ktoś zna te produkty ?
Moderator: Zbowid
-
-
ktoś zna te produkty ?
dzień dobry
znalazłem takie produkty
i chciałem zapytać czy ktoś z kolegów miał z tym styczność
czy ktoś może coś na temat tych wyrobów powiedzieć
http://www.almacolor.pl/index.php?page=5&id=20
edit :
piszą w opisie jednego z produktów że nadaje się na powierzchnię która jest zardzewiała
wprawdzie nie nakładałem nigdy żadnej farby na zardzewiałą powierzchnię ale
może czas zacząć,tu i tam,gdzie sumienie pozwoli,nie sumienie nie pozwala nigdzie
może rozum pozwoli,..... w punktach mniej strategicznych.
znalazłem takie produkty
i chciałem zapytać czy ktoś z kolegów miał z tym styczność
czy ktoś może coś na temat tych wyrobów powiedzieć
http://www.almacolor.pl/index.php?page=5&id=20
edit :
piszą w opisie jednego z produktów że nadaje się na powierzchnię która jest zardzewiała
wprawdzie nie nakładałem nigdy żadnej farby na zardzewiałą powierzchnię ale
może czas zacząć,tu i tam,gdzie sumienie pozwoli,nie sumienie nie pozwala nigdzie
może rozum pozwoli,..... w punktach mniej strategicznych.
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
-
-
Re: ktoś zna te produkty ?

dlaczego tylko Zbowid jest encyklopedią farb,szpachli i innej chemii
chciałbym tak
na blachi nałożyć podkład z fosforanem cynku,epoksydowy ?
na to grubo jakąś gumę na pędzel(bo grubiej niż pryskana i pryskanej niema poliuretanowej),wydaje mi się że lepsza będzie poliuretanowa niż kauczukowa
a na to farbę z dużą ilością cz stałych poliuretanową
zastanawia mnie też czy taką masę poliuretanową białą można z czymś pomieszać aby ją zabarwić
mowa o podłodze od spodu

Wystarczy jak dasz dwa razy podkład epoksydowy i na to poliuretan lub nawet epoksyd...Guma tylko na złącza blach zgrzewanych i inne technologiczne miejsca styku lub te które są przeznaczone jako stale pracujące... Twoje rozwiązanie z gumą na całą powierzchnię jest niewłaściwe ( adhezja poliuretanu do epoksydu jedst dużo większa niż poliuretanu lub epoksydu do gumy )
To nie prawda, że tylko ja się znam...na niektóre pytanie było tyle razy już odpowiadane, że ludziom sie nie chce.
To nie prawda, że tylko ja się znam...na niektóre pytanie było tyle razy już odpowiadane, że ludziom sie nie chce.
Zbowid

-
-
jesteś moderatorem tego działuZbowid pisze:Wystarczy jak dasz dwa razy podkład epoksydowy i na to poliuretan lub nawet epoksyd...Guma tylko na złącza blach zgrzewanych i inne technologiczne miejsca styku lub te które są przeznaczone jako stale pracujące... Twoje rozwiązanie z gumą na całą powierzchnię jest niewłaściwe ( adhezja poliuretanu do epoksydu jedst dużo większa niż poliuretanu lub epoksydu do gumy )
podklej takie najważniejsze podstawowe tematy gdzie jest jasno napisane bo jest naprawdę ciężko znależć konkrety i konkretne polecane sprawdzone produkty.
adhezja poliuretanu do gumy ......
ale ja właśnie dlatego napisałem że nie guma na bazie kauczuku tylko poliuretanowa,no właśnie dlatego
czy farba czy tam lakier poliuretanowy to co innego niż guma poliuretanowa ?

