakieru

oraz piaskowanie i zabezpieczenie antykorozyjne

Moderator: Zbowid

erhaminus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Miernik grubości lakieru

Post autor: erhaminus » śr sty 14, 2009 7:51 pm

Znacie jakiegoś (najlepiej polskiego co by naszym dać ewentualnie zarobić) producenta mierników grubości lakieru? Nie ma to być sprzęt profesjonalny, oby był jak najmniej używany, byleby by dawał w miarę wiarygodne wyniki.

Znalazłem coś takiego:

http://www.prodig-tech.pl/ - ceny przystępne no i polska myśl techniczna ;)
http://www.apar.pl/mierniki-grubosci-lakieru.html - cena pierwszego też jak najbardziej do przyjęcia (300zł)
http://www.tankor.com.pl/index_pliki/Mi ... powlok.htm

PS. Użyłem opcji szukaj ale nic nie znalazła.

EDIT:

Jeszcze coś takiego znalazłem:

http://www.merazet.pl/pdf/katalog/1180.pdf

Awatar użytkownika
A.F.

Re: Miernik grubości lakieru

Post autor: A.F. » śr sty 14, 2009 8:20 pm

Ja mam taki:
http://www.allegro.pl/item522697310_mie ... sonda.html
Te z sondą na kablu są zdecydowanie wygodniejsze w użyciu.
Dokładność 10 mikrometrów jest wystarczająca.
Wiele samochodów już pomierzyłem.
Baaaardzo ciekawe wyniki :)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr sty 14, 2009 8:41 pm

Mierniki z sondą zdecydowanie lepsze, ale...czy w Waszych jest możliwość kalibracji? W profesjonalnych są załączone płytki różnej grubości na których kalibruje się i ustawia błąd - ma to wpływ na podawane grubości i zakres podawanych grubości...Profesjonale cenowo zaczynają się od 1,8kPLN i więcej... 8)
Zbowid

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 14, 2009 8:50 pm

halogen taki co używają gipsiarze i wsio widac.. do tego ogląd śrubek, listew, spinek, łaczen itd

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » śr sty 14, 2009 9:14 pm

Kalibracja do tych zastosowań, o których tu mowa nie jest potrzebna.
Chodzi przecież tak naprawdę o porównanie czy na poszczególnych elementach samochodu lakier ma zbliżoną grubość, a nie o dokładny pomiar.
Zresztą - jaki to problem zrobić płytkę wzorcową z lakierem o grubości np. 0,2 mm i co jakiś czas porównywać odczyt ?
Ale jak ktoś chce mieć miernik laboratoryjny z parę tysięcy, to wolna wola.
Nowym RR też można kartofle wozić :)21

Wydatek w sumie niewielki, a widok miny sprzedającego, jak usłyszy, czy można grubość szpachli pomierzyć - bezcenne :)21

Ale - dla jasności - jak blacha wymieniona na nową (surową) i porządnie polakierowana, to miernik pokaże, że jest OK.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr sty 14, 2009 9:22 pm

A.F. pisze:le - dla jasności - jak blacha wymieniona na nową (surową) i porządnie polakierowana, to miernik pokaże, że jest OK.
otóz to
auto naciągane ze wszystkich stron ale błotnik nówka sztuka chiński zamiennik :)21
tester pokaze, że ok

ciekawostka - hieny co przebieglejsze potrafią szyby dobierac rocznikami aby klient sie nie kapnął :)21

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » śr sty 14, 2009 9:25 pm

Kalibracja jest konieczna przy każdym urządzeniu pomiarowym...a tym bardziej przy takim który ma wskazywać wiarygodnie z dokładnością rzędu mikronów. 0,2 mm to 200 mikronów a większości powłoki malarskie nowe są rzędy 120 - 140 mikro. Wyjściem jest metoda Mrocznego :)2 :wink: lub scyzoryk i skrobanie... :wink:
Zbowid

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » śr sty 14, 2009 9:38 pm

Tak samo potrzebna jak kalibracja prędkościomierza ( też urządzenie pomiarowe ).
W praktyce ważne jest, żeby lakier na samochodzie miał zbliżoną grubość na każdym elemencie.
A czy to jest 0,13 mm, czy 0,22 mm nie ma żadnego znaczenia, jeśli każdy element ma tyle samo.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw sty 15, 2009 12:57 am

A.F. pisze:Tak samo potrzebna jak kalibracja prędkościomierza ( też urządzenie pomiarowe ).
W praktyce ważne jest, żeby lakier na samochodzie miał zbliżoną grubość na każdym elemencie.
A czy to jest 0,13 mm, czy 0,22 mm nie ma żadnego znaczenia, jeśli każdy element ma tyle samo.
Masz rację kolego a Twoje porównanie prędkościomierza z miernikiem w pełni oddaje istotę tematu :)2 i najlepiej maluje się w stodole i barankiem... :)23
Zbowid

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » czw sty 15, 2009 7:24 am

Zbowid pisze:
A.F. pisze:Tak samo potrzebna jak kalibracja prędkościomierza ( też urządzenie pomiarowe ).
Masz rację kolego a Twoje porównanie prędkościomierza z miernikiem w pełni oddaje istotę tematu :)2 i najlepiej maluje się w stodole i barankiem... :)23
Jak dla mnie, to możesz malować nawet owieczką i pod blokiem :)21
Potrafisz podać uzasadnienie do czego potrzebna jest kalibracja, to pisz.
Bo wg mnie jest niezbędna tylko wtedy, jeśli chce się znać dokładną grubość lakieru.
Pragnę nieśmiało zauważyć, że autor tematu wyraźnie napisał, że nie chodzi mu o sprzęt profesjonalny.
Jak dotychczas, po zmierzeniu kilkuset samochodów, informacja na temat dokładnej grubości lakieru nie była mi potrzebna.
A używałem różnych mierników, w tym kalibrowanych.
To nie laboratorium NASA :)23

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw sty 15, 2009 10:55 am

Doskonale rozumiem podejście, że takim/każdym miernikiem można przybijać również gwoździe :wink:
Masz rację, tu nie trzeba profesjonalnie, to przecież nie o to chodzi, tu można byle jak, byle by się trzymało...
Zbowid

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » czw sty 15, 2009 11:07 am

Panie Moderatorze Globalny "Zbowid", nie pisz Pan jakichś swoich filozoficznych przemyśleń, bo nie sądzę, żeby kogoś to interesowało. Zwłasza kwestia baranków i gwoździ.
Napisz Pan, dlaczego Pańskim zdaniem konieczna jest kalibracja miernika grubości lakieru o który pytał autor tematu.
Albo zamknij Pan temat, jako niewygodny dla Pana.
:)23 :)20

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw sty 15, 2009 2:43 pm

A.F proponuję zapoznać się choćby z jedną instrukcją obsługi miernika. Tam masz sporo odpowiedzi. Jak już przekazujesz jakąś wiedzę to techniczną a nie podwórkową. To jest jeden z działów Technicznych tego forum i trzymajmy się techniki a nie podwórkowych, garażowych czy innych rozwiązań - no chyba, żeby się z nich pośmiać.

Kwestia kalibracji odnosi się do wszystkich urządzeń pomiarowych a zwłaszcza elektronicznych - masz to na pewno w każdej instrukcji.

Kwestia baranków i gwoździ to była ironia - nie dziwię się, że nie zrozumiałeś, chociaż szkoda.
Zbowid

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw sty 15, 2009 3:11 pm

No tak się składa, że oba urządzenia przywołane przez Ciebie są mechaniczne w przeciwieństwie do miernika elektronicznego z nazwy i funkcji działania. :)21 i mają tzw resurs - czyli okres po którym są wymieniane lub remontowane lub ich elementy mające wpływ na wiarygodność odczytu.
Powinieneś to wiedzieć jako inżynier.

Proponuję skończyć dyskusję jak nie masz argumentów technicznych. Jeżeli chcesz się trochę jeszcze podroczyć to może w Towarzyskich otwórz temat. Tutaj tylko technicznie :)23
Zbowid

Zablokowany

Wróć do „Farby i lakiery”