można zwariować

farba poliuretanowa na oko nie różni się od epoksydu, wszelakie masy natryskowe czy na pędzel mają postać +/- silikonu do kiblipppat pisze:jesteś moderatorem tego działuZbowid pisze:Wystarczy jak dasz dwa razy podkład epoksydowy i na to poliuretan lub nawet epoksyd...Guma tylko na złącza blach zgrzewanych i inne technologiczne miejsca styku lub te które są przeznaczone jako stale pracujące... Twoje rozwiązanie z gumą na całą powierzchnię jest niewłaściwe ( adhezja poliuretanu do epoksydu jedst dużo większa niż poliuretanu lub epoksydu do gumy )
podklej takie najważniejsze podstawowe tematy gdzie jest jasno napisane bo jest naprawdę ciężko znależć konkrety i konkretne polecane sprawdzone produkty.
adhezja poliuretanu do gumy ......
ale ja właśnie dlatego napisałem że nie guma na bazie kauczuku tylko poliuretanowa,no właśnie dlatego
czy farba czy tam lakier poliuretanowy to co innego niż guma poliuretanowa ?![]()
można zwariować
fajną sprawą jest masa polimerowa - aczkolwiek w reanimacji sztrucli może być zbyt droga
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
-
-
no niewiem czy polimerowa jest taka fajna bo w karcie technologicznej,właściwościach jest napisane ze po wyschnięciujpi pisze:
farba poliuretanowa na oko nie różni się od epoksydu, wszelakie masy natryskowe czy na pędzel mają postać +/- silikonu do kibli
fajną sprawą jest masa polimerowa - aczkolwiek w reanimacji sztrucli może być zbyt droga
chłonie wodę

więc jeśli zostanie uszkodzona warstwa nawierzchniowa choć minimalnie to polimer w tym miejscu pije i trzyma wodę

tak wynikało z tego co wyczytałem i wydaje mi się że interpretacja moja nie była błędna
zarówno polimer jak i poliuretan aby się utwardzić potrzebuje do związania się chemicznego wody - co przy naprawach sztrucli jest w pewnym stopinu zaletą
ps
wszystkie kleje do szyb są poliuretanowe

ps
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
-
-
tam jest napisane że po wyschnięciu chłonie wodęjpi pisze:zarówno polimer jak i poliuretan aby się utwardzić potrzebuje do związania się chemicznego wody - co przy naprawach sztrucli jest w pewnym stopinu zaletą![]()
ps
bo że do związania absorbuje wilgoć to jest napisane wszędzie
wejdż w produkty APP jest taka tabela
poliuretan nie chłonie wody po wyschnięciu a polimer tak

chłonie, chłonie, zaręczam
"podobno" polimer tej firmy jest lepszy od poliuretanów (zresztą jak każdy) łatwiej się robi natrysk i większości pistoletów tak niezapycha

"podobno" polimer tej firmy jest lepszy od poliuretanów (zresztą jak każdy) łatwiej się robi natrysk i większości pistoletów tak niezapycha
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
-
-
jpi pisze:chłonie, chłonie, zaręczam![]()
coś niemożemy się dogadać
po co mi masa taka która po uszkodzeniu wierzchniwej warstwy będzie piła i trzymała w sobie wodę ?
bo tak rozumiem tabelę którą widziałem

Fajna dyskusja... epoksydu i poliuretany to też polimery...to duuża rodzinka, więc lepiej mówić o konkretach.
Jeżeli chłonie wodę odpuść sobie.
Ja nie znam tej marki...jest dużo niszowych produktów których nie znam - nie zjamuję sie lakierami samochodowymi tylko inną grupą farb i lakierów przeznaczonych do antykorozji stali.
Żaden lakier samochodowy nie ma takich wymagań jak w przemyśle więc trudno porównywać... trwałość w przemyśle jast trzykrotnie większa niż w lakierach samochodowych, ot i cała prawda.
Jak chcesz zrobić dobrze - czyli tak jak twierdzi konkretna firma - stosuj się do ich wytycznych...z nadzieją, że wytrzyma to tyle ile oczekujesz
Ja mam inne doświadczenie i proponuję jedynie to o czym mam pojęcie - odstaje to jednak od typowego paćkania auta z dziesięcioma watrstwami lakieru itd....
Jeżeli chłonie wodę odpuść sobie.
Ja nie znam tej marki...jest dużo niszowych produktów których nie znam - nie zjamuję sie lakierami samochodowymi tylko inną grupą farb i lakierów przeznaczonych do antykorozji stali.
Żaden lakier samochodowy nie ma takich wymagań jak w przemyśle więc trudno porównywać... trwałość w przemyśle jast trzykrotnie większa niż w lakierach samochodowych, ot i cała prawda.
Jak chcesz zrobić dobrze - czyli tak jak twierdzi konkretna firma - stosuj się do ich wytycznych...z nadzieją, że wytrzyma to tyle ile oczekujesz

Ja mam inne doświadczenie i proponuję jedynie to o czym mam pojęcie - odstaje to jednak od typowego paćkania auta z dziesięcioma watrstwami lakieru itd....
Zbowid

-
-
tak się zorientowałem że Zbowidzie preferujesz przemysłowe produkty
a coś możesz powiedzieć o farbach do których link zamieściłem w pierwswzym poście ?
lub bardziej zainteresowały mnie produkty firmy baril,baltic Polska
to też do statków
a coś możesz powiedzieć o farbach do których link zamieściłem w pierwswzym poście ?
lub bardziej zainteresowały mnie produkty firmy baril,baltic Polska
to też do statków

Nie ujmując nic nikomu - barilbaltic - to ja też pomalowałem statek...tyle, że żygami
To są dobiegacze i może kiedyś będą wielcy...może
Na razie to zwykłe badziewie i Oliwa ma lepsze produkty 

Zbowid

- pick_up_bydgoszcz
-
Czyli co byście koledzy polecali do pomalowania ramy i podwozia tam gdzie ruda powoli zaczyna się pokazywać (20 lat do czegoś zobowiązuje) nie chce całego wozu rozbierać na części ale trochę oszukać czas.
Ford Bronco 2,9 zmotany
Nissan King Cab 2,4
Nissan Pathfinder 3,3
Nissan King Cab 2,4
Nissan Pathfinder 3,3
Jak Ci się nie chce czytac to chlorokauczuk.... 

Zbowid

-
-
a dlaczego ?Zbowid pisze:Nie ujmując nic nikomu - barilbaltic - to ja też pomalowałem statek...tyle, że żygamiTo są dobiegacze i może kiedyś będą wielcy...może
Na razie to zwykłe badziewie i Oliwa ma lepsze produkty
dlaczego np oliwa lepsza do barila ?
gorszego gatunku komponenty ?
zwyczajnie pytam dlaczego,jak wszyscy wiedzą pytam człowieka biegłego w temacie
pewnie więcej ludzi by się chętnie dowiedziało dlaczego ten szajs nie a dlaczego tamta farba tak
Jest różnica pomiędzy Audi i Dacią....chociaż jedni i drudzy mają zwolenników. Baril jest w innym segmencie a Oliwa w innym. Na rynku wokół przemysłu petrochemicznego ( najwyższe wymagania ) doskonale znają Oliwę a Barila nie chcą.... a baril bardzo by chciał i się lansuje, że maluje statki itd - jak już wcześniej przyznałem ja tez pomalowałem jeden...na rejsie 

Zbowid

-
-
czy ja wieeeemZbowid pisze:Jest różnica pomiędzy Audi i Dacią...

patrol k160 i audi,jakieś wypasione na nowa modłę............. audi ->

z autami inaczej jak z farbami
no dobra.....już nie będę dociekał dalej bo widzę że ciężko wydobyć od Ciebie szczegóły typu:
nie bierz tych gwożdzi bo są ujowe
a dlaczego ujowe ?
bo zrobione ze złego gatunku stali i się 90% wykrzywia przy najstaranniejszym wbijaniu
spora ilość ludzi w dziale farby lakiery chce natychmiast konkretów ze szczegółami
za wiedzę się płaci
zrób cos w rodzaju wyślij sms a dostaniesz szczegółową odpowiedż

będzie branie na to

Za miesiąc rusza garaż w którym można nieźle się zakonserwować 

Zbowid

-
-
trochę dziwnie się to czyta na tym forum,kiedyś często ludzie mawiali że jak ktoś częstoZbowid pisze:Za miesiąc rusza garaż w którym można nieźle się zakonserwować
spożywa alkochol to się konserwuje,zakonserwowany i nie biorą go choroby .
ja nie chcem takiej konserwacji